Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Светът е на мушката на частни военни наемници

Наемниците от австралийската компания Unity Resources Group охраняват посолството в Багдад и обучават местните силови структури.
S 250 04d608b1 b29c 4317 902a 60e47ab9e9af
S 250 85797ae8 8930 4834 9d2a 41bc2e37da1a
S 250 efd55aea 01c6 4601 80b0 5ab5f944302a

Мрачна е славата, с която са покрити най-големите частни охранителни компании, които осигуряват наемници за различни горещи точки по света. Тайнствеността около дейността им напомня на прословутата мафиотска омерта, а  жертвите им -  най-често прекалено любопитни журналисти, побратимяват тези компании с Ндрангета, с Коза Ностра, с шиптърската и с други подобни  капсулирани престъпни структури.

Миналата седмица тримата руски журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко, които бяха убити в Централноафриканската република, бяха погребани в Москва. Неофициалната информация сочи, че екипът е водел разследване около  руските  военни наемници от прословутата частна охранителна компания "Вагнер" на територията на африканската държава.  Официалните власти в лицето на външното министерство обявиха, че журналистите са убити при грабеж, но колегите им започнаха собствено разследване, което да покаже дали гибелта им има нещо общо с целта на пребиваването им в Африка.

Доскоро името на компанията "Вагнер" се чуваше в контекста на случващото се в Сирия или по време на безкрайния конфликт в Източна Украйна. Смъртта на тримата руски журналисти обаче подсказва, че интересите на този род компании са по- разностранни и са насочени към различни краища на света. Бизнесът на разрастващите се армии на частните военни наемници, които предлагат смъртоносните си умения срещу добро заплащане, очевидно процъфтява. И това е така, защото много често в горещите конфликтни точки, където се пресичат различни геополитически или икономически интереси, присъствието на легитимни войскови части или съветници не е оправдано заради обществения отзвук. В такива случаи се ползват услугите на частните армии от охранители, които изпълняват военни мисии по цял свят в полза на  правителства или за частни компании.

Паравоенните формирования като Academi, DynCorp и G4S вече са известни в бизнеса и дейността им е регламентирана в изрядни договори. Средното заплащане на служителите им в горещи точки - като Афганистан и Ирак, възлиза на 10-12 хил. долара месечно. И е нормално численият състав  на частните армии да нараства.

В класацията на най-големите и добре обучени частни армии на света на челните места винаги е австралийската компания Unity Resources Group. Тя разполага с около 1200 добре обучени служители. Компанията официално участва в операцията по възстановяване на силовите структури в Ирак и  в повече от 300 мисии в тази област. В нея работят 28 консултанти, които с експертната си дейност съдействат за разрешаване на случаи на отвличания. През май 2016 г.  компанията потвърди  информацията за загинал служител на  Unity Resources Group по време на инцидент в близост до австралийското посолство в Багдад. Охраната на посолството  частната компания осъществявала въз основа на договор на стойност  9 млн. долара и е само част от широкия спектър на услуги, които е извършвала  в Ирак. Unity е помагала и  при охраната на парламентарните избори в Ливан, при  евакуацията на служителите на петролни компании от кризисни зони в Бахрейн. Компанията също така развива дейност в Африка, в Северна и Южна Америка, Централна Азия и Европа. Ръководството й се състои от военни ветерани от Австралия, САЩ и Великобритания.

Популярна е и компанията Defion Internacional, която набира и обучава военнослужещи от Латинска Америка за специфична дейност в различни части на света. Тя е със седалище в Перу, има офиси в Дубай, в Ирак, във Филипините и в Шри Ланка. Компанията приема и обучава бодигардове, шофьори, охранители на стационарни обекти и специалисти по логистика в някои развиващи се страни. Като се има предвид, че до 2000 г. Перу  преживя един 20-годишен вътрешен въоръжен конфликт, е обяснима ниската цена, на която се вербуват служителите на компанията. Те взимат около 1000 щ. долара месечно, което на фона на средната заплата в Перу в размер на 200 долара си е направо удар в десетката. Компанията също е работила в Ирак, по договор с Държавния департамент на САЩ. Перуанците си сътрудничат активно и с американската частна военна компания Triple Canory Inc. Заедно те осъществяват дейности по обезпечаване на сигурност и съпровождане, но в Ирак най-вече се занимават с охрана и конвой на висши длъжностни лица от САЩ.

