Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Завъртяха въртележката по делото "ЕВН"

Дянков и Трайков се притесняват на по бира от българското правосъдие

Обвинителният акт по делото "ЕВН" е негоден и прокуратурата ще си получи обратно папките от съда. Типичната за малкото знакови дела срещу властта картина не изненадва никого - връщане, повторно внасяне, отлагания, прекратяване или оправдаване. Вече никой не се впечатлява особено от поредното усещане за корупционна схема, в която са откраднати много пари, но истината е смазана между поръчково разследване и съдебна метла в полза на обвиняемите. 

Играчите са добре познати - Софийската градска прокуратура и Софийският градски съд. Мотивът за връщането на делото също - допуснати съществени нарушения, ограничили процесуалните права на обвиняемите. Обвинителният акт за приватизацията на остатъчните държавни дялове в електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение" беше внесен в края на август. Обвиняеми по него са  бившите министри в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков, собственикът на инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, управляващият и представляващ дружеството Радослав Рачев, както и колегите му Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Делото е част от поредната активизация на държавното обвинение след края на поредното управление - в случая на кабинета "Борисов-2".  В първия ден на 2017 г. бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи във Фейсбук, че е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост: "Както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент." Провалилият се кандидат на Реформаторския блок за поста държавен глава се обяви незабавно за политически неудобен и увери, че според доста адвокати предявеното му обвинение "е пълна глупост".

Държавното обвинение излезе с официално съобщение, в което описа това, за което се говори повече от пет години. А именно - че в скандалната продажба на държавния дял в "ЕВН България Електроразпределение" АД глупакът се е оказала държавата. И че общественият интерес за пореден път е "продаден публично" от онези, които трябва да го защитават. От данните в разследването не личи особена грижа за данъкоплатеца при осъществяване на приватизационната сделка през 2011 г., което обаче не означава, че  ще бъде доказано престъпление.

Досъдебното производство е образувано в средата на април 2014 г. от Софийската градска прокуратура срещу управляващия и представляващ "Булброкърс" ЕАД Радослав Рачев. Две години по-късно той беше обвинен за злоупотреба с доверие по повод на същата сделка, а разследването се води за умишлена безстопанственост и срещу длъжностни лица от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Всички те са участвали  в приватизацията на миноритарния държавен дял от 33% в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

Прехвърлянето на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България в частни ръце започна с продажбата на 67% от капитала на държавния ни оператор на ЕВН АГ - Австрия. Цената е 1412.375 евро за акция. Според стратегията за приватизация на ЕРП-тата обаче раздържавяването на остатъчния дял следвало да бъде извършено на по-високи цени, ако показателите на дружеството са по-високи. Е, въпреки че в следващите години печалбата на "ЕВН България" непрекъснато расте,  тлъстият миноритарен пакет все пак е продаден за около 815 евро за акция.

За инвестиционен посредник по сделката е избрано "Булброкърс”, на което Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) възлага с договор дейности по подготовката на сделката. Включително и изготвяне на "анализ за определяне стойността на предложените акции". Прокуратурата обаче твърди, че в нормативната уредба такава правна фигура няма. Съгласно Наредбата за анализите на правното състояние и приватизационните оценки в такива случаи трябва да се направи "приватизационна оценка". И то не от инвестиционен  посредник, а от независим оценител.

Подмяната на процедурата в тази посока става по нареждане на Трайков към изпълнителния директор на АПСК. Така в крайна сметка се стига до занижаване на минималната начална продажна цена до 1777.48 лв. за акция, а назначената от разследващите комплексна финансово-икономическа експертиза установява реалната им стойност на 1373.92 лв. за акция. Докладът с "анализа" на "Булброкърс" е одобрен от АПСК само за десет дни. А посредникът насочва усилията си към Комисията за финансов надзор (КФН), в която е внесъл проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на 156 400 бр. акции, издадени от "ЕВН България Електроразпределение" АД, както и за публично предлагане на 51 612 бр. акции от същата емисия.

