Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Вътрешната комисия се зае с футболните хулигани

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание прие в сряда (25 юли) промените срещу футболното хулиганство на второ четене. Законопроектът е внесен съвместно от парламентарните групи на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

За спешни законодателни промени в тази област се заговори след поредния кървав инцидент на футболен мач между отборите на ЦСКА - София и "Левски", който се игра  на 18 април тази година на Националния стадион "Васил Левски". Тогава футболен фен от публиката в "Сектор Б" метна бомбичка, която рани двама полицаи. След мача униформените служители създадоха организация и накараха феновете да излизат от стадиона един по един. Тогава бяха задържани  над 40 заподозрени, а няколко дни по-късно футболният хулиган сам се предаде в полицията.

Проектът за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия бе представен в парламента в началото на юли с оглед на това, че спешните промени трябваше да станат факт преди старта на футболното първенство на 20 юли. Мерките бяха представени от председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. "Трябва да се търси на първо място политически консенсус, но и изключително важен е диалогът с футболните агитки и спортната общественост“, заяви Цветанов при представянето на законопроекта.

При внасянето на текстовете депутатът Димитър Лазаров поясни, че се предвиждат и нови правила, според които МВР вече ще има право да налага принудителни административни мерки в определени случаи, без да е необходимо да се минава през съд. Такава мярка например е забраната за посещаване на спортни мероприятия. "Част от тях (мерките - бел. ред.) сега ще ги налага полицията. Това е с оглед оперативност и възможност незабавно да се реагира. Тези принудителни административни мерки подлежат на съдебен контрол и могат да се обжалват, както всички актове на полицията", поясни Лазаров.

Увеличаване на видеонаблюдението във всеки сектор, на входовете и изходите, забрана за посещаването на спортни мероприятия на лица, участвали в безредици - това са част от най-важните мерки в проекта. След приемането му достъпът до спортни мероприятия ще се осъществява с поименен билет, който ще даде възможност на органите на реда да имат самоличността на всички посетители. Въвежда се режим на достъп на посетителите на спортно мероприятие. Той ще се осъществява чрез предоставянето на документ, персонализиращ посетителите или след разчитане на лична карта от скенер за лични документи.

Законопроектът разширява и правомощията на ръководителя на сигурността и безопасността на спортното мероприятие по отношение на недопускане на лица с наложени принудителни административни мерки и на малолетни и непълнолетни. По време на заседанието на комисията тази седмица бе направено редакционно предложение, свързано с дефиницията на понятието "спортно хулиганство“. Според заместник-председателя на комисията Ахмед Ахмедов от ДПС  освен отправянето на ругатни неприлични изрази и жестове на стадионите, които са особено вулгарни, дефиницията трябва да включва и жестове, изразяващи омраза на расова, религиозна и етническа основа. Предложението бе подкрепено от комисията с 14 гласа "за" и един "въздържал се". "Радвам се, че действително имахме възможност да работим в една добра работна атмосфера, да бъдат взети предвид предложенията, които бяха направени и от колегите. Убеден съм, че с този законопроект изпълняваме ангажиментите си", заяви след приемането на законопроекта шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Още при внасянето на текстовете в началото на юли заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов увери, че новите мерки имат подкрепата на политическото ръководство на МВР.  Успоредно с този законопроект  депутатите от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта работят и върху изготвянето на изцяло нов Закон за футболното хулиганство. В работата по съставянето на новия нормативен акт ще се включи Дейвид Боанан - председател на групата на Европейския съюз по въпросите на футбола. Дългосрочните мерки в новия закон предвиждат охраната на футболните мачове да се осъществява предимно от стюарди - практика, възприета в много европейски страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във