Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Защо ни лае кучето, което храним?

Има една безспорна истина, която прозира сред множество несекващи искания на полицаите към управляващите и ръководството на МВР. И тя е, че реформата във вътрешното министерство изобщо не се е състояла. То остава най-голямото силово ведомство, което продължава да работи постарому, като същевременно поглъща огромни средства, взети от джобовете на данъкоплатците.
А тривиалните искания на полицаите - било за пари за дрехи, за извънреден труд, за техника и други, показват само: че самите те не са с променено отношение както към всекидневните си задължения, така и към естеството на работа на самото министерство.
Издават и още нещо - че полицаите от години стоят разкрачени между старото и новото и че различни политически сили използват парата на недоволството им за своите си свирки. Който не вярва, нека си спомни жалбите на предишния МВР-шеф Михаил Миков, който роптаеше, че фитилите на първите протести на служители от министерството са подпалени от ГЕРБ. В същата позиция в момента е Цветан Цветанов, който пък подозира, че чрез бунта на полицаите БСП иска да дръпне черджето под краката му.
МВР в момента е най-тромавата и обрасла
с администрация структура в държавата. Реално от обявените 56 хил. служители на министерството, полицаи са около 18 хил., останалите са приютили се на топло чиновници.
Параграф 22 неведнъж е писал за продължаващото дублиране на дейности в МВР - например за какво му са на Цветанов и ГЕРБ дирекция Инспекторат и суперзвеното Вътрешна сигурност, които, общо взето, правят едно и също - слухтят за корумпирани ченгета? В същото време корупцията в МВР нито е изчезнала, нито има тенденция да стане спомен.
Писахме и за клониращата се в различни дирекции и служби мегадирекция Международно сътрудничество - сякаш международната дейност бавно и полека измества ангажираността на ведомството към нашите си, вътрешни работи. Посочихме и необходимостта от опростяване на йерархията в МВР - там се роят отдели, сектори и звена, където на четирима изпълнители се пада по един началник.
В същото време държавата, която изнемогва посред кризата, продължава да бъде най-нежна майка към отрочето си МВР. Например осигуровките на държавните служители в министерството и полицаите не се плащат от тях, а се поемат от държавния бюджет. В средата на октомври представителите на бизнеса в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) поискаха вноските на тези служители да бъдат повишени. Според работодателите парите, които в момента държавата вкарва в осигурителната система за полицаи и държавни служители, са несправедливо малки на фона на големите пенсии, които получават впоследствие. Според изчисленията на НСТС само тези категории трудещи се (военни и МВР-служители) формират между 200 и 300 млн. лв. дефицит в бюджета на НОИ.
Освен това служителите на МВР са облагодетелствани да се пенсионират сравнително млади и да се радват на високите си пенсии повече време, отколкото са се осигурявали. Не е тайна, че МВР-служителите и военните имат привилегията да се пенсионират с 25 години трудов стаж, от които 16 години и 8 месеца работа в системата. Наред с това те разполагат и със социални придобивки, каквито няма никъде другаде в обществената сфера - отпуски, допълнителни възнаграждения за стаж, клас, ранг и длъжност, пари за храна, облекло, ползване на почивни бази на ниски цени, както и 20 заплати при напускане на системата.
При приемането на промените в Закона за МВР преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов се зарече, че никоя от изброените придобивки няма да бъде пипната. Дори пусна и специална декларация към служителите на МВР, в която подробно обясни как те ще продължат да си получават бонусите и в бъдеще. Тоест
дефицитът в бюджета на НОИ
ще продължи да съществува и занапред.
Няма да стане по-различно положението и с бюджета на самото вътрешно министерство, който винаги, според ръководството на МВР, е недостатъчен и винаги е бюджет на мизерията. Логично е да бъде такъв - при учудващото единомислие на всички досегашни вътрешни министри и кабинети да не се съкращава числеността на администрацията, за да се освободят средства за полицията.
Ето защо и парите на МВР за следващата година се струват недостатъчни на ръководството на министерството. А бюджетът на ведомството за 2011 г. е огромен, в сравнение с други институции. Предвижда се той да е 1 006 000 000 лева. За сравнение, за култура догодина се предвиждат 94 563 100 лева! Почти толкова, колкото ще отидат и при друга особено важна за кабинета силова структура - Държавната агенция Национална сигурност, за която са заделени 85 340 000 лева. Да не говорим, че за здравеопазването са предвидени 570 094 600 лева. Тоест по-неуките от полицаите доктори ще трябва да преглътнат и този хап.
