Параграф22 Weekly

§22 Анализи

10 ГОДИНИ РЕШЕТКИ ЗА 29 КИЛА КРАДЕНО ЗЛАТО

Двайсет и девет килограма злато увиснаха със страшна сила на вратовете на Николай Видолов и Тодор Мирчев и вместо да ги красят и да им осигурят финансово спокойни старини, ги завлякоха за десет години в затвора. Толкова откраднаха двамата през далечната 2003 г. от магазин за ювелирни изделия в ЦУМ. Съблазнителният жълт метал донесе и девет години престой зад решетките на Георги Стефанов. Четиригодишният процес приключи с оправдателна присъда за единствената дама сред обвиняемите - Гергана Николова.
Последните опити на адвокатите да извадят от калта подзащитните си се оказаха неуспешни. Те обвиниха вещото лице, извършило счетоводната експертиза, че заключението му е непълно, необосновано и не съответства на данните, подадени от Националната агенция по приходите. Адвокатът на Тодор Мирчев пък отсече, че делото е водено тенденциозно още от самото начало. Намеси се и защитникът на Георги Стефанов, според когото разследващите са работили по метода Признай, за да те пусна.
Софийският градски съд обаче не се трогна от тезите на защитниците. В четвъртък (10 април) Софийският градски съд СГС призна Видолов и Мирчев за виновни за грабеж на вещи в големи размери (чл.199, ал.1, т.1 от НК), като на 31 март 2003 г. са задигнали 28 824.11 грама златни пръстени, гривни, часовници, както и диаманти на обща стойност 605 306 лева.
От разсеяност или недоглеждане прокурорът реши да поиска за двамата по три години условна присъда. Зоркото око на съдия Астарджиев обаче фиксира един дребен пропуск на обвинителя - че става въпрос за значителна сума, и затова отреди на Мирчев и Видолов по десет ефективни години на топло. От този срок ще им бъде приспаднато времето, което те са прекарали в ареста по време на процеса. Освен това крадците трябва да заплатят на гражданския ищец „Италголд Мега Ювелири ООД 452 400 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди с лихвата, начислена от деня на извършването на престъплението. Двамата ще си разделят и 18 096 лв. държавна такса върху уважения иск.
СГС ги оправда по обвиненията за извършено престъпление в съучастие с трето неизвестно лице и за изполване на оръжие. Остават забраните им от предишната инстанция за напускане пределите на страната.
Георги Стефанов отнесе присъда от шест години и 2000 лв. за укриване на ценни вещи с цел лична облага (чл.215, ал.1, т.1 от НК), както и три години за нарушение на валутния закон с опита да изнесе извън граница бижута и валута на стойност 35 706 лв., без да ги декларира. Той и подсъдимата Гергана Николова бяха заловени на 5 април 2003 г. на ГКПП Кулата на път за Гърция. В резервната гума на автомобила, с който са пътували, е намерен килограм златни бижута с печата на Италголд.
И за тримата мъже се предвижда първоначален строг режим.
Секунди преди да чуе решението на съда, Гергана Николова трепереше и бе сграбчила за кураж ръката на своя защитник. Те успяха да убедят съдията, че е въвлечена случайно в аферата с бижутата. Адвокатът й заяви, че тя е единственият подсъдим по делото, който през цялото време е давал пълни, смислени и последователни отговори. Съдът отмени наложената й на предишна инстанция гаранция от 500 лева.
Търговската палата в Турция и министерството на икономиката в страната вероятно ще останат доволни от осъдителните присъди. В хода на делото турският собственик на Италголд заяви, че те следят процеса с интерес.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във