Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Еволюционно

Последните изследвания в областта на приматологията (наука за днешните и изкопаемите примати) окончателно разбиват теорията, че трудът е направил маймуната човек. И без това животът ни предоставя безброй примери за хора, които са скъсали с труда още в зората на приматската еволюция.


Освен това е смело да се твърди, че човешкото общество е пример за социална организация на високо ниво. Разправиите около прословутите бонуси категорично оборват тази теза. Вярното в случая е, че наистина има организация, но за получаване на стимули по върховете. Нищо социално.


Учени от университета в Цюрих доказват, че шимпанзетата са по-добре социално организирани, отколкото сме смятали. Според тях маймунките са готови да се намесват в конфликти сред себеподобните си не само за да защитят своя интерес, но и мира и хармонията в цялата общност.


Намесата в чужди конфликти кой знае защо е наречена от учените полицейска дейност, която била ранна еволюционна форма на морално поведение. Някои шимпанзета се държат като пазители на реда, сочат изследователите. Любопитен детайл е наблюдението, че колкото повече са участниците в конфликта, толкова повече полицаи се намесват в него.


Дотук можем да направим горчивия извод, че еволюцията при нас е в обратна посока, в сравнение с тази на приматите. При тях се формира морално поведение, а при хората все по-често наблюдаваме пълната му липса. Нещо повече, нашенската действителност често дава примери, че дори да пребиват някого на крачка от нас, желаещите да възстановят хармонията се броят на пръсти. А полицията обикновено се появява впоследствие.


Заслужава внимание изводът, че не от всяко шимпанзе става полицай. И при нас е така, но разликата е, че плащаме - дори когато това стане очевидно.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във