Параграф22 Weekly

Пиле

ПРИНОСНО

Тия хитри гърци! Мило и драго дават, само и само да отърват държавата си от фалит. Стана известно например, че за да се облекчи издръжката на тамошната полиция и да падне това бреме от държавния бюджет, всеки грък вече ще може да си вземе под наем униформен полицай. Цената за един час е 30 евро. Патрулката пък ще струва на желаещите 40 евро на час, а хеликоптер - 1500 евро.


Не е зле и нашето държавно ръководство да помисли в тази посока. И бездруго преди седмица правителството обяви, че ще замрази минималните заплати на полицаите. Причината е ясна - няма пари.


Да направим някои сметки. Бюджетът на МВР за година е един милиард лева при численост на личния състав около 54 000 души. Значи, ако всеки един от 7 300 000-те нашенци (изключваме служителите на МВР) си вземе за два часа полицай под наем, в портфейла на МВР ще влезе почти същата сума, необходима за издръжката на цялото ведомство - полицаи, администрация, гориво, сгради, капиталови разходи и прочие.


Очевидно е, че една такава услуга има смисъл. Първо, не е скъпа, второ, каузата е патриотична - вадиш 60 евро и разтоварваш републиканския бюджет от тежест.


Освен това в рамките на тези два часа всеки един българин ще разбере на практика какво означава прословутата стратегия Полицията - в близост на обществото.


Да не говорим пък какъв ще е ефектът от прекия граждански контрол върху работата на униформените. Сигурен съм, че и полицейското насилие рязко ще намалее. Въобще, ползите са очевидни.


А в по-далечен план тази практика може да се разпростре и върху други сфери от обществения живот. Например премиер за един ден, министър под наем, депутат на час.


Не звучи лошо.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във