Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Вълна от дисциплинарки срещу блокирали съдии

Изборът на Александър Ангелов за председател на Софийския районен съд съвпадна с началото на дисциплинарни производства срещу 14 съдии. Десет от тях са предложени за наказание от съдебния инспекторат заради забавени дела. Повечето от тях са от Софийския градски съд и вече бяха предложени за наказание от неговия председател Калоян Топалов.

В десетката влизат Йоана Генжова, Иванка Болгурова, Таня Плахойчева, Любка Голакова, Александър Ангелов (съименник на новия председател)Никола ПоповМетоди Шушков, Емилиян Лаков, Мария Иванова-Ангелова и Йорданка Ваклева. Пак по искане на Топалов започна нова дисциплинарка срещу Петя Крънчева - също за забавени дела. 

За други трима съдии - Мирослав Петров, Даниела Тошева и Върбан Върбанов от районния съд, предложенията идват от досегашния временен ръководител Стефан Милев. Дисциплинарно производство по негово искане вече започна и срещу предшественика му Методи Лалов - за отправени от него заплахи и подигравателно поведение спрямо служител от съда. 

Съдийската колегия отказа обаче да накаже Веселина Ставрева от СГС по скандала с мярката за неотклонение на уволнената Румяна Ченалова. Ставрева беше подгонена за това, че предоставила незаконен достъп до материалите в делото на двама адвокати, вместо това да направи наблюдаващият прокурор. С наказанието се размина и бившият прокурор Петко Минев, който е вече съдия в Пловдивския окръжен съд. Срещу него имаше дисциплинарно производство за ползван от него автомобил, който бил купен на лизинг от фирма, която плащала вноските.

Facebook logo
Бъдете с нас и във