Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Съдът в Добрич се опъна на САЩ за Желяз

Снимка: Фейсбук-група ""Да спрем екстрадирането на Желяз"

Окръжният съд в Добрич промени в сряда (11 април) мярката на 29-годишния Желяз Андреев от "задържане под стража" в "подписка" за срок от 60 дни. Както е известно, той бе в ареста за 72 часа по обвинение от прокуратурата във Флорида за търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ.

Заповедта за арест на Андреев е издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, САЩ. Преди Великден той е потърсен на постоянния си адрес в Добрич, след като в Окръжна прокуратура - Добрич, е постъпило постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура за временното задържане под стража на българския гражданин. То е издадено във връзка с получена молба от компетентните американски власти с цел последваща екстрадиция в САЩ.

Обвиненията към него са за това, че е осъществявал контакт и продажби, докато работи в кол-център в софийския офис на американската компания AW Tronics преди пет години. Той е бил служител в отдел "Продажби" и работата му била да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави. Служителите получавали от шефовете си портфолиа на клиенти и контакти за връзка с тях, като имали норматив за брой обаждания и продажби на ден.

Сред клиентите, попаднали в списъка за контакт на Андреев, била сирийската авиокомпания Syrian Air, която е в черния ембаргов списък на САЩ. Американската компания обаче не се съобразила с това и не предупредила служителите си за тези ограничения. Българинът сключил седем сделки със сирийската компания по време на шестмесечния му изпитателен срок.

На 24 октомври 2016 г. той станал един от обвиняемите по разследване на прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама. По него обвинени са 11 души, а във връзка с обвинението САЩ са обявили Андреев за издирване, за да бъде екстрадиран и съден. По законите на САЩ  деянието на Андреев е наказуемо с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години.

Прокуратурата внесе искане за 60-дневен арест на основание договор за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ. Договорът е ратифициран през 2008 година. Според омбудсмана Мая Манолова по договорите с другите държави не сме длъжни да предаваме български граждани, за да бъдат съдени там. Не така стоят нещата с договора за екстрадиция, подписан със САЩ. Това може да се промени, заяви Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във