Параграф22 Weekly

§22 Анализи

10 БОНА СТРУВА ЗАГЛУШАВАНЕТО НА GSM-СИГНАЛ

Кирил Димитров е роден на 6 февруари 1952 г. в София. През 1975 г. завършва Висшето военно училище Васил Левски във Велико Търново. Веднага след като се дипломира става офицер в армията. Последователно е повишен в чин командир на взвод, командир на рота, началник разузнаване на полк в поделението в Хасково. От 1980 г. в командир на парашутната рота на щаба на дивизията в града.
През октомври 1983 г. настъпва промяна в кариерата му. От военното министерство се мести в Министерството на вътрешните работи. Първоначално е помощник-началник щаб по подготовката на специализираното звено за обучение на барети във Враня. Там изготвя бойните програми и упражнения за тренировките им. Там обаче прекарва едва четири месеца, тъй като е по заместване.
През февруари 1984 г. Димитров изкарва 13-месечна школа по специалност Държавна сигурност в академията на МВР. Веднага след това започва работа, насочена към противодействие на чуждите разузнавателни служби. По това време усилено се работи против т.нар. вражеска емиграция. Идеята е да се разобличават хора, избягали от България в Западна Европа, САЩ и Канада по различни причини и борещи се за разрушаване на установения комунистически строй.
Известно време работил и в управление Научно-техническо разузнаване. Целта е да се намерят изнесени на Запад български фирми, които да се вербуват за събиране на информация за нови технологии, които да бъдат вкарвани в България.
През 1990 г. продължава работата си в новосформираната Национална служба Сигурност, направление Противоконституционни групи и организации. Активно работи срещу новоизлюпените секти, както и фашистките организации на т.нар.Скинхедс.
Осем години по-късно, едва на 46-годишна възраст, се пенсионира по собствено желание. Малко след това получава множество запитвания от негови близки и приятели дали в качеството си на бивше ченге може да им помогне при издирването на длъжници или изчезнали роднини. Постепенно започват да се появяват големи фирми и компании се нуждаят от сигурност. Всичко това провокира идеята у Кирил Димитров и у негови бивши колеги да създадат частна детективска асоциация.
Така се стига до 2000 г., когато се създава Българска асоциация на частните детективи. Тъй като няма закон, който да забранява съществуването на подобен род агенти, асоциацията навлиза бързо в бизнеса. В нея Кирил Димитров участва като член.
Асоциацията просъществува до края на 2006 г., а на 5 януари 2007 г. Кирил Димитров инициира създаването на Асоциация на частните детективи, на която става председател.

