Параграф22 Weekly

Пилето

Психо

Масово малтретиране на задържани, пренаселени арести, нечовешки условия в затворите... Грешите, ако решите, че тези констатации се отнасят до страна от Третия свят, или да речем, до Гуантанамо. Това си е мила родна картинка, нарисувана от Комитета за предотвратяване на изтезанията и унизителното отношение към Съвета на Европа. В четвъртък (15 март)организацията оповести доклада на нейни пратеници у нас през октомври 2010 година.


Според европейските правозащитници в българските арести има все повече хора, които дълго остават там без присъда. Настоява се за спешни мерки срещу комбинацията от пренаселване на арестите и недостига на надзиратели - на нея наблюдателите отдават многото случаи на малтретиране на задържани. Подобна е картината и в психиатричните заведения, където санитари и надзиратели откачат покрай пациентите. Българските власти обяснили ситуацията с недостиг на средства, но и се похвалили с постигнатото - в резултат на извършено вътрешно разследване един санитар бил уволнен, а един надзирател отнесъл предупреждение! Ще рече - пари нема, но действаме.


С това темпо едва ли ще изтръгнем скоро добра оценка от Комитета по изтезанията. Но от учтивост можем да спестим на евронаблюдателите тези потискащи командировки, като им разкрием енигмата на българската наказателна политика:


1. Такава няма.


2. Попадналите в затвора престъпници са нищожна част спрямо армията им извън него, но биват презирани далеч повече.


3. Осъдителни присъди не се издават заради липсата на свободни места в затворите.


4. Затвори не се строят, защото няма пари.


5. А и да има, не си струва да ги харчим за това, защото, за да се оставиш да стигнеш до затвора, трябва да си чисто психо.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във