Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Засега отказваме връщане на бежанци

Премиерът Борисов е категоричен, но последната дума е на Меркел

S 250 13dffd87 0899 4469 bb71 52bc003b08e4

Дългоочакваният план на Германия за миграцията, който вероятно ще засегне и нашата страна, вече е факт. Той бе представен във вторник (10 юли) от министъра на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер. Той трябваше да го обяви още преди четири седмици, но се забави, след като канцлерът Ангела Меркел изрази възражения относно планове за едностранно връщане на мигранти на германската граница.

Според Зеехофер този план е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, необходима спешно за Германия. Промяната се изразява в нов граничен режим, какъвто вече е въведен на германо-австрийската граница за блокиране на бежанци, които вече са подали молби за убежище в друга страна членка на ЕС.

"Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви преди дни Зеехофер. Първоначалната идея беше да се изградят такива центрове от затворен тип, които ще позволят на немските власти значително да ускорят разглеждането молбите за убежище на мигрантите. Планът включваше възможността тези от мигрантите, които получат отказ, да бъдат връщани обратно в първата държава от ЕС, в която са пристигнали.

В плана, представен тази седмица от Зеехофер, вече не се говори за транзитни, а за "транферни центрове". Стана ясно, че промяната е направена, за да бъдат успокоени партньорите в коалиционното управление на Германската социалдемократическа партия, които възроптаха срещу идеята за центрове от затворен тип.

Зеехофер посочи отново, че за да проработи планът, е необходимо Германия да сключи двустранни споразумения с отделните страни членки на ЕС за връщането на бежанци. Кои от тях ще сключат такива споразумения  засега обаче не е ясно, дори и на самия вътрешен министър на Германия. Според него предстоят тежки разговори, но се надява те да приключат успешно. 

Ден преди оповестяването на плана вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че политиката на Германия и няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални имигранти, ще доведе до проблем.  Благодарение на "Обединени патриоти" правителството зае много ясна и категорична позиция - да не се допуска влизането на нелегални имигранти през българската граница и по никакъв начин да не се допуска връщане на нелегални имигранти в страната ни, каза Каракачанов. "Тези хора преди чатири-пет години не тръгнаха от Близкия изток, Афганистан или от Африка, за да дойдат в България. Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях. България за тях беше само един транзитен коридор. От къде на къде България и други потърпевши малки европейски държави, които винаги са изразявали резерви към подобна европейска политика, ще бъдат потърпевши", запита в телевизионен ефир Каракачанов.

От думите му стана ясно, че в страната ни може да бъдат върнати 45 000 нелегални мигранти - по силата на това, че България е била държавата на първа регистрация. "Това изискване е залегнало в прословутото Дъблинско споразумение, за промяната на което обаче премиерът Бойко Борисов не обели нито дума по време на председателството ни на Съвета на ЕС. Споразумението не е направено в полза на малките държави и още когато беше подписано, аз съм се изказвал против него, защото то не е справедливо", заяви Каракачанов.

Според министъра на отбраната България вече е понесла огромни загуби. "Все още командироваме полицаи на границата, за да помагат на "Гранична полиция". Няма да ви казвам колко ни струва изпращането на армията на границата. Тези 160 млн. лв., които ни дадоха от ЕС, са предимно за комуникации, камери и т.н.", заяви Каракачанов.

Вицепремиерът разкри, че въпреки прокрадналата се информация за сключени 14 двустранни споразумение на Германия Унгария и други държави досега отричат да са подписвали съгласие за подобни споразумения. Според него не е едно и също да се направи такова споразумение с Литва или Финландия, откъдето не минават мигранти. "Това, че Гърция има огромни задължения и срещу обещанието за допълнителни пари е готова да подпише такова споразумение, а каква политика ще провежда след това е друг въпрос, това си е нейна политика. Истината е, че Гърция беше една от най-потърпевшите от мигрантите държави, на първо място Гърция и Италия и след това България и Испания. Ако бъдат върнати от Германия или други европейски държави, стотина хиляди такива нелегални имигранти в Гърция, те отново след време ще искат отново да бягат. Тази вълна от хора, която те искат да върнат от Европа в Гърция, отново ще тръгне към Европа. Какъв е смисълът на подобни безумия? И за каква солидарност говорим, запита Каракачанов.  - Подобни хора да не бъдат допускани да се връщат в България", призова той.

