Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Честито

Коледа иде! А за най-отрудените вече дойде. И разсея мрака на протестите и мизерията. Тъкмо решихме, че в разгара на кризата вълната на недоволните ще залее площадите, и - ядец. Мракът отстъпи пред декемврийски слънчеви усмивки.


Усмихват се, но тайно - и в съдебната система. Според медийни публикации там вече са взели коледните премии, без да се похвалят. Всекиму - своето. Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се усмихнали срещу 2120 лв. на човек. Икономисали хората от свободни щатни бройки, довели съдебната реформа до успешен край, изкоренили корупцията в съда и прокуратурата - защо да не вземат?


Надолу по веригата също се усмихват. Трудно е да им се хване краят, защото вече не съветът, а административните ръководители по съдебни райони правят разчетите. В бюджетите на повече от 150 съдилища не достигали средства за коледна премия, но споко - ВСС е насреща. Преизпълнението в приходната част на съдебния бюджет било над 30 млн. лв. и какво друго да се прави с тези пусти пари, ако не да зарадват хората с бонуси? Делата се решават справедливо и в срок, оплаквания от страните няма. А сградата на Софийския районен съд, за чиято непригодност съдебните началници играят все по-драматични етюди, е подменена с нова. С над 50 млн. лв. преходен остатък за 2011 г. съдебната власт е успяла да стори чудо, отделяйки за това едва 3 млн. лв.


Коледа иде - за досадни, ненужни и необосновани протести място няма. Пък и най-протестиращите - зърнопроизводителите, се оказаха милионери. Да се настроим за празничната литургия на Рождество Христово. Тя също вече започна с укор на Варненския и Великопреславски епархийски съвет към журналистите фарисеи по повод уникалната лимузина Линкълн, на която се вози митрополит Кирил: Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници!.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във