В проспекта било уточнено, че публичното предлагане на акциите на "ЕВН България Електроразпределение" АД ще се извърши чрез Българската фондова борса (БФБ) на организиран "Смесен закрит аукцион" за продажба. Но въпреки че още през 2008 г. БФБ преминава на ползваната от "Дойче Бьорзе" платформа за търговия "Ксетра", за случая се взема решение да се проведе смесен закрит аукцион на руската платформа "РТС".

В хода на разследването е установено, че тази платформа допуска да се направят манипулации, тъй като сървърът й се намира в сградата на БФБ и е възможно нейни служители да имат достъп до поръчките в реално време. От назначената по делото борсова експертиза пък става ясно, че методът "смесен закрит аукцион" противоречи на  основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и е необходимо да бъде контролиран от КФН.

Същевременно хората от "Булброкърс" заблудили инвестиционната общност, като посочили в проспекта си, че мажоритарният собственик ЕВН АГ - Австрия, няма намерение да купува от допуснатите за търговия акции. Оказало се точно обратното - бившите работодатели на Трайчо Трайков в австрийската компания - членовете на управителния съвет Щефан Шишковиц и Петер Лайр, договаряли с "Булброкърс" именно предстоящите си действия по изкупуването на миноритарния дял на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

След провеждането на закрития аукцион - тъкмо преди коледните празници на 2011 г., се оказва, че целият търгуван миноритарен пакет е купен именно от мажоритарния собственик за около 90 млн. лева. Печалбата за купувача е над 20 млн. лв., а за "Булброкърс" - над 1 млн. лева. Консултантът работи уж като довереник и посредник от името на държавата в лицето на АПСК, но едновременно прави същото и за ЕВН АГ - Австрия, чийто интерес е точно обратният - да плати възможно най-ниска цена за акциите.

Симеон Дянков е обвинен за престъпление по служба във връзка със същата сделка, но ще отговаря заради незакосъобразното насочване на постъпилите от продажбата на акциите 90 млн. лева. Съгласно гласуваната през април 2010 г. от Министерския съвет "антикризисна програма "Дянков"" е учредена "Държавна консолидационна компания" ЕАД с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества.

Принципал на това дружество е бил Трайчо Трайков, а идеята за създаването й е на Министерството на финансите, ръководено по това време от Симеон Дянков. Целта е приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а впоследствие - в централния бюджет под формата на дивидент.

Два месеца по-късно кабинетът прехвърля в капитала на компанията под формата на непарични вноски пакети от акции на търговски дружества с държавно участие под 50 процента. Така приходите от продажбата на държавните дялове в трите електроразпределителни дружества - ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, постъпват като дивидент в държавния бюджет, вместо да попълнят Сребърния фонд. Това е нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. От незаконната мярка, с която трябваше да бъде защитен бюджетният дефицит, са ощетени българските пенсионери.

"Ясно е, че обвинението няма да издържи, но за прокуратурата е важно да има политически ефект. Държавното обвинение работи като кафява медия. Досега не съм съдил никого за клевети и набеждаване, но този път няма да оставя нещата така. В постановлението за привличането ми като обвиняем няма нищо за пенсии и пенсионери и за функцията ми като прокурист в ЕВН, но вчера (вторник) е било натъртено, че има конфликт на интереси и че са ощетени пенсионерите", коментира Трайков.

И увери, че в конкретния случай - като бивш служител на ЕВН, е положил "допълнителни усилия да спазва изключителна хигиена на контактите си". Не става ясно само основателно ли е подозрението на Трайков, че го удрят и "защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка". Има данни обаче, че във фалираната банка са потънали два пъти повече пари именно от приватизацията на държавни дялове чрез ДКК.

В свое официално становище мениджърите на "Булброкърс" окачествиха обвиненията към тях като "абсурдни и напълно безпочвени". Противно на тезата на прокуратурата, че сделката е направена така, че "да спечели, който трябва", посредникът я смята за "пазарна" и "успешна". Сигналът за нередности по нея бил със съмнителна обективност и е подаден от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, въпреки че надзорният орган е потвърдил проспекта на посредника.

