Параграф22 Weekly

колонцифър НА РИНГА

МВР в нокдаун заради отменени такси

П22, БР.10, СТР.7
Пореден рунд от боксовата срещу между гражданското общество и вътрешното министерство прати в тежък нокдаун силовото ведомство. В началото на седмицата стана известно, че Върховният административен съд е отменил текстовете от Тарифа #8470;4, с която МВР събира такси за издаване на лични документи. С решението си ВАС премахва регламента, установен в Закона за държавните такси, според който българските граждани трябва да заплащат такси при издаване на паспорти, лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства.


Срещу текстовете на закона води люта битка неправителствената организация Гражданска инициатива Справедливост още от 2010 година. Началото й бе сложено с жалбата на лидера на организацията Иван Груйкин, че таксите са незаконни поради произволното им определяне и противоречието им с принципа за разходоориентираност и икономическа обоснованост.


Върховният административен съд направи първата крачка към съдебното разрешаване на този спор, като отмени предходно съдебно решение за отхвърляне на жалбата. Образувано бе дело #8470;1162, а впоследствие казусът бе разгледан на две инстанции от ВАС. Най-накрая петчленен негов състав го върна за ново разглеждане с указания да бъдат изискани всички доказателства, свързани с изготвянето на въпросната Наредба #8470;4 на Министерския съвет по предложение на МВР. Петчленният състав на съда задължи ръководството на МВР да представи финансово-икономическа обосновка на таксите за издаване на лични документи. Такава аргументация не бе представена при първоначалното разглеждане на делото и това се превърна в основен аргумент на НПО-то при оспорването на досега действащата тарифа. Освен това според Справедливост при получаване на лични карти и паспорти изобщо не следва да се заплащат такси, тъй като съгласно закона българските лични документи са собственост на държавата. В този случай гражданите нямат право на избор и те по закон са длъжни да притежават такива документи, а не става въпрос за някаква услуга, която отделният човек може да поиска, а може и не. Аргументите на организацията бяха приети в основната си част и от Върховната административна прокуратура, която настоя в своето становище жалбата на Справедливост да бъде уважена и таксите да бъдат обявени за незаконосъобразни.


Указанията на ВАС обаче, изглежда, са били подминати от юристите на МВР като маловажни. От мотивите на магистратите Ваня Пунева, Галина Христова и Светлана Борисова, подписали решението, се вижда, че вътрешното министерство е сбъркало в преценката си. В случая съставителят на проекта за подзаконовия нормативен акт е Министерството на вътрешните работи, в чието задължение е било да го публикува на интернет страницата си ведно с мотивите, съответно доклада, както и да даде най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта, пишат съдиите.


Според тях при гледането на делото не са били представени доказателства, че горепосоченото изискване според Закона за нормативните актове (ЗНА) е било изпълнено от съставителя на подзаконовия нормативен акт. Постъпилите становища по проекта от различните министерства - на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на външните работи, на правосъдието и др. не доказват изпълнението на посочения текст, констатират в решението си магистратите.


Изтичането на продължителен срок от време, от момента на изготвяне на тарифата, и реализиране на периодичните промени на интернет страницата на министерството сами по себе си не са доказателство, че изискването на чл. 26 от ЗНА е изпълнено. Като се има предвид изложеното, настоящият тричленен състав приема, че при изготвянето на проекта за приемане на Тарифа #8470;4 с Постановление #8470;25 от 26.02.2010 г. на МС не е спазена разпоредбата на чл.26, ал.2 от ЗНА. Тази норма е процесуална и императивна, поради което неспазването й представлява допуснато съществено нарушение на административно-производствените правила по издаването на подзаконовия нормативен акт, съгласно чл.146, т. 3 АПК, приложим с оглед чл. 196 АПК, което води до неговата незаконосъобразност в оспорената му част, заключват магистратите от ВАС.


Решението, което съдия Ваня Пунева е подписала с особено мнение, може да бъде обжалвано от МВР пред петчленен състав на ВАС. Падането на таксите за българските документи за самоличност бележи своеобразен връх в битката на гражданското общество срещу най-разпространените и тежки държавни такси. Кампанията срещу тях е провокирана от текстове в Закона за държавните такси и Закона за местните такси, според които таксите не могат да се определят произволно от съответната администрация или държавен орган, а размерът им трябва да се основава на обективни критерии, за да могат тези, които са задължени да ги плащат, да преценят тяхната целесъобразност.


