Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Въздействие

"Как изглежда водометната машина? Отговор на този въпрос ще дадат жандармеристите, които ще участват в Празника на МВР този четвъртък! Това ще са само част от демонстрациите, посветени на професионалния празник на хората, които всекидневно се грижат за сигурността ни. Бъдете с нас в Борисовата градина на 5 юли, за да се забавляваме още и с Влади и приятели, Представителния духов оркестър към Академията на МВР, с Трио Сопрано и с Михаела Маринова! 5 юли, 17:00 часа, Борисовата градина, Вход свободен!"

Така изглежда поканата във Фейсбук от вътрешното министерство по случай професионалния празник на МВР на 5 юли. Влади и приятели, духов оркестър, Михаела Маринова, песни и танци - това наистина е празник. Лично аз обаче в никакъв случай не бих желал да видя отблизо водометна машина. Откакто прочетох чл.20 от Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от органите на Министерството на вътрешните работи, загубих всякакъв интерес към това устройство.

Ето какво пише в чл.20: "Водометни и въздухоструйни машини са средства, предназначени за оказване на физическо и психологическо въздействие върху правонарушители чрез водна или въздушна струя под налягане. Водометни и въздухоструйни машини се използват при групови нарушения на обществения ред и масови безредици."

Експертите сочат, че далекобойността на оръдията на тази машина обикновено е 60 м, като водометната помпа е с мощност около и над 40 конски сили.

Мога да кажа, че тази подробност се оказа напълно достатъчна, за да се усетя като обект на психологическо въздействие, без да съм нарушител.

Но ако цените на тока и парното продължават да растат, може и да стана.

Абе, ще взема да отида на празника. И аз да съм подготвен, не само МВР...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във