От "Булброкърс" твърдят, че оценката на пакета акции е изготвена от независим лицензиран оценител по методология на  Агенцията за приватизация, а методът "смесен закрит аукцион" бил най-справедливият и състезателен метод, "тъй като пазарът сам определя стойността на акциите". Зададен е и въпросът защо обект на внимание е само тази сделка, при положение че по същия метод са продадени миноритарните пакети и в трите електроразпределителни дружества.

В дъното на делото е всъщност борбата за власт между олигархичните кръгове. Още през март 2011 г. след приватизацията на държавните дялове в електроразпределителните дружества и последвалото поведение на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН в България премиерът Бойко Борисов разпореди на ДКЕВР да извърши регулаторен одит. Борисов не скри гнева си към действията  на Трайков при предсрочното му освобождаване от поста на енергиен министър година по-късно след злополучния форум "на плажа в Катар".

В края на 2017 г. Борисов обяви - вече като премиер в оставка, че кръгът ”Капитал” много се напъвал да има свои лобита във властта, и му предложил пет-шест министри, които били "уж експерти" - Трайчо Трайков, Нона Караджова, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев. Фактът, че е приел офертата, беше подминат, а Плевнелиев така и не даде отговор на въпросите около тайната му среща с втория човек на EVN във Виена - Шишковиц, докато ДКЕВР искаше от австрийците над 216.6 млн. лв., които дължали на НЕК.

След новината за внасянето на делото в съда Иво Прокопиев изрази задоволство и нападна прокуратурата за  "арогантността, с която държавното обвинение злоупотребява с властта си". Според него "целият казус очевидно е скалъпен в хотел "Берлин" с цел да бъдат репресирани  опоненти на корупционния модел на управление в държавата, известен публично като модела #КОЙ, или модела "Делян Пеевски". Прокопиев упрекна държавното обвинение в институционално насилие с фашистки прийоми и увери, че липсват доказателства за извършено престъпление.

Трайчо Трайков също  обяви, че е абсолютно уверен  в невинността си. "Те казват, че аз, давайки разрешение за продажбата, съм знаел, че цената ще е такава, която след няколко години няма да им се хареса. От друга страна, прокуратурата никъде в обвинението не казва, че е трябвало да направя нещо друго. Не съм имал правно основание да се меся, да прекратявам или да одобрявам процедурата, която се осъществява от Агенцията за приватизация", заяви Трайков. И напомни, че началникът й по онова време Емил Караниколов беше повишен до министър на икономиката, "така че очевидно не се вижда някакъв проблем със сделката".

Трайчо Трайков изрази и силни съмнения в безпристрастността  на процеса заради бързината, с която протекоха нещата. Внасянето на делото в съда става по отправено през юни искане на един от обвиняемите - Радослав Рачев, който се възползва от правилата срещу т. нар. вечен обвиняем. Те отпаднаха обаче с последните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и прокуратурата ще може отново да удължава разследването повече от две години. Въведена беше процедура за ускоряване на процеса, но тя не позволява на обвиняемия да иска прекратяване на делото, ако в този срок то не бъде внесено в съда.

Промените в НПК предвиждат още делата за корупция срещу представители на високите властови етажи да се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Оттам и очакването на Трайков Софийският градски съд да върне делото на прокуратурата, която да го внесе отново, но този път в спецсъда. Там то ще се води съобразно новите правила, което поражда у Трайков очакването процесът да продължи "много, много години".

Засега всичко върви според очакванията. Оказва се, че нямало факти Прокопиев и Дянков да са действали с цел да набавят облага за "Булброкърс". Не бил уточнен инкриминираният спрямо двамата период, нито имало данни да са действали в съучастие. Не било ясно също дали Трайков е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.  За Рачев, Евстатиев и Василев също нямало данни да са действали в съучастие.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във