Параграф22 Weekly

Общество и политика

Делото срещу Иванчева вече е в съда

Специализираната прокуратура предаде на съд отстранената кметица на "Младост" в София Десислава Иванчева, заместничката й - Биляна Христова-Петрова, и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Според внесения в спецсъда обвинителен акт, тримата ще отговарят за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение.

Поради "засиления обществен интерес", в четвъртък (23 август) прокуратурата пусна на сайта си и резюме на самия обвинителен акт, в което са посочени и част от доказателствата, събрани в хода на разследването. Но пък е "спестена" каквато и да било информация за използваните по делото специални разузнавателни средства и какво се доказва чрез  тях.

Да припомним, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани зрелищно насред центъра на София на 17 април. В колата на двете дами бяха открити предварително белязани банкноти, които разследващите и хората на новосъздадената антикорупционна комисия броиха и описваха с часове, докато двете жени стояха прави пред погледите на всички минувачи. Впоследствие обвинение за съучастие в схема за подкуп получи и Петко Дюлгеров.

Обвинението твърди, че тримата са поискали от управителя на "Ваклин груп" ООД - Александър Ваклин, подкуп в размер на 500 000 евро, за да "пуснат" в ход административните процедури не само по един, а по всичките му строителни  обекти в "Младост". Посредничеството за договарянето на рушвета било поверено на Дюлгеров - той се срещал с Ваклин, той договарял и сумите. Уговорката между тримата била за него да останат 20% от получените пари. Според обвинението Ваклин привидно се съгласил да плаща, но на части, и сигнализирал антикорупционната комисия.

Обвинението описва и как  на 17 април около обед бизнесменът предал предварително обработените в полицията банкноти на стойност 70 000 евро на Дюлгеров. От тях Дюлгеров си прибрал 14 000 евро. А останалите занесъл в колата на кметицата, където ги и открила  полицията.

Тъй като обвиняемите са в ареста, делото ще може да се насрочи за разглеждане, без да се взима предвид лятната ваканция на съдилищата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във