Параграф22 Weekly

Шенгенска неволя:

Сълзи в очите, звезди в небето

Нито гайдите, нито питката, нито нестинарите, с които бе посрещнат холандският премиер Марк Рюте в столична механа по време на визитата му в София, успяха да прекършат низоземския му инат срещу приемането на България в заветната Шенгенска зона. Холандия си остава върл противник на влизането ни в свободното икономическо пространство. А почти любовното признание на Рюте:: "Аз харесвам този мъж и той харесва мен", отправени към Бойко Борисов, ни вкара в пореден размисъл какво се крие зад Истанбулската конвенция, без да успее да се превърне в ключ за отварянето на тежката Шенгенска порта.

По-йезуитски шамар от този на Рюте България не е получавала досега. От думите му стана ясно, че Холандия хем напълно ни подкрепя за Шенген, хем не ни ще вътре. Срещу такава хлъзгава позиция май не би ни помогнал дори и прословутият пояс на девственицата, измислен на Запад от нашите географски ширини - даже и да сме си го сложили, осъмваме прекарани.

Най-прекаран би трябвало да се чувства премиерът Бойко Борисов. Той се скъса да хвали колегата си за ръста на холандските инвестиции у нас. С голямата баданарка Борисов обрисува и българската граница, по-сигурна от която нямало дори и в Шенген. А що се отнася до борбата с контрабандата, самата Холандия имало много да навакса, за да достигне такива ниски нива  на контрабанда като у нас.

В отговор Рюте стори невъзможното, за да ни убеди в способностите си на дипломат - Борисов бил изключителен лидер в ЕС, бил ключов играч в региона и убедително водел напред страната ни, бил такъв и онакъв. Но в крайна сметка остави Борисов с разбито сърце и с насълзени очи, посочвайки му предшенгенската чакалня.

Работата все още не е свършена, заяви холандският премиер, опитвайки се да обясни защо се налага да чакаме още. Обяснението му също бе от йезуитско по-йезуитско. От юни 2011 г., когато евродепутатите одобриха доклада за готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство, непрестанното напомняне, че сме изпълнили техническите критерии, се превърна в някаква мантра. Повтаряйки я от тогава до сега, някои европейски политици май ще се пенсионират с нея. Доналд Туск например беше премиер на Полша - а порасна до председател на Европейския съвет, и не спира да я повтаря. Същото се отнася и до друг виден приятел на Бойко Борисов - Жан Клод Юнкер, който през 2011 г. все още беше министър-председател на Люксембург, а днес е шеф на Европейската комисия. И също ляга и става с мантрата за нашата готовност да се присъединим.

Както е тръгнало, с тази мантра на уста току виж и приятелят на всички водещи европейски политици Бойко Борисов се изкачи по висшата йерархическа стълбица в ЕС. Заради непреклонността на няколко страни членки на съюза относно скорошното ни приемане една такова развитие е по-вероятно, докато ние ще продължим да хвърляме шарен боб кога най-сетне ще се присъединим към зоната. 

Ние се заиграваме с боба най-вече заради Холандия, Германия и Австрия. Холандците още от 2011 г. са твърдо "против" озоваването ни в свободната икономическа зона заради липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Тогавашният вътрешен министър Херд Леерс обяви, че страната му иска да прочете два последователни доклада на ЕК с положителни оценки  за усилията на България в тези две насоки, преди да вдигне ветото. Напредъкът трябва да бъде категоричен, заяви той.

Очевидно нито има категоричен напредък, нито с полумерки можем да разчитаме на два последователни положителни мониторингови доклади на ЕК. Последният от ноември миналата година също не сложи точка, въпреки че управляващите го прочетоха така, както дяволът чете евангелието. Те го рекламираха като положителен, но всъщност заместник-шефът на Еврокомисията Франс Тимерманс беше пределно ясен: налице е напредък, но е необходима още работа. Това бе равносметката от изпълнението на 17-те препоръки, записани в предпоследния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 година.

Явно позицията, изразена от премиера Марк Рюте по време на визитата му в София, по нищо не се различава от становището на Тимерманс и Ееврокомисията. Оказва се, че холандците и ЕК са по-ревностни радетели на борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, отколкото коалиционното правителство, водено от Бойко Борисов. И докато управляващите продължават да се занимават с традиционни за българите гадателски практики, в ЕС пет евроцента не дават за хвалбите ни. Каквото например бе фанфарното изказване на премиера Борисов, че в момента България се намира на най-ниското  ниво на контрабанда при цигарите - 6 процента. На което главният прокурор Сотир Цацаров одобрително поддакваше. "Още по-удовлетворителното е, че тази тенденция е трайна. Това вече тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостно. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви тази седмица премиерът. "То показва не усещането за нещо, не имагинерната величина какво се случва, а на практика реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата. И в същото време - който откъдето се появи, вика: Ама борба с корупцията има ли. Има - и ето я", възропта Борисов. И добави, че във Великобритания нивото на контрабанда на цигари е 35 на сто, във Франция - 23.7%, като се изкара най-упоритият защитник на бюджета на ЕС заради успешното противодействие на тази престъпност. 

Ако наистина е така, логичен е въпросът защо не сме заели автоматично мястото на Франция в Шенгенското споразумение? Или поне да се ползваме със същия авторитет, какъвто има републиката, а не все да ни питат защо у нас бият негрите - отворим ли дума за влизане в свободната икономическа зона. 

Всъщност един от въпросите, излизащ на дневен ред след разочароващото посещение на холандския премиер Марк Рюте, е дали пък ЕС не се измори да бъде дипломатичен към продължаващите оглушки от наша страна да си оправим останалите бакии в областта "Правосъдие и вътрешен ред"? Пируетите на Рюте обаче говорят, че по-скоро не - ЕС продължи да ни набива канчето, докато не извадим реални резултати в борбата срещу корупцията. И, изглежда, Рюте е бил прекалено дипломатичен с българския премиер. Да си припомним, че през септември миналата година именно той възкликна, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар. Коментарът му бе реакция на мнението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че е крайно време България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Така че не ни трябват нито звезди в небето, нито повече дипломация. След като имаме поставена диагноза, е необходимо спешно лечение. Дори да е насила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във