Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БРАВИСИМО

Няма криза в съдебната система, даже й хартисват милиони. Били спестени 27 милиона и Висшия съдебен съвет (ВСС) реши магистратите да вземат по половин заплата допълнително по Коледа.


И съдебните сгради може още да почакат за ремонти, но магистратите не могат без бонуси. Те трябва да бъдат стимулирани за работата, която са извършили през годината, обоснова предложението си шефът на бюджетната комисия в съвета Кожарев. Всички са съгласни. За ефикасната работа на предложените за премии може да съдим от поредната европейска класация за корупцията у нас (огласена в деня, когато е решено за бонусите), която ни отрежда челно място по рушвети веднага след Гърция.


Сравненията показват, че българските магистрати получават едни от най-високите заплати сред колегите си в Европейския съюз. Но това кой знае защо не ги мотивира да се справят с ширещата се престъпност, а сякаш има обратен ефект. Решенията на ЕСПЧ във вреда на българското правосъдие са над средното ниво за Европа. В годината, за която ще бъде поощрено за добре свършена работа, държавното обвинение се издъни в почти всички важни знакови дела. Достатъчно е да споменем само за провала на процеса за злоупотребите с парите от САПАРД. Но както е известно, списъкът не свършва с него. Сега за награда прокурорите ще получат по някоя и друга хилядарка отгоре.


На този фон един наивник (който се съди с Топлофикация за неплатени сметки) в знак на протест е разпънал палатка пред сградата на ВСС и твърди, че ще остане там, докато възтържествува справедливостта. Сбъркал е и мястото, и времето, и методите за протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във