Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Търсят начин за "финтиране" на Слави

Референдумът, поискан от над 670 000 българи по инициатива на Слави Трифонов и екипа му, най-вероятно няма да се проведе едновременно с президентските избори наесен. Идеята на управляващите е с измененията в Изборния кодекс да се направят и изменения в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (или накратко казано - законът за референдумите). А след това вече няма да е задължително референдумът да се произвежда едновременно с най-близките избори, ако двата вида вот ще трябва да се проведат в рамките на една и съща година.

В публичното пространство вече се чуха версии, изказани предимно от депутати на ГЕРБ, че е добре референдумът да бъде "изтеглен" преди президентските избори. Така щяло да се чуе мнението на хората как искат да гласуват, защото два от въпросите за референдума касаят задължителния и дистанционния вот.

В това няма особен смисъл, защото каквото и да решат гражданите, няма никаква гаранция, че то ще влезе в действие веднага. Така например никой не вярва, че ако през август гражданите кажат, че искат да гласуват за президент електронно, те ще могат да го направят няколко месеца по-късно - само дебатите относно сигурността на системите ще се проточат поне до Коледа.

"Изтеглянето" на референдума преди президентския вот обаче би означавало, че той ще трябва да се проведе насред жежкото лято - между юли и август, когато хората масово излизат в отпуск и напускат градовете. А това го обрича на неуспех, защото за да бъде приет за успешен референдумът, в него трябва да се включат толкова хора, колкото са участвали в последните избори за Народно събрание.  

Затова и съвсем логично тази внезапна депутатска загриженост за волята на народа събуди подозренията, че целта е да се намери начин референдумът на Слави Трифонов и екипа му да бъде "финтиран". 

Междувременно проверката на подписите на граждани в подкрепа на референдума, събрани от екипа на Слави, продължава. От Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която извършва тази проверка, припомниха, че законът им дава срок от 45 дни след внасянето на подписката. Камарите папки с подписи обаче бяха внесени в Народното събрание на 8 февруари, което означава, че срокът би трябвало вече да е изтекъл. Но резултат поне до петък (1 април) от ГРАО не беше обявен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във