Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Открито

Гръм и мълния! Съдийка от Върховния съд на Босна и Херцеговина удари колегите си в земята. Бившата югорепублика е в шок от видеокадри, в които висшата магистратка върти дибидюс гола спектакъл в съдебната палата. Бюрото е точно под прозорец, чиито завеси са дръпнати встрани, та нищо да не остане скрито. Захвърлила тога на една страна и гащи на друга, голата жрица на Темида в продължение на няколко дни танцувала, правела гимнастика и чела вестници върху бюрото си.


Членовете на тамошния ВСС вероятно са увисили ченета. Като се поокопитили, приложили закона, отстранявайки колежката от длъжност. Завели и дисциплинарка, но предупредили, че поради спецификата на случая производството ще е закрито за обществеността. Без да знаем докъде са я докарали босненците със съдебната реформа, ще ги посъветваме да огледат внимателно както кадрите, така и казуса. Умно пипайте, учи българският опит.


Ако жената е изперкала от много дела или релаксира заради неравномерно натоварване, стореното не е укоримо. Ако прави своеобразен протест в стил Фемен срещу системата за случайно разпределение на делата, която й пробутва трохи вместо залци - също. Доколкото мъж наоколо не се вижда, сексуалният мотив е труднодоказуем. Освен ако не става въпрос за ексхибиционизъм, при който проблемът е повече в главата.


Тези хипотези обаче са опростенчески . Обективно погледнато, съдийката постига небивала прозрачност в работата на системата. Или поне отправя такова послание. Е, пак не можеш да бръкнеш във вътрешното й убеждение, но пък можеш да й вярваш. Независимостта й от условностите и формализма е очевадна. Остава прецедентът да бъде наложен като съдебна практика. У нас поне това ще проработи заради мониторинга. На гол съдия тогата му пречи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във