Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ВАС отмени скандална наредба на МВР

Висшият административен съд отмени окончателно наредбата на МВР за заплащане на времето, през което служителите на министерството са на разположение. Времето на разположение е време, в което служителите не са на работа, но стоят на повикване и при необходимост се отзовават. Както е известно, наредбата беше приета през 2015 г. със заповед на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова и предизвика недоволството на полицаите, тъй като вместо заплащане от 35 стотинки на час разположение, то бе намалено на 10 стотинки за час.

Решението на ВАС е от 16 октомври и възстановява едно наше право, за което от дълго време се борихме, беше първата реакция на заместник-председателя на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в MВР (СФСМВР) Илия Кузманов.

Според синдикалистите с отмяната на наредбата служителите на министерството отново ще имат право да претендират за суми със задна дата от отпреди две години. МВР ще трябва да изплаща допълнителни пари на всички служители, които са били на разположение в последните две години. ВАС е установил, че заповедта на Бъчварова не е била обнародвана в "Държавен вестник" в законовия срок и по тази причина е обявена за нищожна. Това на практика означава, че МВР трябва да изплати разликата между законните 35 стотинки и изплатените "незаконни" 10 стотинки на час разположение. 

Според шефа на СФСМВР Валентин Попов трудно е да се изчисли общата сума, която ведомството ще трябва да изплати, но при отделни служители тя може дори да надхвърли 1000 лева. Има три варианта за изплащане на парите, уточни той. Първият е след публикуването на решението на ВАС вътрешният министър Валентин Радев да разпореди на ръководителите на структури да направят ново отчитане на времето, прекарано от служителите в разположение, и да се изплати разликата от 25 стотинки на час. Има и вариант самите служители поотделно да поискат от преките си ръководители да направят нов отчет и сумите да бъдат изплатени. Третият е с индивидуални искове пред съда, допусна Попов. "Защо най-добре е да се отиде на първия, а ако не, на втория вариант? Защото примерно - ако някой за тези над две години от юни 2015-а насам има да кажем 100 часа на разположение, за което министерството му дължи 25 лева, ако той отиде да си ги търси по съдебен ред, министерството ще плати още 400-500 лв. съдебни разходи", обясни той.

Новината за отмяната на скандалната наредба на Румяна Бъчварова дойде в седмицата на поредния протест на полицаите, които продължават да настояват за увеличение на възнагражденията им с 15 на сто, спешни промени в Закона за МВР и изцяло нов закон догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във