Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Съставомерно

Шест пъти "НЕ!!!" за съдебния състав, оправдал бившия вътрешен министър Цветан Цветанов! Изцяло дамската тричленка начело със заместник-председателката на Софийския апелативен съд Петя Шишкова е донесла от девет кладенеца вода, за да обоснове тезата, че законът е врата в полето. Оказва се, че възпрепятстването на разследване лично от министър на вътрешните работи е всъщност... негово право.

Две инстанции преди това отсякоха, че той не разполага с оперативна самостоятелност да преценява прилагането на разрешено от съда подслушване. И че с отказа си да бъдат  приложени Цветанов е присвоил съдебни правомощия, нарушавайки разделението на властите. Шишкова и компания твърдят обратното. Цветанов не бил иззел функции на съдебната власт, а на свой подчинен. Прокуратурата пък залагала на белетристика и вероятности, а не доказателства. Тезата й била опровергана от бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, дясна ръка на Цветанов.

Георгиев твърди удобно, че посъветвал шефа си да не дава разрешение, а праведният Цветанов попитал: "Да не объркаме нещо?" Главсекът уверил, че ще сбъркат, ако приложат СРС-тата, защото може да разкрият оперативните способи. При такава опасност шефът на СДОТО може да откаже или спре прилагането, но тя едва ли е съществувала. Защитната теза е натъкмена така, че да заобиколи закона. 

Прокуратурата сбъркала и обвинението, повдигайки обвинение по чл. 288 от НК. Текстът изисквал Цветанов да е орган на наказателно производство, а той не е такъв. Вярно, не е, но и в текста няма такова изискване. За капак е турен и обичайният мотив за липса на специална цел в действията му. Написал, значи, шест пъти "Не!" безцелно. Талмудът пасти да яде пред такива мотиви. Кое деяние е съставомерно и кое - не, у нас решава не законът, а съдебният състав.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във