Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Съдът срещу Симеонов във войната на държавата... с държавата

Съдия Панайот Генков се радва на подкрепа отстрана на колегите си в дуела с вицепремиера Валери Симеонов

Колективен отпор даде на вицепремиера Валери Симеонов  Бургаският административен съд по повод на скандала за отменените от него заповеди за затваряне на търговски обекти в региона. На свое общо събрание бургаските административни съдии предоставиха данни, с които  опровергават твърденията,  че саботират действията на изпълнителната власт. В добавка те настояват министърът на финансите Владислав Горанов и директорката на НАП Галя Димитрова да проверят дали шефката на дирекция "Контрол" в бургаския клон на приходната агенция Пенка Жекова е правила опити да оказва натиск върху административните съдии в града.

Скандалът се разгоря преди десетина дни с поредица яростни изявления на Симеонов в медиите и  във Фейсбук. От тях стана ясно, че след проверките на НАП по Южното Черноморие са издадени заповеди за затваряне на 79 заведения, но те  продължили да работят с пълна пара, защото бургаският съд отхвърля заповедите на данъчните за налагане на принудителни административни мерки. Вицепремиерът обяви, че някои инспектори били заплашвани и обобщи реалността така: „По Черноморието държавата воюва с държавата. Това не е битка, а война с променлив успех“.

В добавка Валери Симеонов предприе персонална атака срещу временния ръководител на Бургаския административен съд Панайот Генков, който пое този  пост с довода, че познава добре региона. Това стана след поредица сигнали за напрежение между съдиите,  след провален конкурс за избор на нов председател и оставка на предишния - Таня Евтимова,  и след отказа на заместничката й да изпълнява временно тези функции.

Генков е съдия във Върховния административен съд (ВАС), който разглежда като втора инстанция актовете на административните съдилища в страната.

"Във войната за закон и ред по морето сме изправени не просто срещу мутрите и срещу чувалите им с пари, но и срещу хора от изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власт - съучастници на престъпниците. Тези хора са нагли, корумпирани и безскрупулни, но държавата ще докаже, че върховенството на закона може и ще бъде наложено. Що се отнася до съдията Генков, бивш член на Висшия съдебен съвет на Република България, той е известен с получения за жълти стотинки имот на брега на Приморско в скандала от 2010 година, повлякъл оставки, дела и огромно обществено възмущение. Сега се прочува и като ръководител на съд, който отмени по жалба на нарушителя акт на НАП още преди самият акт да бъде донесен в съда. Жалбата е прелетяла с космическа скорост до Бургас, докато актът още пътува ... Явно, докато истината си обуе гащите, измамата наистина може да обиколи света – както е казал Чърчил. Но въобще, има ли гащи в Бургаски административен съд?", написа в социалната мрежа вицепремиерът.

По-късно Валери Симеонов обяви, че е подал сигнал срещу Панайот Генков в съдебния инспекторат. Той  иска да бъде установено дали е оказвал натиск върху административните съдии за отмяна на актовете на НАП срещу заведения и дискотеки. Индиректно Симеонов твърди, че Генков компрометира честта на професията и саботира действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на закона.

Бургаският съд  първоначално огласи  прессъощение, в което увери, че не е отменил нито една от заповедите на директора на НАП в града за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на търговски обект". Произнасянето по същество предстояло, а  съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди. Докато делата бъдат обаче разгледани, санкционираните търговски обекти си работят до края на сезона, след което въпросната административна мярка става безпредметна.

От съда посочиха, че за да бъде допуснато от съда предварително изпълнение, заповедите на данъчните за затваряне на обекти трябва да са добре мотивирани. При обжалването им от засегнатите търговци, което те направиха  без изключение, съдът се произнася по тях в 24-часов срок, като за целта са осигурени дежурства на съдии по време на съдебната ваканция. Панайот Генков не е участвал в тези бързи производства и не се е месил в работата на колегите си по тях.

На проведено по-късно общо събрание на бургаските административни съдии сигналът на Валери Симеонов беше разгледан заедно с доклад на Пенка Жекова, в който се твърди, че предварителната мярка „запечатване на обект“ е отменяна неправилно от съда във всички случаи на обжалване, въпреки че е било установено явно нарушение на данъчните закони от страна на работещи в сивия сектор задължени лица. Нарушенията им са изрично посочени -  обектът е на сдружение с нестопанска цел, което няма Булстат; задълженото лице не подава декларации и няма трудови договори; в обекта има касов апарат регистриран на ЕТ, но той  е заличен от Търговския регистър; отчетността в търговския обект се води на тетрадка; задължените лица са „рецидивисти“ с 15-20 акта и  с влезли в сила наказателни постановления в рамките на година.

В доклада на Пенка Жекова се посочва още, че съдът е отменил заповеди срещу лица с огромни задължения към фиска, за които има образувани изпълнителни дела и са предприети действия по изземване на парични средства от касите им. Според Жекова тези обстоятелства са надлежно подкрепени с писмени доказателства от страна на извършилите проверките данъчни инспектори - включително и с обосновани писмени становища пред съда във връзка с  основателността на жалбите на търговците.

Въз основа на извършена проверка по делата съдът рисува по-различна картина. Отхвърлени са отново твърденията за упражнено влияние върху магистратите от страна на председателя Панайот Генков. Факт е обаче, че съотношението между отхвърлени и потвърдени актове на НАП - 10:1, е шокиращо. Директорът на НАП-Бургас обжалвал обаче пред   Върховния административен съд по-малко от половината от определенията за отмяна на наложените мерки. А повечето от касационните жалби на приходната агенция били също отхвърлени.

Според бургаските административни съдии  данъчните органи не са си изпипали работата по проверките. В нито едно от посочените в доклада на Жекова случаи не било изразено обосновано писмено становище за основателността на жалбите срещу предварителното запечатване на обекти. Случаи на задължени лица “рецидивисти“ не били открити по никое от делата, нито пък имало по тях търговци с огромни задължения, срещу които се водят изпълнителни дела. По повечето дела данъчните не приложили други доказателства освен заповедите и протоколите от извършените проверки, много от които били нечетливо написани на ръка. В повечето случаи проверяващите не приложили и актове за установяване на административно нарушение. За капак на НАП е напомнено, че актовете на съда не са били окончателни, законът е позволявал на приходната администрация да затвори проверяваните обекти до потвърждаване или отмяната им от горната инстанция. Това обаче не било сторено.

Резултатите от вътрешната проверка на съда са обобщени в доклад, който ще бъде изпратен на съдебния инспекторат. По решение на общото събрание на съдиите за изводите в доклада ще бъдат уведомени финансовият министър и изпълнителният директор на НАП. Към тях е отправено "предложение да извършат проверка дали има  опит  държавен служител - отговорно длъжностно лице от ТД на НАП гр. Бургас да окаже натиск върху работата на съда, както и по какви съображения не са обжалвани пред ВАС една голяма част от делата на АдмС – Бургас, по които са отменени заповедите на ТД на НАП - гр.Бургас, а друга са обжалвани, както и защо по преписките не са били представени доказателства за  смущаващите факти, за които се говори в сигнала, ако такива са съществували".

Контрадокладът е придружен от декларации на съдиите-докладчици по въпросните дела, в които те отричат да им е оказван какъвто и да е натиск в работата от страна на Панайот Генков и осъждат опитите на изпълнителната власт за посегателство върху независимостта на съдебната. Кой на кого повече посяга засега не е ясно. Ясно е обаче, че когато държавата воюва с.... държавата и краят на тази война  не се вижда, държава не може да има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във