Решението на ВАС ще доведе до истински хаос в системата на МВР и по-точно в дирекция Български документи за самоличност. От март 2010 г. МВР пусна в действие новата система на Сименс за документи с биометрични данни, за които всеки плаща определена цена. Таксите за лични карти например варират от 13 до 90 лв., за свидетелства за управление на МПС от 11 до 50 лв., а за паспорти - от 10 до 200 лв. в зависимост от бързината на издаването на документа. Забележително е, че в тарифата, определена от МВР, се говори за услуга по издаването - констатация, с която хората от Гражданска инициатива Справедливост въобще не са съгласни.


Съгласни или не, за една година след пускането на системата в действие българите са се бръкнали в джоба и са платили кеш за 3 819 980 документа. През 2012 г. бройката им (паспорти, лични карти, свидетелства и други) е 1 791 435, а за първите два месеца на тази година - 196 183 броя.


В същото време в приходната част на бюджета на МВР за 2013 г. е заложило 32 500 000 лева. Ведомството очевидно разчита на парите от различните такси, с които сурвака гражданите. Това е и причината МВР непрекъснато да призовава хората да внимават за изтичането на сроковете на личните им документи. От миналата година вътрешното министерство организира истинска кампания, като брои по месеци хората с изтекъл или изтичащ срок на валидност на документите. В апелите си МВР не забравя да предупреди, че глобата е от 20 до 150 лв., ако човек не подаде заявление за нови документи до 30 дни след изтичането на срока на старите.


Но МВР си намира и още поводи, за да измъкне от ръцете на българските данъкоплатци някой и друг лев. Тази година на мушка са шофьорите. В края на 2012 г. вътрешното ведомство разпространи информация, че около 300 000 са нередовните шофьорски книжки, които подлежат на подмяна. Става дума за документи, които са с изтекъл срок на валидност и не са подновени. Тъй като книжките не са между задължителните за подмяна документи и не се знае колко от нередовните свидетелства се ползват на практика, КАТ-МВР измисли въвеждане на нови шофьорски свидетелства по европейски образец. Министерството обясни тази смяна с влизането в сила на нова европейска директива от 19 януари 2013 г., която бетонира нов образец шофьорска книжка. А промяната е повече от козметична - на челната страна на свидетелството, съгласно директивата, ще бъде записано, че документът е издаден и се изписва на съответния език от държавата, която го издава. В КАТ, изглежда, се усетиха, че козметиката не е достатъчен аргумент и за тежест добавиха повишаване на сигурността срещу фалшификация като ефект от въвеждането на новите образци.


МВР не пропусна и този път да размаха пръст на ошашавените шофьори. Глобата за използване на невалидни книжки варира от 30 до 200 лева. Сумата, на фона на някакви си 10 или 50 лв., необходими за издаването на нов документ, изглежда сериозна и всеки ще предпочете да мине по-тънко. А в името на новите европейски директиви МВР удобно ще забрави за незаконността на таксите и ще продължи да пълни дебелия си портфейл.


п/ф/2013/10 бр


shofer.jpg


Българските шофьори ще се бръкнат за нови книжки по нов европейски образец.
BDS.jpg


Таксите за издаване на нови документи за самоличност се оказаха незаконни според ВАС.
КАРЕ


Принос


В края на февруари тази година белгийският град Антверпен въведе специална такса за издаването на лични карти на родени извън Белгия жители, включително и на граждани от ЕС.От 1 май 2013 г. живеещите в Белгия чужденци, които искат да се преместят в Антверпен, ще трябва да платят такса от 267 евро, за да се регистрират в местната администрация. За тази услуга белгийците плащат едва 17 евро.


Някои категории чужденци, като студентите по програма Еразмус и политическите бежанци, няма да подлежат на таксуване. Според кмета на белгийския град мярката се налага поради по-високите разходи на местната администрация по издаването на документи за чужденци. Крайнодесният политик Филип Девинтер обаче заяви, че целта е да се спре напливът от кюрди, мароканци, турци и прочие имигранти.


От ЕК се обявиха срещу таксата, цитирайки директива от законодателството за свободното движение, според която всички документи, свързани с пребиваването на европейски граждани и техните семейства, трябва да бъдат издавани безплатно или срещу такса, която не превишава тази за родените в дадената страна.


Великобритания също планира да таксува всички европейски и неевропейски граждани, които живеят в страната от минимум три месеца, с такса от 64 евро при издаването на личен документ.


Мярката идва на фона на очакванията за наплив от българи и румънци към Великобритания след отпадането на временните трудови ограничения в края на 2013 година.
Румен Тодоров
Facebook logo
Бъдете с нас и във