Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Светът е оцелял, защото е шпионирал

S 250 2987ff17 bbe4 4240 83ed 73967657eabd

Истерията около отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и на  дъщеря му Юлия в Лондон очевидно ще продължи дълго. Засега ефектите от тази интригуваща шпионска сага са два - съдейки по официалните изявления от Русия, тя е една от причините руснаците масово да отидат до урните и да пуснат своя глас в полза на "вечния" президент Владимир Путин, който беше подложен на силен международен натиск заради случилото се в Лондон.

Другият ефект от историята е сплотяването на Европа срещу Русия като обичайния заподозрян в извършването на подобни деяния като покушението над Скрипал. Резултатите от избухналия скандал обаче със сигурност щяха да са други, ако разследващите бяха оповестили конкретните доказателства по случая, уличаващи руския мечок в агресия. 
Така или иначе сме свидетели на поредния шпионски скандал, в дъното на който е бившият двоен агент Сергей Скрипал.

Кой всъщност е Скрипал?

Полковникът от руското разузнаване може би щеше да остане напълно неизвестен, което е идеалното състояние за разузнавача, ако през 2004 г. не бе арестуван от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия по подозрение, че е предал десетки руски шпиони на британското разузнаване. След закрит процес през 2006 г. Скрипал бе осъден на 13 години затвор. По време на процеса той признал, че е предал руските агенти под прикритие на британското разузнаване МИ-6 срещу пари, някои от които са били изплатени в испанска банкова сметка.

През 2010 г. - едва четири години след произнасянето на присъдата му - Скрипал неочаквано е помилван от тогавашният президент на Русия Дмитрий Медведев. Двойният агент е бил включен в група на негови събратя по съдба, които са били разменени с десет руски шпиони, заловени в САЩ. Размяната бе извършена на 9 юли 2010 г. на летището във Виена. Тогава САЩ предаде на Русия десет руски агенти, задържани на американска територия на 27 юни по обвинение в осъществяване на незаконни разузнавателни операции в полза на Русия, а девет от тях бяха обвинени и в заговор с цел пране на пари.

Сред десетте агенти са Андрей Безруков и Елена Вавилова - родени в Съветския съюз, преминали през обучение в КГБ и изпратени в САЩ като част от съветска програма за тайни агенти под дълбоко прикритие. Андрей се подвизава под името Доналд Хийтфелд, възпитаник на "Харвард", с добър бизнес в консултантска фирма в Бостън. Неговата съпруга е Трейси (Елена), която работи като агент по продажба на недвижими имоти. Доналд и Трейси имат двама синове, родени и израснали в САЩ - Тим и Алекс.

Семейството по нищо не се различавало от останалите американски семейства, но е така до 27 юни 2010 г., когато ФБР разбива входната им врата и арестува двамата съпрузи. Няколко дни по-късно шокираните им синове научават от радиото, че родителите им са заподозрени като агенти на чуждо правителство  по време на операция, придобила известност под наименованието "Призрачни истории". А в дъното на спецоперацията бил руски шпионин, който преминал на американска страна, предавайки десетимата си колеги. Сред тях е и прочутата Анна Чапман, или Анна Кушченко, дъщеря на висш служител на КГБ и добре обучена агентка, действала под прикритие във висшето общество в Ню Йорк.

Размяната на Виенското летище бе определено от американското министерство на правосъдието като успешна. Щатският самолет, който транспортира от Ню Йорк до Виена десетимата руски агенти, прибра четиримата руснаци, излежавали присъди за шпионаж в Русия, сред които и Скрипал, и отлетя обратно.

Самата размяна потвърждава стойността на информацията, с която Скрипал е разполагал и е предал на САЩ и Великобритания. Междувременно през тази седмица се появи информация, че самият той е бил разкрит като двоен агент от служител на испанската Централна разузнавателна служба (ЦРС). Испанецът също бил двоен агент. Според източници от британските служби, цитирани от вестник "Таймс", Скрипал е бил предаден на руснаците от Роберто Флорес Гарсия. Той от своя страна бил вербуван от руския дипломат Павел Мелников, който е работил в посолството в Мадрид от 2000 до 2003 година. За шпионската си дейност в полза на Русия испанецът получил 200 000 долара. Флорес е посочил на Москва, че се е запознал със Скрипал в Мадрид в края на 90-те години, където руснакът шпионирал и за Главното разузнавателно управление (ГРУ), и за ЦРС, и за британската разузнавателна служба МИ-6.

Гарсия е осъден за държавна измяна през 2001 г. на 12 години затвор, но след пет години престой в зандана е освободен. Самият той обаче категорично отхвърля твърденията на "Таймс". "Името на Скрипал не фигурира в нито един документ, предаден на Москва от мен. Британските служби се провалиха и сега хвърлят вината върху мен. Няма да се изненадам, ако от Лондон ме обвинят, че съм отровил и бившия агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко, който бе в Тенерифе няколко месеца преди да почине през ноември 2006-а. Може би аз съм сипал радиоактивния елемент полоний 210 в чая му?", заявява Гарсия пред вестника.

Великобритания е втора родина за мнозина двойни агенти като Скрипал. Например през 1978 г. тук получава политическо убежище шпионинът от Главно разузнавателно управление Владимир Богданович Резун. Възпитаникът на  Военно-дипломатическата академия към Генералния щаб на съветската армия, започнал работа под прикритие в столицата на световния шпионаж Женева като дипломат, акредитиран към ООН. След бягството му на Запад Резун задочно е осъден на смърт от Военната колегия на Върховния съд на СССР.  Днес той е познат като Виктор Суворов, писател, под чието перо са излезли няколко бестселъра със шпионска тематика. Суворов бе обявен за "Личност на 2008 година" и е удостоен със златен медал "Франц Кафка" през 2011 г. от APIA (Authors and publicists intеrnational association).

Разкритията за Скрипал и за  събратята му - двойни агенти, доказват и друго: че светът досега е успявал да оцелее не само защото се е смял, както сочи известният афоризъм. Може би причината за оцеляването му през смутните времена е, че смеейки се, светът все пак предимно е шпионирал...

Facebook logo
Бъдете с нас и във