Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Търкането на нара" отива в историята

Помещенията на арестите на МВР се "европеизират" - от тях ще бъдат премахнати дървените нарове, на които знайни и незнайни "заподозрени" или осъдени за дребно хулиганство са принудени да прекарват нощите си, докато размишляват над превратностите на живота.

В понеделник (15 октомври) Министерството на вътрешните работи пусна за обществено обсъждане промени в инструкцията си, която урежда задържането в арестите и необходимото оборудване на помещенията в тях. С един-единствен текст: да отпадне думата "нар" от инструкцията.

В момента нормативният акт допуска "местата за почивка" в арестите да са оборудвани с нарове или легла. Проверките на омбудсмана Мая Манолова в арестите на полицията в София, Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново през миналата година показа, че в  немалко от тези помещения  легла всъщност няма - има дървени пейки, на които задържаните преспиват, докато чакат да бъдат пуснати на свобода. А има случаи, в които това продължава доста дълго време - например Указът за борба с дребното хулиганство или Законът за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия допускат скандалджиите да бъдат наказвани с до 25 денонощия задържане в поделенията на МВР.  И че самата инструкция за обзавеждането на арестите позволява това, което по всички стандарти представлява унизително и нехуманно отношение. Именно заради това Манолова даде препоръка инструкцията да бъде променена.

Само че наровете далеч не са единственият проблем в местата за лишаване от свобода, които се поддържат от МВР.

Как изглежда на практика ситуацията в някои от поделенията на МВР става ясно от картината, описана в доклада на омбудсмана. Например управлението във Ветово "разполага с две помещения за задържане, всяко разделено с метални прегради и коридор между тях. В коридора е разположена мивка. Във всяко от тези четири помещения има дървена пейка с метални крака. Свиждането се провежда в кабинети. В помещенията за задържане се осигурява място за почивка - нар или легло. Няма легална дефиниция относно понятието "нар", но в граждански смисъл означава легло, което представлява дъски, подредени върху дървени поставки. Стандартен размер за легло за един човек е 82 см ширина на 190 см дължина. Тези пейки не отговарят на стандарта за почивка. Няма данни  за  наличен дюшек или одеяла. Следва да се отбележи, че и в Инструкцията липсва изискване нарът да бъде с дюшек. Въпреки че помещенията са ремонтирани, то очевидно има проблем с канализацията на сградата и налична неприятна  миризма в местата за задържане. През 2017 г. - до  деня на посещението, са били задържани 13 лица. Не се установи разход за изхранването им. Дадено бе обяснение, че са били местни лица и са получили храна от близките си, както и че управлението не разполага с финансови средства за целта..."

Колко ще струва подмяната на наровете с легла, при това с дюшеци - тепърва ще се смята. Но тази "европеизация" съвсем няма да реши проблема с липсата на средства за изхранването на арестантите. А още по-малко ще им помогне да намерят по-човешки начин да си мият очите или да ходят до тоалетна, докато са в ареста.

"В МВР няма помещения, в които да има денонощен достъп до санитарен възел и течаща вода. Няма и такива нормативни изисквания. Задържане за повече от 24 часа при такива  условия неминуемо ще  се разглежда като изтезание или нечовешко и нехуманно отнасяне", категорична е Манолова. Но в доклада си признава, че въпреки това изграждането на санитарни помещения в помещенията на МВР е "явно нецелесъобразно и неефективно" и препоръчва по-скоро да се промени законодателството, което да замени задържането в ареста, например за спортно хулиганство, с друга, по-ефективна мяра за държавна принуда, която да позволява да се работи с провинилия се хулиган с цел неговото превъзпитание. Защото простото задържане в МВР за 10 или 20 денонощия не помага за това.

Впрочем  препоръките на омбудсмана по отношение на условията в арестите са много - те са не само към МВР, но и към правосъдното министерство и администрацията на затворите, защото освен помещенията в структурите на полицията  са проверени и няколко затвора. Но голяма част от тях така си и остават неизпълнени - като след всяка подобна проверка. Само че резултатът от неизпълнението им удря по джоба на всички - заради камарите осъдителни решения срещу държавата заради лошите условия в местата за лишаване от свобода...

Facebook logo
Бъдете с нас и във