Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Шменти-капели

Шоу за глупаци или кичозен водевил - изберете сами! Думата е за промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), гласувани окончателно преди седмица. Ето защо:


Идва нова правосъдна министърка и се хвърля да задоволи мераците на Брюксел по мониторинга. От кошницата със змии хваща най-отровната - Висшия съдебен съвет (ВСС). Кани неправителствени организации (НПО) и им възлага да напишат поправките в съдебния закон. Пишат НПО-тата, пишат, а кабинетът гласува друго. ВСС-то не харесало промените в ЗСВ-то, с които искат да го реформират, и мобилизирало съдебните началници.


Скача Брюксел от внесеното в парламента. Ама така скача, че от яд си удря главата в тавана, и то няколко пъти. Министърката довършва еврокомисарите с твърдението, че искат нещо, което не са искали, и вече няма време то да бъде изпълнено. После депутатите гласуват напук на всички и в забележителен сговор.


На сцената е и президентът. Преди вота държавният глава твърди, че подкрепя напълно промените, а вицето му се дърпа. След вота президентът започва консултации, за да реши на кои текстове да наложи вето. Кани и същите НПО-та, чиито предложения са отсвирени. Премиерът, който е подписал законопроекта от името на кабинета, и той зове за вето. На медиен въпрос защо управляващите внасят и гласуват текстове, които не желаят, Първият отсича: Ами ще ги променим!


А чуйте само главния прокурор. Коментирайки темата за избора на свой приемник, той стига до фундаменталната мисъл, че бъдещият главен прокурор трябва да бъде... прокурор. Това щяло да бъде признание, че има някаква нормалност в прокуратурата. Така де, досега не се е случвало. Главен прокурор са ставали адвокат (Татарчев), съдия (Филчев) и даскал (Велчев). Може, що баш-прокурорът да не е прокурор.


Ама след толкова салтоморталета цялата работа ни изглежда шменти-капели. Обикновена пропаганда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във