Все по-голяма популярност придобива и афганистанска групировка Asia Security Group, основана от братовчед на президента Хамид Карзай. Частната армия е спечелила поръчки за милиони долари от армията на САЩ за мисии в Афганистан. Наемниците от Asia Security Group са използвани и от различни частни компании  с мащабна дейност в региона. Наемниците от Asia Security Group имат репутация на хора, които винаги са готови да стрелят и са добре тренирани бойци. Изпълняват и мисии за борба с наркогрупировки в Перу  и военни мисии в Сомалия и в Южен Судан.

Германия, която десетилетия критикуваше  САЩ заради частните армии, също влиза в класацията на топ компаниите за специфични охранителни услуги. През 2007 г. бившият немски офицер Томас Калтенгартнер основа  компания, наречена на неговото име.Тя е  известна с това, че подписа договор за предоставяне на услуги за сигурност на президента на Сомалия Солани Халадид Абдинур Ахмад Дарман.

Една от най-големите и скандални компании в САЩ, наричана и "Академията", е прословутата Blackwater. Тя е свързана с много тъмни мисии, дори и с участие в отрядите на смъртта на ЦРУ. Названието  "Академията" се използва от 2011 година. Това е второто й преименуване - тя бе  известна преди десетилетия и като XE Services. Независимо от честите преименувания Blackwater беше принудена да се признае за виновна по  17 федерални углавни обвинения и да заплати милиони долари наказателни глоби.

Сред зловещите частни армии се нарежда и южноафриканската Executive Outcomes, наричана кратко ЕО. Тя е замесена в повечето африкански зони на военни конфликти - Сиера Леоне, Ангола, Уганда, Ботсуана, Замбия, Етиопия, Намибия, Лесото и Южна Африка. Името на компанията се свързва с тъмните машинации около нефтената компания в Сиера Леоне, както и с кървавите диаманти за бижутерийния гигант De Beers.

DynCorp е една от най-мощните частни военни компании в света, а  голяма част от оборота й от няколко милиарда долара се формира от  постъпления от правителството на САЩ. Името й също е свързано с поредица от скандали. През 1990 г. две босненки подадоха оплаквания, че сътрудници на компанията правели секс с непълнолетни и дори продавали момичета с тази цел. Ръководството на компанията отговори на твърденията с обстрел на домовете на заявителките. Катрин Болковац, една от тях, обаче била достатъчно упорита, за да привлече компанията в съда. Фирмата загуби и на двете инстанции, а по случая с Катрин в Холивуд беше заснет вълнуващ филм.

Що се отнася до историята на руските частни военни компании (ЧВК), началото на тези формирования е  през  90-те години, когато за първи път т.нар. руски доброволци отиват да воюват в Югославия. Сред тях е и офицерът от ФСБ Игор Стрелков - Гиркин, известен по-късно с превземането на украинския град Славянск в Донбас през пролетта на 2014 година. В периода 1992-1995 г. на територията на Босна са действали постоянно неколкостотин "руски доброволци", които основно са от охранителна фирма от Санкт Петербург с името "Рубикон".

Един от първите опити да се урегулира въпросът с руските частни военни компании са поправките в руския закон "За оръжието" (2008 г.), предоставящи на задграничните охранителни структури на корпорациите "Транснефт", "Лукойл" и "Газпром" правото да използват служебно оръжие при охрана на обектите.

Най-нашумялата ЧВК е "Вагнер". Лагерът й е разположен в село Молкино, в Краснодарския край, на полигона на 10-а бригада от спецчастите на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Русия. "Вагнер" се оглавява от подполковника от псковската бригада на специалните сили на ГРУ към Министерството на отбраната на Русия Дмитрий Уткин. През 2013 г. Уткин заминава за Сирия, за да се сражава на страната на президента Башар Асад като част от т.нар. "Славянски корпус". След връщането си година по-късно в Русия  Уткин заминава за Украйна - начело на отряд, наречен "група Вагнер". Според журналистически разследвания, "Вагнер" е участвала в окупирането и анексията на Крим от Русия през 2014 година. През  2015 г. отрядите на "Вагнер" се връщат отново в Сирия  след специална подготовка в  базата в Краснодарския край.

През 2017 г. САЩ въведоха персонални санкции срещу шефа на "Вагнер" Дмитрий Уткин. САЩ  наложи санкции и срещу "Вагнер" както юридическо лице. "ЧВК Вагнер" е частна военна компания, която вербува и изпраща войници за участие във войната на страната на сепаратистите в Източна Украйна. Санкциите срещу "ЧВК Вагнер" се въвеждат заради това, че тя пряко или косвено е вземала участие в действия или политика, които заплашват мира, стабилността, суверенитета или териториалната цялост на Украйна", се казва в съобщението на Министерството на финансите на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във