За същото се зарече преди това и премиерът Бойко Борисов, който бе категоричен, че България няма да приеме връщането на мигранти. А евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки  заедно с общинския съветник и председател на "Патриоти за София" Карлос Контрера  бяха още по-крайни. Те внесоха писмо в Министерския съвет  с настояване да бъдат закрити центровете за настаняване на мигранти на територията на София. Става въпрос за Регистрационно-приемателния център в София към Държавна агенция за бежанците (ДАБ)  в квартал "Овча купел", бул. "Монтевидео" 21А и съответните му поделения в кварталите "Военна рампа" и "Враждебна". Според двамата със закриването на центровете ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата. "В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци. Една от причините беше грубата политическа грешка тези центрове да се разкрият в гр. София, и то от отворен тип", пише в писмото им. "Кварталите "Овча купел", "Враждебна", "Военна рампа", "Толстой" и районът около "Лъвов мост" се превърнаха в опасни за преминаване места. Развихри се незаконна дейност с уреждане на документи в Дирекция "Миграция" на бул. "Княгиня Мария Луиза", се посочва още там. "Столичани не желаят да се повтарят картините от 2013 г. насам, когато цели квартали бяха окупирани от мигранти. Специално за района на кв. "Овча купел" и сега тлее напрежение. Там все още пребивават мигранти, които са на свободен режим и тормозят живущите в района", пишат Джамбазки и Контрера, които настояват правителството  да поиска да бъдат преразгледани Дъблинските регламенти.

Моментът за такова искане обаче беше пропуснат. И ако някой разчита Австрия като нов председател на Съвета на ЕС след България да повдигне този въпрос, ще остане разочарован. Австрия, както и останалите западноевропейски държави - с изключение на Италия, Испания и Гърция, нямат полза от преработване на регламента от Дъблин и ще пасуват по темата. А що се отнася да категоричността на премиера Бойко Борисов да откаже връщане на мигранти, жестокостта му ще се сломи, щом неговата приятелка Ангела Меркел го погледне по-строго. И тогава с две ръце ще подпише споразумението за връщането на бежанците. Така че въпреки клетвите на държавниците ни чакат ни тежки дни.

 

КАРЕ

Бежанците вече с нов маршрут

Спасението за страната ни е, ако бежанският поток се насочи по нови пътища. Така България няма да бъде страна по договора от Дъблин. Както е известно, Германия придава отдавна особено значение на регистрацията на бежанците в първата страна на влизане в ЕС, защото те трябва да бъдат върнати там според действащия Дъблински регламент.

Тази седмица долетя обнадеждаваща за нас новина от европейската агенция за гранична охрана ФРОНТЕКС. Според шефа й Фабрис Леджери, на Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които са се насочили към Централна Европа. Новото трасе преминава през Гърция, Албания, Босна и Херцеговина и Хърватска. После продължава към Словения и оттам, обикновено през Австрия и Чехия, към Германия и други страни на Северна Европа. Според Леджери в момента балканският път се използва от около 800 души месечно, което е много по-малък брой в сравнение с 200-те хиляди души, които минаха по този маршрут през 2015 година. Директорът на ФРОНТЕКС заяви още, че на сухопътната граница между Гърция и Турция през пролетта на 2018 г. е регистрирано чувствително увеличение на мигрантския поток, който обаче оттогава отново е спаднал. Той отбелязва, че в тази част на Гърция няма център за регистрация на мигрантите, каквито има на островите в източната част на Егейско море, което позволява на мнозина от мигрантите да продължат към Централна Европа, без да бъдат регистрирани. "Провеждаме разговори с гръцките власти, за да подобрим контрола на сухопътните граници", казва Леджери.
Трите управляващи партии в Германия вече се договориха за незабавно връщане в рамките на 48 часа на бежанците, които са подали молба за убежище в Гърция. Очаква се Гърция и Германия да подпишат споразумение за връщане в края на месеца. Гръцкият премиер Ципрас е поел ангажимент пред канцлера Меркел за подписването на спогодбата, която Берлин иска да използва за модел за споразуменията и с други страни членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във