Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Закичват граничните полицаи с боди-камери

S 250 3559ed29 0e11 4a58 bb88 ff0d58769e87

От следващата година граничните полицаи вече ще са снабдени с камери, които ще се закрепват на униформите им. Това става ясно от обявената процедура за възлагане на обществена поръчка "Доставка на камери за носене на униформата на гранично-полицейски служители". Вътрешното ведомство търси за служителите си общо 300 броя от т.нар. бодикамери. Прогнозната стойност на поръчката е 390 768. 84 лева без ДДС.

Оборудването ще бъде доставено в рамките на  споразумението "Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници", съфинансирано по механизма за спешно подпомагане в рамките на Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС и със средства от фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Според документацията камерите трябва се доставят със съответните аксесоари за стабилно закрепване на униформите по не по-малко от два начина. Изискването е да не нарушава свободното движение на служителя при изпълнение на служебните му задължения или по време на неизбежна самоотбрана. Закрепването на камерата трябва да бъде съобразено с изработените за служителите на "Гранична полиция" летни и зимни униформи. В закрепено състояние камерата трябва да е в положение успоредно на тялото на служителя и перпендикулярно на земната повърхност, уточнява се в документацията.

Камерата да разполага с "бързи бутони", разположени на достъпно място - за ръчно стартиране и за спиране на запис, за маркиране на събитие. Изискването е да поддържа следните резолюции: 1280x720px при минимум 25 к/с  и  1920x1080px при минимум 25 к/с. Камерата трябва да разполага с хоризонтален ъгъл на виждане, не по-малък от 110 градуса, да има автоматичен режим на заснемане (автоматичен фокус и стабилизация на изображението). Паметта за съхранение на данни трябва да осигурява продължителност на записа за не по-малко от 12 часа при резолюция 1280x720px. Камерите ще работят и на нощен режим, като трябва да може да записва при ниска осветеност под 0.4 lux включително или да разполага с инфрачервена подсветка, да е с вграден микрофон, да записва синхронизирани картина и звук.

МВР иска всеки видеофайл да се записва в паметта на камерата с времеви маркер, уникално име и GPS координати и да осигурява безжичен пренос на информация през 3G/4G. Поръчителите изискват видеофайловете както на самата камера, така и на дисковия масив на сървъра и на работната станция, да бъдат защитени или криптирани, така че да могат да бъдат сваляни и преглеждани само от оторизиран потребител със съответните права. Освен това трябва да има възможност те да са маркирани с "воден знак" (Watermark) след тяхното първоначално използване.

Поръчителите от дирекция "Обществени поръчки към МВР са заложили и изискване срещу евентуално манипулиране на записите от камерите. Според документацията няма да бъде позволено модифициране и изтриване на запис, преди да бъде изтеглен на сървъра, а експортът на файлове от камерата към сървъра или работна станция да става без промяна на качеството на записа и без загуба на метаданни.

Камерите трябва да могат да работят в температурен диапазон от минус 20 до плюс 40 градуса, да са устойчиви при изпускане от височина, не по-малка от 1.80 м, да са прахо- и водозащитени. Батерията на камерата трябва да е презареждаща се и да издържа на режим на запис не по-малко от 6 часа с резолюция 1280x720px  и активна 3G/4G връзка.

Броят на т.нар. докинг (docking) станции трябва  да обезпечава еднoвременно 300 камери на 38 локации, но и  не по-малко от 6 камери на локация. Иска се също да имат възможност за едновременно зареждане на батерия и за сваляне на информация, да са снабдени с порт за сваляне на данни към сървър или работна станция, свързана в локална мрежа.

Освен оборудването МВР търси и софтуер за експлоатиране, съхранение и преглед на записаните от камерите данни. От изпълнителя се изисква  да обучи служителите на "Гранична полиция".

Вътрешното министерство е обявило и обществена поръчка "Възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и осигуряване на техническа поддържка". Целта на доставката е да се подменят частично критично амортизирания хардуер в Районните центрове "112" в София и Русе и да се възстановят работоспособността и правилното функциониране на софтуера на системата за спешни повиквания. Ще бъдат подменени и основни компоненти в центровете 112 в Бургас, Монтана, Варна, Кърджали.  В изискванията на поръчителя е записано, че максимално допустимото време за нефункциониране на услугата 112 е 52 минути за 365 поредни дни. Прогнозната стойност на поръчката е 6 950 118.91 лв. без ДДС.

 

Биг Брадър срещу корупцията

Още през лятото тази година  МВР обяви намерението си да се пребори с корупцията сред служителите. Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" старши комисар Румен Ганев заяви в средата на юли, че МВР ще прилага нови мерки за ефективно противодействие на корупцията сред служителите на реда. Част от мерките се отнасяха до въвеждането на тестове за интегритет, които са свързани с лоялността на служителите и с  професионалното изпълнение на задачите им. В резултат на тези тестове ще имаме реална представа кой как си върши работата. Защото считам, че добрият професионалист, който е добре мотивиран, по-трудно се поддава на корупция , обяви шефът на звеното "Вътрешна сигурност" в МВР.

Предвиждаше се също и засилен контрол първо върху финансовото състояние на служителите  чрез по-сериозен контрол на имотните декларации. Ганев обясни, че ще се засили и ролята на видеонаблюдението и дистанционния контрол, като обеща това да обхване цялата граница и ГКПП-тата. Съществена част от мерките беше и доставянето на бодикамери за "Пътна полиция" и "Гранична полиция". Новата видеосистема трябваше да бъде въведена първо сред катаджиите, като освен бодикамери на самите служители трябваше отделно да има такава камера в самата кола, която да гледа навън, а не навътре. "По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме една информация за гражданите как вървят проверките", обясни шефът на старши комисар Ганев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във