Параграф22 Weekly

§22 Анализи

12 ГОДИНИ НА ТОПЛО ЩЕ ЛЕЖИ РАПЪРЪТ ВАНКО 1

Пловдивският апелативен съд увеличи с по две години присъдите на рапъра Ванко 1 и на братовчеда му Димитър Рачелов. Решението на съда стана известно в четвъртък (10 ноември). Делото срещу певеца бе върнато на тази инстанция на 19 април тази година от Върховния касационен съд (ВКС), който поиска по-сурови наказания за двамата роднини. През лятото на 2004 г. Ванко 1 и Димитър Рачелов бяха осъдени съответно на десет и на осем години затвор от друг състав на Пловдивския апелативен съд за трафик на проститутки за Европа в периода януари 1999 - март 2003 година.
Делото бе образувано през май 2003 г., а Иван Главчев (Ванко 1), баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов бяха арестувани. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл.155, чл.321, чл.159б и чл.339 от Наказателния кодекс: за склоняване към проституция, трафик на хора зад граница през нерегламентирани места, участие в престъпна въоръжена група и укриване на данъци в особено големи размери. Ванко 1 бе обвинен и за незаконно притежаване на оръжие.
На 22 септември 2003 г. Пловдивската окръжна прокуратура внесе делото в Пловдивския окръжен съд, а на 5 ноември 2003 г. председателят на съдебния състав Христо Крачолов прати Ванко 1 за 12 години зад решетките. Братовчед му Димитър Рачелов получи десет години лишаване от свобода, а бащата на рапъра Петър Главчев се размина с пет години затвор.
Според решението на пловдивските окръжни магистрати, Иван Главчев (Ванко 1) и Димитър Рачелов бяха признати за виновни за това, че в периода 1999 г. - март 2003 г. са пратили в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел най-малко десет българки като проститутки, като едно от момичетата е било непълнолетно. Двамата обаче бяха оправдани по останалите обвинения за трафик на хора и за участие във въоръжена престъпна група, както и за незаконно притежание на оръжие. Петър Главчев бе признат за виновен в това, че на 6 март 2003 г. е събрал, транспортирал и превел през нерегламентирани места на границата на страната момичета с цел проституция.
На 4 август 2004 г. Пловдивският апелативен съд намали присъдите на тримата с по две години. Няколко дни по-късно делото срещу Ванко 1 и роднините му отиде във ВКС, защото Пловдивската апелативна прокуратура протестира решението на второинстанционното съдилище, а адвокатът на тримата - Иван Радичев, също обжалва по-меките присъди.
След близо десетмесечно размишление, на 19 април 2005 г., тричленен състав на ВКС отмени решението на Пловдивския апелативен съд, върна делото за разглеждане от друг състав и поиска по-сурови наказания за Ванко 1 и за Димитър Рачелов. В мотивите си върховните магистрати са категорични, че рапърът и братовчедът му са извършили престъпления, които уронват престижа на българската държава в Европа. ВКС настоява още да бъде отчетена водещата роля на Ванко 1 в престъпната структура и предлага на Пловдивския апелативен съд да преразгледа обстоятелствата, смекчаващи вината на рапъра - добра характеристика, чисто съдебно минало, млада възраст и семейното му положение - Ванко е женен и има три деца. Върховните съдии одобриха единствено наказанието, наложено на бащата на раппевеца - Петър Главчев.
Дали обаче двете години отгоре ще удовлетворят Върховния касационен съд, ще стане ясно през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във