Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

ВСС ПАК СТАНА ЗА СМЯХ

За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) си зарови главата в пясъка. По време на заседанието на съвета във вторник (22 май) нито един от магистратите не стана и не възропта открито срещу безпрецедентните мерки за сигурност, които предприе полицията на 16 май, за да може мутрата Младен Михалев-Маджо спокойно да свидетелства по делото за убийството на Милчо Бонев-бай Миле. Тогава МВР и Министерството на правосъдието обясниха, че имало сигнали за терористичен акт и заплахи за живота на свидетел.
Всъщност магистратите направиха това, което винаги са правели. Предпочетоха да се скрият зад гърба на свой колега - в случая председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.
В деня на заседанието (вторник) в един национален всекидневник излезе интервю с шефа на ВАС. В него Пенчев изказа възмущението си от мерките за охрана на човек, чийто живот е в опасност не защото неговите показания ще променят изхода на процеса, а защото този човек е застрашен от началото на прехода по съвсем други причини. Освен това Константин Пенчев заяви, че с допускането на личната охрана на Маджо в съдебната зала столичната палата е била превърната в ресторант, в нощен бар. Според шефа на ВАС държавата е застанала мирно, когато Маджо мина, и целият случай е недопустим.
Та, във вторник по време на почивката, членовете на ВСС предпочетоха да го поздравят и да го потупат по рамото. А най-малкото можеха да приемат една декларация, в която да осъдят поведението както на МВР, така и на правосъдното ведомство и на съответните министри и да обещаят да не се допуска повече подобен цирк в Храма на Темида.
В същия ден вътрешният министър Румен Петков прекали със самозащитата и прекрачи в цинизма. Той заяви, че фоторепортерът от в. Експрес Емил Иванов... въобще не е бил бит. Както вече е известно, на 16 май, докато Маджо даваше показания пред Софийския градски съд, около десетина полицаи набиха колегата във вътрешния двор на Съдебната палата.
За мен твърденията на фотографа на в. Експрес са абсурдни и дълбоко неверни, тъй като Емил Иванов твърди, че е бит с палки, а тогава полицаите не са имали такива. Трябва да е ясно, че когато унижаваме полицията, унижаваме по този начин и държавата. Няма да се поддам на никакъв институционален натиск. Казвам го, защото за мен журналистите са институция. Ако накажем въпросните полицаи, това ще се отрази негативно на служителите. Те ще се демотивират и ще повярват, че ръководството на МВР се поддава на външен натиск за сметка на своите служители, заяви Петков.
На въпрос как си обяснява резултатите от медицинската експертиза, която установява множество синини и натъртвания по тялото на Емил Иванов вследствие на побой, вътрешният министър отговори: Трябва да вникнете по-дълбоко в медицинската експертиза, без да пояснява какво точно има предвид.
Не за първи път Румен Петков се опитва да тълкува по странен начин медицинските заключения. Журналистите все още добре помнят случая с Ангел Димитров-Чората. На 10 ноември 2005 г. петима полицаи го пребиха до смърт, а Петков и хората му дълго време твърдяха, че той е починал вследствие на кардиогенен шок, а не от побоя. Наложи се извършването на още една експертиза, която да установи голата истина. Та и сега така. Емил Иванов ще трябва явно да отиде при още няколко лекари, за да стане ясно дали вътрешният министър изопачава фактите.
Но явно Петков си позволява волности заради решението на Софийската военноокръжна прокуратура от понеделник (21 май). Тогава тя отказа да образува дело срещу полицаите за нанесения побой над колегата от в. Експрес, защото нямало достатъчно данни, че ченгетата са превишили правата си, злоупотребили са с власт и са нанесли побой над Емил Иванов. Излиза, че колегата сам си е удрял главата в стената, за да спретне интрига.
Така е то, като живеем в демократична и свободна страна. Всеки си прави каквото му душа иска! И то безнаказано!

Facebook logo
Бъдете с нас и във