Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ВАС "изпържи" корумпе от "Сигма“

S 250 7c729bc5 62d3 403c 9193 2419af21c33e

Върховният административен съд отхвърли жалбата на бившия полицай от моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" към Столичната дирекция на МВР Владислав Николов и го осъди да плати 400 лв. на вътрешното министерство за юрисконсултско възнаграждение. Решението на ВАС дойде, след като Николов атакува дисциплинарното си уволнение, станало през декември 2014 година. А то бе заради участието му в организираната престъпна група на полицаи от "Сигма" за рекет на шофьори в столицата. Седем сигмаджии бяха задържани на 30 юли 2014 г. заедно с шефа им Ивайло Василев, когато беше разкрита тяхна схема за получаване на подкупи. 

В началото на август 2015 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу седемте бивши ченгета от "Сигма" за участието им в организирана престъпна група, създадена с цел да събира подкупи. На съд беше пратен ръководителят на групата Ивайло Василев, бивш директор на "Сигма", и участниците в нея Георги Божилов - старши полицай, Йордан Джогански - командир на отделение, Филип Макавейски - старши полицай, Владислав Николов - полицейски инспектор, Стойко Методиев - командир на отделение, и Любомир Любомиров - старши полицай.

Според прокуратурата престъпната структура е създадена и организирана лично от Ивайло Василев през декември 2012 година. Шефът на "Сигма" изложил плана си за бърза и лесна печалба пред приятеля си Георги Божилов, началник на взвод в моторизираното звено. Василев му обяснил, че вместо да пишат актове на нарушители на пътя, могат да вземат пари на ръка, без изобщо да им правят проверки. Божилов се съгласил, без да се колебае. След това поотделно се обадил на всеки от избраните служители със същото предложение. Бил им даден срок да помислят до 1 януари 2013 г., когато всеки трябвало да отговори дали се включва в играта. Още в първия ден на новата година всички тези полицаи потвърдили, че приемат предложението.

Групата започнала дейността си още същия ден. В продължение на година и половина шефът им Василев определял маршрутите им, като избирал такива, където се извършвали чести нарушения на Закона за движение по пътищата. Ченгетата получавали по телефона указания как да спират нарушители и да ги "предразполагат" към подкуп, вместо да им бъдат съставени актове или фишове. Членовете на "великолепната седморка" на Василев работели на 12-часови дневни или нощни дежурства, а след две последователни смени почивали две денонощия. Смяната се изпълнявала от двойка полицаи, а екипите определял шефът им Ивайло Василев. В рамките на едно дежурство един екип си докарвал от подкупи между 200 и 400 лева. Всеки от групата плащал на Василев "месечна такса" от 150 до 400 лв. в зависимост от маршрута, както и "такса-дежурство" от 20 до 50 лева. По-късно шефът на "Сигма" започнал да прибира и между 10 и 20 на сто от изкараните рушвети на всеки от корумпираните ченгета.

Мафиотската група на мотоциклети работила здраво цели 19 месеца. Тя действала из цяла София и около столицата, събираните рушвети от януари 2013 г. до деня на ареста им специализираната прокуратура изчислила на повече от 400 хил. лева. Между 3 до 5 бона месечно прибирал всеки от седмината полицаи. Предпочитани места за засади на сигмаджиите бил районът около "Лъвов мост", околовръстното шосе, бул. "България" и по-натоварените улици в "Лозенец", "Стрелбище", "Гео Милев" и в центъра.

Делото срещу рушветчийската седморка от "Сигма" продължава все още в спецсъда. В началото на януари тази година стана ясно, че свидетели по обвинението са десетки потърпевши шофьори, станали жертва на изнудване от групата, две проститутки, както и полицаи от звеното, които са се съгласили да свидетелстват срещу бандата на Ивайло Василев.

Въпреки това уволненото ченге Владислав Николов, деен участник в групата, продължи да оспорва дисциплинарното си уволнение. До деня на уволнението си Николов е бил полицейски инспектор към 02 сектор "Сигма" към отдела "Специализирани полицейски сили" в СДВР. Тричленен състав на ВАС начело с Боян Магдалинчев обаче отряза мераците му да бъде възстановен на служба заради "незаконосъобразност на заповедта, като постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила и в противоречие с материалноправните норми на Закона за Министерството на вътрешните работи". ВАС се мотивира с това, че е категорично установено, че "Николов в нарушение на служебните си задължения е предоставял на Ивайло Василев в качеството му на началник на сектор парични суми в размер на 150-400 лв., а през определени периоди от време лично е събирал всеки ден като негов доверен служител от ръководените от него полицейски екипи парични суми от 20 до 100 лв., които също предоставял на началника, за да бъдат покровителствани и прикривани корупционните действия на групата, ръководена от Василев". Изяснено е също, че Николов е бил сред най-приближените до Василев членове на престъпната група, който събирал дневните пари и получавал указания от началника на сектора кои полицаи да бъдат включени в корупционната схема. Преди групата да заработи, Василев дори прехвърлил в звеното Николов, който дотогава бил полицай в столичното Трето РПУ. 

Въпреки очевидната несъстоятелност на жалбата, с оглед на множеството доказателствени материали за неговото участие и дейността на цялата група, бившият сигмаджия вероятно ще обжалва решението на тричленния състав на ВАС пред петчленен състав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във