Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Затвор за шофиране без книжка!

Безсилието на МВР да се справи с безумието по пътищата роди поредните законодателни инициативи. Работна група на вътрешния министър Румяна Бъчварова е подготвила проект, предвиждащ наказание лишаване от свобода за шофьорите, които карат без книжки. За него съобщи пред медиите депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

От думите му стана ясно, че наказателна отговорност ще се носи при установяване на втора такава проява. Очевидно идеята е първата да се санкционира, както досега, по Закона за движение по пътищата, а втората - по Наказателния кодекс. "Има две причини шофьор да бъде хванат без книжка - да му е била отнета или да не си е извадил такава. Ние предлагаме при първо такова нарушение шофьорът да получава акт, а при второ - да се налага ефективна присъда", обясни Славов. Именно това поражда обаче въпроса: няма ли да прилагат два различни режима за един и същи вид деяние - веднъж то ще бъде третирано като административно нарушение, а после - като престъпление. Ще трябва да се прилагат и два различни процесуални закона - в първия случай производството ще е по Закона за административните нарушения и наказания, а във втория - по Наказателно-процесуалния кодекс.

Числата иначе са повече от стряскащи, но за жалост вече не учудват никого. Шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски обяви, че хората му засичат всяка седмица средно по 600 нарушители без книжка. Повече от 300 водачи седмично пък биват хващани, че са пили. През миналата година 25 деца са загинали като пътници в катастрофи, а само към днешна дата убитите в страната при пътни инциденти са с 33-ма повече, отколкото за цялата 2014 година. Рановски подчерта, че контрол се осъществява постоянно, но хората от ръководената от него служба "са на предела на възможностите си". Комисарят даде да се разбере, че от издръжливостта на хората му не може да се очаква нищо повече, и настоя, че решението е в поставянето на стационарни камери на всички места, където има концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Покрай активността си по въпросите на съдебната реформа Реформаторите явно не пропускат проблема с войната по пътищата. Депутатите им Настимир Ананиев и Антони Тренчев внесоха законопроект, с който предлагат въвеждането на специален текст в Закона за движение по пътищата, предвиждащ административнонаказателна санкция за шофиране в лентите за насрещно движение. Такова нарушение може да бъде наказвано и сега, но текстът е общ и предвижда глоба от 20 до 150 лв. за "нарушение на правилата за използване на пътното платно". Вносителите предлагат паричната санкция да скочи на 3000 лв., като бъде допълнена с лишаване от право на управление на МПС за срок от шест или осем месеца.

Инициативата е пряко следствие от качените напоследък в социалните мрежи видеозаписи на движещи се с бясна скорост автомобили в насрещното движение по автомагистрали. Според Ананиев и Тренчев това поведение е с далеч по-висока обществена опасност от допустимите в закона санкции и освен за магистралите това важи и за скоростните пътища. Със същия аргумент вносителите обясняват и обстоятелството, че предлагат санкциите да са фиксирани, а не да са в определени граници. Според двамата депутати: независимо от конкретните условия на време, място и обстановка всеки такъв случай представлява изключително висока степен на обществена опасност от предизвикване на пътнотранспортно произшествие с тежки последици. 

Междувременно с гласувания тази седмица на второ четене пакет промени в Наказателния кодекс Народното събрание прие друго предложение на Славов във връзка с войната по пътищата. Разширен беше квалифицираният състав за причиняване на телесна повреда или смърт от шофьори, които са били пияни и дрогирани, убили са повече от един човек, избягали са от местопроизшествието, карали са без книжка или на пешеходна пътека. Към тези случаи беше добавена хипотезата - когато водачът е наранил или убил човек на пешеходни площи, паркове, градини и детски площадки. Размерите на предвидените наказания остават същите - при тежка или средна телесна повреда лишаването от свобода е от една до пет години, а в особено тежки случаи - от две до осем години. При смърт санкцията е от три до десет години, а в особено тежки случаи - от пет до 15 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във