Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ТЕ НЕВИННИ, НИЕ - НАИВНИ

По времето на соца много вървеше лафът за бавнозагряващия албански реотан, с който образно се описваше човек, който мудно съобразява и реагира. Ситуацията днес обаче показва, че в страната на онзи реотан нещата са се променили. Достатъчно е да споменем само, че след взривовете край столицата Тирана, отнели живота на 16 души, албанският военен министър Фатмир Медиу си подаде оставката. Без да дочака резултатите от разследването на инцидента.
Не е ясно какво трябва да гръмне у нас, за да изтръгне от унеса нашенските управници, заети да пресмятат ползите от многобройната си клиентела. А че управлението е клиентелистко, съдим по няколкото яки гърмежи, станали напоследък - аферата Топлофикация, скандала Куйович, сагата около отклонените пари по САПАРД, спрените субсидии от ЕС заради разкритата далавера във фонд Републиканска пътна инфраструктура...
Небето се продъни и от екота на най-пресния скандал, който здраво друса силовото министерство. Фактите от прословутата справка, която уличава заместник-шефа на Главна дирекция Борба с организираната престъпност комисар Иван Иванов в нерегламентирани контакти с престъпници, вече станаха широко обществено достояние. Да беше обаче само Иванов оплетен в корупционни връзки, както се казва - с мед да го намажеш. Покрай него изскочиха имената на Георги Радков, шеф на Икономическа полиция в националната полиция и на началника на сектор Криминална полиция във Второ РПУ в столицата Любомир Иванов. Това на практика разкри пред очите на народа спотаеното подозрение, че българската полиция е проядена от корупция на всички нива - от върха до последния полицейски участък.
Гърми, тресе се до основи вътрешното министерство, само министър Румен Петков и главният секретар на МВР главен комисар Валентин Петров се държат така, сякаш муха е бръмнала. Развитието на историята на прословутата справка, която депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предаде на главния прокурор Борис Велчев, обаче сочи, че нещата няма да се разминат с едно почесване на ухото. Покрай стенограмата изскочиха куп други факти, които засягат директно както вътрешния министър, така и подчинения му главен секретар.
Става въпрос за нерегламентирани контакти на МВР-шефа Румен Петков със съмнителни бизнесмени. Според неофициална информация, такива са били засечени по време на разработка на ГДБОП, в която обекти на контрол са били скандалноизвестните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. Твърди се, че при операция, включваща външно наблюдение и употреба на спецсредства, антимафиотите е трябвало да проследят среща между бизнесмените и видни представители на подземието в столицата. В пиковия момент на акцията обаче на мястото на срещата са пристигнали джип и колите на охраната на вътрешния министър Петков. Веднага на разследващите е било разпоредено да се свали наблюдението и да се изтеглят от мястото. След това разработката по този случай е била спряна.
Според непотвърдена информация, фактите от тази разработка се намират вече в Държавната агенция за Национална сигурност. В средата на седмицата шефът на ДАНС Петко Сертов се яви на препитване в парламента във връзка със скандала около справката за заместник-шефа на ГДБОП Иван Иванов и резултатите от проверката по случая, разпоредена от главния прокурор Борис Велчев. Стана известно, че при разговора на Сертов с депутатите от комисията по вътрешен ред и сигурност той е бил запитан дали в ДАНС има данни за нерегламентирани контакти на вътрешния министър Румен Петков с бившите барети и настоящи бизнесмени от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов. Според информациите на електронните агенции за срещата шефът на ДАНС е отрекъл, че агенцията разполага с такива данни.
Проучване на Параграф 22 обаче сочи, че междувременно в ДАНС е била получена информацията от спряната разработка на ГДБОП за срещата на върха на подземието, при която кой знае защо е бил засечен и вътрешният министър. Очаква се тази справка да стане обект на разследване от страна на агенцията, като с първоначалната информация от нея ще бъдат запознати и депутатите през идващата седмица.
Остава да видим как ще реагира в случая висшето ръководство на силовото министерство - муха ли пак ще бръмне, или най-сетне ще се включи онзи бавно загряващ български реотан...

Facebook logo
Бъдете с нас и във