Г-н Димитров, професията ви безспорно е интересна. Какви са най-честите поръчки, които получавате?
- Напоследък най-много се увеличават поръчките за фирмена сигурност. Много бизнесмени искат да се ограничи възможността от подслушване в офисите, където се провеждат важни преговори. Преди да влязат хората, ние внасяме т.нар. генератор на бял шум. Той засенчва сигнала, който може да се предаде, ако някой да е успял да вкара микрофон в залата и да го закачи под бюрото или под някой стол например. В момента, в който съвещанието започва, поръчителят ни включва устройството и се блокира сигналът на мобилни телефони и всякакви подслушвателни устройства.
Може би с подобен способ е възможно да се предотврати и взрив от джиесем?
- Абсолютно. Устройството се нарича пелена, тежи доста и се носи обикновено от бодигарда на поръчителя. Когато двамата наближат на 15-20 метра от автомобила, телохранителят задейства апаратурата. Тя блокира евентуален сигнал, подаден от мобилен телефон, с който се цели взривяването на колата.
На какви цени се намира?
- По принцип се купува от по-заможните българи за 7000-8000 евро, заводско производство от Русия. Но пък за нас специалисти сглобяват подобни устройства за 4000-5000 евро. Затова ни предпочитат.
Поръчват ли ви наблюдение или издирване на определени лица?
- Да, разбира се. Типичен пример имахме наскоро с една млада дама, която беше задигнала 2-3 млн. лв. от банка, в която работела, и успяла да избяга. При нас дойдоха представители на банката със задачата да я открием. Тръгнахме от информацията, че има син в 5-и клас, който живее при баба му. Започнахме да наблюдаваме жилището й. Паркирахме две коли с по двама човека във всяка пред дома на възрастната жена. Висенето беше страшно, стояхме с часове отпред денонощно цяла седмица. Фактически почивките бяха, когато детето ходеше на училище. Ние го чакахме пред школото, но поне можехме да хапнем и да поспим за малко. След една седмица, в сградата срещу срещу дома на бабата дойде строителна бригада, наета да ремонтира някакъв апартамент. Нейният ръководителят се оказа мой съсед. Взех от него ключ и се настанихме през нощта в това жилище. Веднага направихме наблюдателница. На третата вечер майката цъфна на гости на бабата. След като си тръгна, я проследихме и разбрахме къде живее.
Работите ли със скрити камери или разчитате само на наблюдение?
- Когато се налага, монтираме и подобни устройства. Подобна практика използвахме в една фабрика за хранителни продукти. Нейният собственик се беше видял в чудо, защото ежемесечно 30% от оборота потъваше някъде. Проблемът идваше от това, че изчезваха много важни и скъпи реактиви, използвани за пречистване на олио и други продукти. Сложихме 16 открити и 8 скрити камери на всички входни и изходни артерии. Само за една седмица разкрихме далаверата. Съпругът на жената, която отговаряше за имуществото на фабриката, се оказа снабдител във фабриката. При всяко влизане и излизане човекът спокойно си товарел, изнасял и продавал реактивите на конкурентна фирма.
За такава добре свършена работа какви пари получавате?
- Нямаме определени тарифи, всичко е на индивидуален принцип. Когато дойде поръчителят, сядаме с него и обсъждаме сложността на задачата, с която ни товари. Събираме всички отделни елементи, като наблюдение например, защото всяко нещо си струва отделна цена, сумираме и определяме крайната цена. Някои колеги например взимат пари на ден. Поръчителят иска определен обем от информация, например дали някой техен се среща с конкурентите. В такъв случай детективите решават сами за себе си колко време, кога и къде да извършват наблюденията. Всичко зависи от това кога агентите ще успеят да изловят злосторника.
И все пак колко взимате за час наблюдение например?
- Цената започва от 20 лв. и в зависимост от сложността на обекта може да достигне до 50-60 лева. За провинцията си е отделно, там се предвиждат пари за бензин, командировъчни и т.н. Нашите хора извън София също са изяснявали интересни случаи. Например във Варна трябваше да следят голям чуждестранен бизнесмен в областта на туризма, който си партнираше с една наша голяма туристическа фирма. От българска страна поискаха да видят дали той не търгува и с конкуренцията. Детективите установиха, че наистина е така. Малко след като проведе срещите си с нашенската фирма, човекът звънна на конкурентната фирма. Няколко минути по-късно дойдоха двама представители и тримата заедно седнаха в лоби бара на хотела, след което си размениха оферти. Те дори не се скриха.
За какви други подобни интересни примери може да се сетите?
- Сещам се за един французин, производител на камини, който работи с една наша фирма. Тъй като се беше получил спад на продажбите на камините му в България, той пристига да провери на място какво става. Собственикът на българската фирма обаче имаше подозрения към него, че има контакти с конкуренцията, за да може да вкарва повече камини, и от това всъщност е продиктувана визитата му. Една събота чужденецът се прибра по обед в хотела. Ние вече го чакахме в лоби бара. След един час дойде и седна на една маса близо до нас. По едно време дойде едно младо момче с чанта и седна до нашия човек. Гледаха каталози на камини и разговаряха на английски. Малко по-късно хванаха едно такси и право към съответната конкурентна фирма. Направихме страхотни снимки, които ги дадохме на следващия ден на нашия поръчител.
Как действате по отношение на друг съществен за професията проблем - неверните съпруги или съпрузи, които трябва да изловите на местопрестъплението?
- Когато става въпрос за изневери, издебваме момента, в който съответният човек влиза в по-близък контакт с някого, и го щракваме. Доста е трудно, налага се дори да се катерим по дървета и да правим наблюдателници от други жилища. Но при нас е закон задължително снимки да не се дават, а само да се показват на клиентите.
Защо?
- Понеже като ги тръсне поръчителят ни пред някой съдия при бракоразводно дело, трябва да се явявам като свидетел на маса такива дела.
Свидетелствал ли сте в защита на ваш поръчител?
- Да, няколко пъти вече. Например една моя клиентка заведе бракоразводно дело срещу съпруга си, когото хванахме, че й изневерява. При снемането на самоличността съдията ме попита с какво се занимавам. Когато казах, че съм частен детектив, залата утихна. Показах му служебната си карта. След това съдията попита адвоката на провинилия се мъж иска ли да я види, а той каза, че ми вярва. Напуши ме голям смях, тъй като тогава бях член на Българска асоциация на частните детективи, но по принцип такъв звяр по закон няма.
В този ред на мисли лобирате ли за приемането на Закон за частната детективска дейност?
- Абсолютно. Подобен закон съществува във Великобритания от 1928 г., в Швеция от 1939 г., а такъв има в почти всички европейски страни след Втората световна война, включително и в Русия. Но има неща, които не могат да се преглътнат от разни инстанции. Когато сегашният кмет на столицата беше главен секретар на МВР, проведохме среща с него с цел създаването на наредба за дейността на частните детективи. Тогава нашите искания бяха да имаме достъп до адресната картотека на българските граждани и до тази на криминално проявените лица. Това щеше да ни бъде осигурено в замяна на условието, когато частен детектив получи данни за извършено престъпление да ги съобщи своевременно на полицията. Тук обаче нещата забуксуваха.
Защо?
- Обяснявам си го с опасенията, че сигнализирайки за подобна криминална проява, информацията ще отиде не при ченгетата, а при престъпниците. Това е така, защото ние разполагаме с богата база данни от политическо и икономическо естество. А голяма част от тях придобиваме от бивши колеги, с които съм работил в системата на МВР, занимаващи се сега с частен бизнес.
Разговора води Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във