Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Затягат мерките по сигурността

Нервите на МВР и всички останали служби, които имат ангажимент към подсигуряването на спокойствието и реда по време на заседанията на Българското председателство, бяха здраво опънати в сряда (10 януари), когато неизвестен заплаши "Летище София" с бомбени атентати. И двата терминала на аерогарата бяха евакуирани, след като в Главна дирекция "Гранична полиция" е бил получен сигнал за бомби. Служители на министерството евакуираха пътниците от терминалите, за да извърши проверка. От пресцентъра уточниха, че мярката за сигурност се налага въпреки убеждението на експертите, че сигналът е фалшив.

Час преди това да се случи, на Терминал 2 на "Летище София" бяха демонстрирани електрическите автомобили, с които ще се превозват делегати за започващото на 11 януари председателство на Съвета на ЕС. Това направи министърът за Българското председателство Лиляна Павлова.

Междувременно служители на Столичната община, Столичната дирекция на МВР и експерти по сигурността в НДК обявиха, че има пълна готовност за мерките по сигурността за приемане и провеждане на европредседателството. Те ще преминат под мотото на гъвкавостта, коментира Антон Златанов, заместник-шеф на СДВР. Без да уточнява подробности, той уточни, че  столичната дирекция на полицията е готова за шестте месеца, в които страната ни ще ръководи ЕС, като за това се е погрижил оперативният щаб.

Според експертите мерките за сигурност минимално ще затрудняват трафика и гражданите. Хората ще виждат видимите мерки, но успоредно с тях се предприемат и скрити мерки за сигурност, стана ясно от думите на Златанов. Мерките за сигурност около НДК ще са валидни до края на юни и ще се променят гъвкаво.

Заместник-кметът по транспорта на Столичната община Евгени Крусев призова да се ползва повече градски транспорт, тъй като преди, по време и непосредствено след заседанията ще има забрани за паркиране в зоните за сигурност. За тази цел градският транспорт ще бъде реорганизиран, за да няма задръствания.

Въпреки заседанията културният живот в НДК няма да секне по време на председателството. Ще продължат да се провеждат концерти и изложби, заяви Лъчезар Милушев, отговарящ за сигурността на НДК. Той обаче предупреди, че гражданите ще минават през скенери за проверка от съображения за сигурност и затова да предвидят повече време, когато посещават културни мероприятия.

Оказва се, че сигурността на НДК е поверена на бивш кадър от системата на МВР. Старши комисар Лъчезар Милушев  е бивш директор на Дирекция "Анализи и политики" към МВР. Към тази дирекция е Ситуационният център към МВР за овладяване на терористични атаки. Като шеф на дирекцията Милушев е участвал в изготвянето на проекта за Национален план за противодействие на тероризъм. Той напусна МВР, след като Румяна Бъчварова се оттегли от  поста си на вицепремиер и вътрешен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във