Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Устойчиво

Разкриваемостта на престъпленията у нас устойчиво пада. Ако през 2008 г. тя е била 48.5%, през 2009 г. се е сринала до 45.4 процента. Броят на извършените престъпления пък устойчиво нараства - числата са съответно 126 683 и 138 105. Нарастват и похарчените за подслушване пари. Не се знае обаче с колко, защото вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов отхвърли спряганата в общественото пространство сума от 100 млн. лева. И посочи четири пъти по-малка. Всичко това се чу в четвъртък (4 ноември) на експертен форум, организиран от фондация Конрад Аденауер.
Как Цветанов обясни отчайващата устойчивост на тези тенденции? С липсата на превантивна дейност в училището, в семейната среда. С липсата на информационна политика. И, разбира се, с липсата на справедливост, налагана от съда. А многото пари за подслушване - с устойчивата тенденция криминалните типове да говорят по 30-40 телефона.
Цветанов си пожела обаче други тенденции. Едната е обща - да се внасят по-малко обвинителни актове, но да се намали престъпността. Другата е конкретна - лицензираните пунктове за вторични суровини да бъдат редуцирани от 2400 на 400, за да е по-удобно на полицията да ги проверява.
Защо тази бездна за варварски кражби не бъде затворена от раз Цветанов не каза. Не обясни и коя сила свише ще намали престъпността, ако броят на обвинителните актове намалее. Не се разбра и как съдът ще започне да въздава справедливост, щом не се прави нищо за решително разчистване авгиевите обори на съдебната власт. Да не говорим за образованието, училището и семейната среда - тях пък кой ще оправи, че да действат превантивно?
Тенденциите са устойчиви, идеите странни, а престъпността - отчайваща. Както се казваше в една шега преди години: дела, дела, и пак... думи!

Facebook logo
Бъдете с нас и във