Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Закачиха Куката в "Бандата на чуковете"

Участниците в бандата винаги са дисциплинирани и са в залата. Може би защото знаят, че двама от техните скоро няма да се появят, защото са в чужди затвори.
S 250 5c189f36 84da 4add ac77 a5c38c5f31b7
S 250 a8a1787d 86fb 47d3 bc8d c336503634bf

Актуалният в последните месеци мафиот Камен Балбузанов-Куката гастролира из съдебните зали заради разнообразната си престъпна дейност. През април той се озова в ареста като шеф на престъпна група за палежи и рекет заедно Ивайло Бировски-Бокса, Валентин Георгиев-Жълтия и Илиан Михайлов. Куката и съучастниците му бяха обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за рекет в Плевен и в региона. Хора от Плевенско подали жалби, че са били принудени със сила да дарят имотите си. Куката и хората му набелязвали апетитни земи, след което се издирвали собствениците им и ги принуждавали да подпишат пълномощно, че даряват нивите. Взетите имоти бандитите препродавали с добра печалба.

След ареста му Балбузанов се яви в началото на седмицата в спецсъда, но вече като член на групата обвиняеми по прословутото дело за "Бандата на чуковете". Преквалифицираният от Куката в Чук Балбузанов е част от бандата на Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян-Ицо Исуса, срещо която се води процес в спецсъда, но до старта му все още не се е стигнало.

Три години делото а-ха да тръгне, но все се случва нещо, което го спира. Делото е сложно, с много обвиняеми - Калоян Преждаров, Любомир Симеонов-Любо Чука, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Веселин Ермалаев, Павел Ермалаев, Георги Лазаров, Иван Бегов, Камен Балбузанов-Куката, Александър Пацов, Кирил Муртов, Кирил Киров, Антон Калчев, Веселин Христов, Радостин Бързанов, Веселин Иванов, Борис Борисов. Те са обвинени, че участват в организирана престъпна група. Според прокуратурата в периода от 2007 г. до декември 2010 г. в София бандата разпространявала дрога, извършвала е грабежи и е изпълнявала мокри поръчки за нанасяне на телесни повреди на конкурентни дилъри.

При толкова много обвиняеми логично се появяват условия за саботиране на процеса. Например основната причина да се отложи заседанието на спецсъда тази седмица бе отсъствието на адвоката на подсъдимия Иван Бегов. Стана ясно, че адвокат Евелин Абаджиев, който бил упълномощен преди дни да представлява Бегов, е болен на легло. Пред съда Бегов представи медицински документ, който удостоверява, че адвокатът му е приет в болница за около седмица. Въпреки че в залата се намираше и назначеният служебен адвокат  Теодора Иванова, Бегов изрично подчерта, че държи защитата му да се води от адвокат Абаджиев. И това провали за пореден път старта на процеса. Съдът прецени, че не следва да се даде ход на делото, тъй като това би накърнило правото на подсъдимия  да бъде представляван от упълномощения от него адвокат.

Следващият въпрос, който възникна по време на краткото заседание, бе за коя дата да се отложи процесът. Първоначално бе определена датата 3 юли, но това предизвика спор. Една от жертвите на "Бандата на чуковете" - Росен Кръстев, поиска отлагане, тъй като трябвало да постъпи в болница и вече имал определена дата. Причината е, че като диабетик той от време на време влизал в болница за профилактика и в началото на юли му предстояла такава процедура и датата била уговорена месец и половина по-рано.

Защитниците на организираната група обаче настояха заседанието на 3 юли да се проведе, а пострадалият Кръстев да бъде разпитан по-късно. С това обаче не се съгласи неговият адвокат, който пък изтъкна, че ако процесът тръгне, още на първото му заседание клиентът му трябва да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, както изисква законът. Ако процесът стартира в отсъствието на Кръстев, това ще е нарушение на правото му, изтъкна защитата.

Съдът обаче отсече, че заседание през юли ще има, тъй като датата е била определена още в началото на годината. Освен това Кръстев вече е депозирал молбата си на едно от първите заседания, че желае да участва като граждански ищец и частен обвинител. На 3 юли, ако отново не се случи нещо, прокуратурата ще представи двама свидетели с тайна самоличност, с които по същество ще започнат разпитите.

Дали това ще стане, един господ знае. Процесът куца на един крак вече трета година, без никакво развитие. Прави впечатление, че обвиняемите са стриктни и винаги са налице в съдебната зала. Традиционно от залата отсъства подсъдимият Михаил Димитров - основна пречка за старта на процеса. През 2014 г. Димитров бе арестуван в Истанбул за трафик на дрога. И тъй като тамошните съдилища, за разлика от нашенските, не протакат случаите, Димитров бе осъден и в момента излежава присъда от 12 години и 6 месеца в турски затвор.

Турските власти обаче не склониха на молбите на българския съд да предадат Димитров за провеждането на наказателното дело у нас. Според тях той първо ще си излежи присъдата и после - прав му път. Нашенската Темида се е видяла в чудо и склони на компромисен вариант - временно за 10 месеца, Димитров да ни бъде върнат, за да приключи в този срок протакащото се трета година дело срещу "Бандата на чуковете". Размяната на информация между българските и турските съдебни власти обаче е затруднена, тъй като се осъществява по дипломатически канали, а не пряко. И по тази причина Димитров е благославян от съучастниците си, които нямат никакъв интерес делото да свърши в рамките на няколко месеца и пред тях да се отворят вратите на затвора.

Процесът не стартира и заради подсъдимия Кирил Киров, който докато очакваше делото да започне прехвърли престъпната си дейност в Индонезия. Миналото лято той беше арестуван в Бали за източване на банкови карти и в момента лежи в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във