Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Съкращенията започнаха

Само преди седмици прогнозирахме, че Висшият съдебен съвет ще бъде принуден да се заеме по-сериозно с "оптимизирането" на разходите в съдебната власт, ако иска да запази гласуваното увеличаване на магистратските заплати. Пък и да демонстрира желание за реформи пред финансовия министър Владислав Горанов. И се оказахме прави - съкращенията вече започват. Както обикновено: от редовите служители.

В четвъртък (15 октомври) Висшият съдебен съвет взе решение да намали с 19 щатните бройки на съдебните служители в 14 съдилища. Най-голяма е "сечта" в административните съдилища, с по един-двама служители са се простили и 6 окръжни съдилища. В районните обаче почти няма намаляване на служителите - от тях е взета само една бройка.  

Орязването на щатове се прави след задълбочено проучване и преценка за натовареността в различните съдилища - бройки се взимат само от структурите с по-малко работа. Съкращенията обаче ще продължат, признава ВСС. И предупреждава, че оттук-нататък разкриване на нов щат ще се разрешава само след обстоен анализ на необходимостите във всеки конкретен съд. Ще го прави комисията "Съдебна администрация" на ВСС.

Предстои да бъде формирана работна група с представители от петте апелативни района, която да изработи специални критерии и да посочи какво е оптималното съотношение между броя на магистратите и броя на съдебните служители. На базата на тези критерии вече ще може да се пристъпи към цялостно "оптимизиране" на персонала във всички съдилища.

Предстои да видим дали ще се сбъдне и другото ни подозрение: че ще се потърси начин да бъдат увеличени съдебните такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във