Приемайки едномилиардния бюджет за следващата година, управниците ще заложат същите бомби, повечето от които вече гръмнаха в МВР - да споменем само постоянната липса на пари за бензин, за техническо оборудване, консумативи, ел.енергия, топло... Според предвижданията 975 684 000 лв. от милиарда ще отидат за текущи разходи, а само 30 316 000 лв. са за капиталови разходи.
В същото време особено тревожен е фактът, че
услугата сигурност
за която всички вадим пари от джоба си, вместо да се подобрява, стои на нивото на годините, когато милицията беше биещият юмрук на партията. Случаите на полицейско насилие срещу невинни хора зачестяват, сочат данните на Върховната касационна прокуратура. Според статистиката на ВКП през цялата 2009 г. са били образувани 42 разследвания за полицейско насилие, а само за първите шест месеца на 2010 г. те са били трийсет. Според държавното обвинение от миналата година до юни 2010 г. на съд са били предадени 55 служители на МВР, осъдени от тях са шестнайсет. Докато през 2005 г. са осъдени общо 192 служители на МВР, сочи статистиката на Военноапелативния съд. Трийсет и пет от тях са били признати за виновни в случаи на неоправдано насилие. През 2006 г. осъдените служители са 227, като от тях - 21 за насилие.
Тези факти не остават тайна за Европа. За съжаление всички ние, които веднъж сме платили заплатите на полицаите биячи от джобовете си, плащаме допълнителен масраф заради издадени от съда в Страсбург присъди срещу неефективни действия на правосъдието в случаи на полицейско насилие. Така ни тръгна и самата 2010 г., като още в самото й начало България отново беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Присъдата беше заради насилие на униформени ченгета над трима роми. Делото е било заведено през 2003 г. за полицейска бруталност при ареста на трима мъже, извършен през 2001-ва. Полицаите стреляли по ромите, нанесли им жесток побой и накрая затворили двама от тях в багажника на полицейската кола. За всичко това държавата, тоест всички ние, бяхме осъдени да заплатим на жертвите по 3000 евро за неимуществени вреди и 4500 евро за разходи по делото.
България продължава да губи дела в Страсбург за полицейско насилие. Не за първи път ЕСПЧ ни дърпа ушите за проявления на неоправдана сила, неправомерна употреба на огнестрелно оръжие, необосновано използване на т. нар. помощни средства и други издънки на органите на реда. Въпреки това управляващите, включително и настоящите, продължават да твърдят, че такова животно като полицейско насилие нема.
По всички случаи на полицейско насилие са направени проверки, заяви на 15 октомври вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на питане на депутатите Тунчер Кърджалиев и Четин Казак относно зачестили прояви на такова над български граждани. Примери колкото щеш: инцидентът от 23 юли в Кърджали, когато полицаи нахлуха в дома на семейство и им бе нанесен побой. В края на юни се появи информация за произвол от полицейски служители над Николай Стоянов от Бургас, а също и сигнал от с. Волуляк за пострадали няколко души от полицаи. На 24 септември полицай изнасили 42-годишна своя съседка в Благоевград. В Търговище има случай на саморазправа на двама полицаи с 67-годишен пенсионер.
Министър Цветанов обаче отговори категорично, че по отношение на случая в Кърджали прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство поради липсата на данни за насилие. По втория случай лицето е оттеглило жалбата си, а по отношение на случая във Волуляк става въпрос за криминално проявени лица. В този случай единият от деятелите е посегнал на полицай, като е искал да отнеме оръжието му. По този случай служителите на МВР са наградени за проявен професионализъм, похвали се Цветанов, отхвърляйки депутатските твърдения за зачестилите инциденти с полицейско насилие.
Едва ли затварянето на очите е подходящият начин министърът да подкрепи хората си. Вярно е и че във всяко стадо има мърша. Безспорна истина обаче е, че отговорността да бъдеш полицай е огромна. Но за да бъде разбрана тя, няма да стигнат милиарди, ако не се промени и реформира мисленето в МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във