Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Вдигат заплатите в съдебната власт

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се събра за първи път след лятната си ваканция, в четвъртък (7 септември), за да обсъди нетърпящи отлагане въпроси. Сред тях - актуализацията (сиреч повишаването) на заплатите на прокурорите, следователите и съдиите. Следващата седмица се очаква съдийската колегия да подхване въпроса, а окончателно решението дали да се увеличат възнагражденията, откога и с колко ще вземе Пленумът на ВСС, най-вероятно на заседанието си на 14 септември.

Любопитно е обаче, че за първи път се предлага "диференцирано" увеличение на заплатите на магистратите - с различен процент за различните нива в системата. Предвижда се най-много - със 7%, да бъдат увеличени надниците на младшите магистрати, които сега се разписват срещу 1850 лв. месечно. А най-малко (с около 3%) ще е увеличението за висшите съдии, прокурори и следователи, чиито заплати в момента са над 3600 лева. Но допълнително набъбват заради добавките за продължителна работа в системата - те могат да стигнат до 40% върху основните им възнаграждения.

Освен това - вече по традиция, се предлага повишението да влезе в сила със задна дата - от 1 септември. Така се случи и миналата година, когато пак през септември ВСС за последно увеличи "надниците" на магистратите и съдебните служители с 5 процента.

По закон това увеличение не включва самите членове на  съвета, нито тримата "големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища - техните заплати, както е известно, са определени в закон. Възнагражденията на редовите магистрати обаче се актуализират всяка година - съобразно ръста на заплатите в бюджетната сфера. Според чл.218 от Закона за съдебната власт, "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт". Според данните на НСИ заплатите на чиновниците са скочили с около 7 процента.

Най-големи спорове се очакват около идеята възнагражденията този път да бъдат увеличавани "диференцирано" - с различен процент за различните нива в йерархията. За това нововъведение се обявиха най-вече магистратите от районните съдилища в страната, където и  натоварването с работа е най-голямо.

Очевидно парите за предстоящото увеличение на магистратските заплати са осигурени - в противен случай бюджетната комисия на ВСС не би внесла въобще въпроса за разглеждане в колегиите, а след това и от пленума. В бюджетната прогноза за следващите години (до 2020) също се предвижда увеличение на заплатите, само че с по 2%  годишно.  

В същото време обаче като че ли всички забравиха, че финансовият министър Владислав Горанов още преди две години предупреди, че по-голям бюджет на съдебната власт ще има само ако в нея започне реформа - включително и чрез преструктуриране на отделни звена в системата, и чрез съкращаване на персонал. Но реформа няма. А преговорите и битките за бюджета за догодина тепърва ще се изострят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във