Параграф22 Weekly

След убийството на Пелов и смъртта на информатора Пенчев:

Заслужена пенсия за шефа на областната дирекция

Според някои Григоров (в центъра) е имал връзки с автокрадци, а според други той е изключително балансиран управленец. И така до пенсия...

Шефът на Областната дирекция на МВР - София, комисар Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране. Според неофициална информация пенсионирането му е опит на ръководството на МВР да замаже серията гафове на Григоров и поверената му дирекция от началото на годината. Слухът бе потвърден по-късно в сряда (13 юни) от МВР-шефа Валентин Радев. Решихме да освободим директора на ОДМВР - София, и неговия заместник, заяви той. Това е станало след анализ на ситуацията в Ботевград. Ръководството на областната дирекция не се справи, заяви Радев. Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област, и отговорност за това носят областните дирекции, допълни той.

Последната издънка на Григоров е свързана с убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, който се кри месец и нещо в Ботевград - под носа на Районното полицейско управление в града. РПУ-Ботевград е под шапката на областната дирекция.

Григоров си отива и заради още един гаф, свързан този път с убиеца на Пелов, Марио Панчев. Както е известно и той се спомина, след като получи два куршума в корема по време на престрелката с беглеца. Панчев отнесе в гроба тайната дали е бил информатор на полицията, на която според слуховете съдействал и натопил Пелов за убийството на двамата братя роми Цветан и Марко Петрови през 2016 година. Обвинен за убийството беше Пелов, който беше задържан часове след разстрела и впоследствие пратен в Софийския централен затвор с 30-годишна присъда.

Шефът на областната дирекция Григоров призна, че Панчев се е страхувал за живота си след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев и дори е сигнализирал за това полицията в Ботевград. Това се случило, след като през април Панчев бил  задържан с незаконен пистолет, който според обясненията му бил необходим, за да опази живота си. Нито незаконният пищов, нито полицията обаче успяха да го спасят.

Досегашният началник на дирекцията натрупа грехове още в началото на годината, когато държавата беше потресена от жестокото шесторно убийство в Нови Искър. В последвалото издирване на килъра Росен Ангелов основната тежест падна върху областната дирекция на МВР - София. Ръководените от Григоров ченгета сътвориха чутовен гаф, като объркаха къщата в село Луково, в която Ангелов се укриваше. Те нахлуха в съседна вила, а Ангелов успя да се изпари от мястото.  Според слуховете по същото време шефът на ОДМВР - София област, Григоров карал ски на Боровец.

През 2017 г. името на Григоров излезе в списъка на Сметната палата на държавните служители, в чиито имотни декларации са допуснати сериозни пропуски. Стана известно, че той не е декларирал ипотекарно задължение по револвираща кредитна линия за инвестиционни цели в размер на 1 940 000 лв. в полза на юридическо лице, обезпечена с договорна ипотека върху поземлен имот с площ 4043 кв. м в София, в съсобственост с други физически лица.

Още по-скандален, но удобно забравен беше случаят от есента, на далечната 2002 г., когато Григоров беше шеф на отдел "Автокражби" към Шесто РПУ. Една септемврийска вечер пред дома на Григоров в Бояна избухна бомба. Разрушена бе вратата на гаража му и бе счупено задното стъкло на паркираното вътре ауди. Тогава Григоров отрече, че инцидентът има някаква връзка с работата му. Той заяви, че никога не е имал проблеми в работата си и не е бил заплашван.

Твърдението му обаче беше отречено от професионалното ръководство на МВР. Шефът на отдел "Автокражби" в Шесто РПУ най-вероятно е имал нерегламентирани връзки с автокрадци, обяви преди заминаването си за САЩ тогавашният главен секретар Бойко Борисов. Той уточни, че имало данни, според които Григоров е бил в контакти с автокрадци и това е било обект на проверка, разпоредена на тогавашния директор на СДВР Румен Стоянов.

На въпрос дали преди взрива е имало сигнали, че Григоров е корумпиран, Борисов уклончиво отговори, че би използвал по-меки фрази. Главният секретар все пак призна, че никога не е бил доволен от работата на отдел "Автокражби" към Шесто РПУ в София по повод разкриваемостта на кражбите на коли.

Четиринадесет години по-късно Григоров не само че не беше уличен в корупция, но се изкатери още по-високо в полицейската йерархия. През пролетта на 2016 г. той беше назначен със заповед на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова за шеф на ОДМВР-София област.  Новият началник беше представен лично от тогавашния главен секретар на министерството Георги Костов. Старши комисар Григоров е дългогодишен служител в системата на МВР и през годините си е изградил репутацията на компетентен и изключително балансиран управленец, заяви при представянето Костов. Той изрази още увереност, че под ръководството на Григоров служителите на дирекцията ще имат възможността да разгърнат професионалния си капацитет в пълен обем.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във