Параграф22 Weekly

§22 Анализи

WANTED!

МВР обяви, че издирва още двама заподозрени за съучастие в бомбения атентат на летище Сарафово на 18 юли миналата година. В четвъртък (25 юли) пресцентърът на ведомството разпространи съобщение, в което призова и обществеността за съдействие:


Двамата са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein Hussein), роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan el Hajj Нassan ), роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин.


В периода 28 юни-18 юли 2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, на к.к. Слънчев бряги в с. Равда.


Разследващите органи подозират, че двамата чужденци са се регистрирали в хотели и в квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah Jameson, Jacque Philippe Martin и Ralph William Rico, с тях са наемали и автомобили. През юли 2012 г. Farah е наел в с. Равда лек автомобил Рено Клио с регистрационен номер A9027KT.


Съобщението на МВР дойде, след като ЕС посочи военното крило на ливанската шиитска организация Хизбулла като отговорно за атентата в Бургас и го вкара в черния списък на терористичните структури. Решението на Европейската комисия е взето с консенсус, което показва, че са взети предвид много фактори - не само от гледна точка на сигурността и на политическата битка, коментира във вторник (23 юли) вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той обяви и че има напредък в разследването на атентата, но и той не се ангажира с конкретни срокове за приключването му. Аз се надявам, че ще продължим в тази посока и ще имаме по-добри резултати в кратки срокове, но там единствено прокуратурата може да се ангажира с по-точна прогноза, каза Йовчев.


Наблюдаващият разследването прокурор Калина Чапкънова от Бургас също обобщи, че работата на екипа е много напреднала, макар че все още няма обвинения. Разпитани са над 150 свидетели, направени са съдебно-медицински, антропологични, ДНК, криминални и технически експертизи, включително и следственият експеримент край Ихтиман. Той бе проведен през април, тъй като разследващите са искали да се възпроизведе най-точно ситуацията от юли миналата година, включително и като климат. По повод на експеримента беше подписано и споразумение с Европол, по силата на което европейската полицейска организация финансира част от осъществяването му.


Според окръжен прокурор Чапкънова отправени са молби за правна помощ към държави от ЕС и извън ЕС, но към кои точно тя запази в тайна. Обвинителката се пази като дявол от тамян да не я сполети съдбата на шефката на бургаската следствена служба Станелия Караджова, която беше наказана в началото на годината заради споделена пред медиите информация от разследването. През януари тя първа спомена, че следователите разполагат с данни за съпричастността на трима души. Караджова обяви, че самоличността на единия от тях вече е установена и той е обявен за издирване. За него има косвени данни за връзка с атентатора, пребивавал у нас под името Жак Филип Мартен, и помагача му, под името Ралф Уилям Рико. Имаме данни за още едно, четвърто лице, но по установяването на неговата самоличност, както и за контактите с другите три, все още се работи, каза тя.


След оповестяването на тези факти административният ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас Емил Христов подписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу следовател Станелия Караджова. Но по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров апелативният прокурор на Бургас оттегли предложението за това производство.


Самият Цацаров обясни в началото на 2013 г., че са изпратени съдебни поръчки до Израел по отношение на телесните увреждания и предприетите мерки за лечение на израелските граждани. Такива са отправени и до други страни, между които кралство Мароко, Австралия и Ливан, уточни Цацаров.


Според неофициалната информация миналия петък разследващите са получили три доклада - от спецслужбите в САЩ, в Канада и в Ливан. Пристигнал е и отговор от израелските служби. Документът е от 600 страници и все още се превежда, разкри външният министър Кристиян Вигенин след заседанието на Европейската комисия, обсъждала въпроса за вкарването на Хизбулла в черния списък на терористите. Докладите са в прокуратурата. Моята задача беше да поискам отново от тези страни, които не бяха представили правна помощ, да го направят. Три от тях го направиха. Доколко това ще допринесе за разследването не мога да коментирам. Това е специализиран език. Това е в правомощията на г-н Цацаров, обясни вътрешният министър.


На 20 юни тази година срокът на разследването е удължен с пет месеца. Краен срок за приключване на следствието няма, то може да бъде прекратено само при изтичане на давност за престъпленията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във