Параграф22 Daily

<Без рубрика>

Над 100 000 души са посетили Калето в Белоградчик и пещерата Магурата

През 2017 година Белоградчик е бил посетен от 107 000 души, съобщи кметът Борис Николов. Толкова посетители са си купили входни билети за историческите и природните забележителности на скалния град. Други хиляди туристи са дошли и са се разходили из града, където от много места се открива красива гледка към каменните великани и призрачни дворци.

Интересът към Белоградчик расте, твърди градоначалникът. От 2011 година броят на туристите се увеличава с 20 процента на година. През последните две години за това допринася и уникалният оперен фестивал сред скалите, наречен „Опера на върховете”. Специално за него в града пристигат по 5000 души – българи, сърби, румънци, германци, американци и т. н.

Най-голям е интересът към историческата крепост „Калето”, която е една от най-запазените у нас. Следват я пещерата „Магура”, историческият музей, художествената галерия, природо-научният музей – единствен в Северозападна България.

Общината работи за популяризиране на туристическите обекти, както и за създаване на нови атракциони. През 2018 година обаче тя е заделила в бюджета си за тази цел само 35 000 лв. Не можем да си позволим повече, искаме и държавата да помага на такива общини, в които има обекти с национално значение, обясни кметът.

Сред новите атракции са летене с балон сред скалите, изграждане на екопътеки до някои от уникалните скали. От 2017 година туристите могат да наблюдават скалите от посетителския център и да стигат от центъра на града до крепостта с атракционно влакче

Facebook logo
Бъдете с нас и във