Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НеОбичайните заподозрени

Продължаващата сага с прословутата полицейска регистрация на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за сетен път показва, че законите у нас не се отнасят за политиците.


Ако трябва да се вземат отпечатъци от един редови гражданин и той да получи криминален профил, няма да има проблем. Дори когато лицето окаже съпротива, в закона е обяснено, че не е нужно неговото съгласие, за му се вземе проба за ДНК профил и отпечатъци. Това обаче не е валидно, ако заподозряното лице се окаже министър (макар и бивш) и настоящ депутат, какъвто е Цветанов.


Законът на МВР повелява, че когато заподозреният се съпротивява да му бъде взета проба, съдията трябва да издаде разрешение това да стане принудително. Къде е съдията в случая с Цветанов не е ясно. Вместо това служител от СДВР взе, че наложи глоба на бившия си началник за неподчинение.


От публикации в медиите в началото на седмицата стана ясно, че административният съд в София е спрял с решение от 10 юли предварителното изпълнение на глобата от 100 лв., с която МВР преди време наказа бившия си шеф заради отказа му да му се направи полицейска регистрация. Цветанов няма да плаща санкцията поне до 23 октомври, когато делото ще се гледа по същество. Бившият вътрешен министър трябваше да бъде регистриран в МВР заради двете си обвинения за престъпления по делата за незаконното подслушване и осуетяване използването на СРС при следенето на търновския спецполицай Орлин Тодоров.


Куриозът е, че Цветанов обжалва заповедта за глобата, наложена по собствената му наредба, като твърди, че тя е незаконна. Сега обяснява, че по онова време не е предполагал, че въпросният документ погазва конституцията, Европейската конвенция по правата на човека и дори НПК.


Според юристи законът дава възможност на органите да си свършат работата и да регистрират Цветанов, независимо дали той ще продължи да отказва регистрация. Жалбата е само срещу наложената глоба за неподчинение, което не отменя задължението на МВР да предприеме действия по извършване на регистрацията. Полицията обаче трябва да побърза да си свърши работата, преди Цветанов отново да е станал вътрешен министър, за което тайничко мечтае.


Ситуацията около депутата правилно беше използвана от ГЕРБ, за да потърси информация относно други политици, които бяха (или все още са) попаднали между шамарите на родното правосъдие. На 10 юли петима депутати от ГЕРБ отправиха питане към вътрешния министър Цветлин Йовчев дали е извършвана полицейска регистрация на физически лица, привлечени като обвиняеми по НПК и заемащи висши държавни длъжности.


Цитираха се имена на хора, които към момента на регистрацията са заемали постове на народни представители, министър-председатели, министри или заместник-министри, сред които блестяха имената на Сергей Станишев, Емилия Масларова, Раиф Мустафа, Николай Цонев, Валери Цветанов, Волен Сидеров, Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Митхат Табаков, Гюнай Сафер, Щерьо Щерев, Петър Ангелов, Фидел Беев и др. за периода след 1 януари 2003 година. Двадесет дни по-късно, на 31 юли, дойде и лаконичният отговор в писмена форма от страна на вътрешното ведомство, че в информационните масиви на МВР няма данни да е извършвана полицейска за регистрация на изброените лица.


Но групата депутати от ГЕРБ не приеха за меродавен отговора от страна на МВР, защото не бил подписан от министър Йовчев, а от заместник-министър. Те изпратиха писмо до председателя на парламента Михаил Миков и отново до самия министър Йовчев, на което все още чакат отговор. ГЕРБ-ерите се заклеха, че едва след като получат отговор, подписан лично от министъра, ще коментират съдържанието му.


Нищо обаче не пречи на МВР да вземе - макар и с късна дата - пръстови отпечатъци на някой от видните обвиняеми. В момента например се очаква да падне имунитетът на бившия премиер и настоящ депутат Сергей Станишев и да подновят обвинението срещу него за изгубените доклади на ДАНС и НАТО, така че моментът е подходящ за криминална регистрация.


Процесът за присвояване на милиони от Дома за социалнослаби хора в Стара Загора срещу бившия социален министър Емилия Масларова от четири години цикли в съдебна фаза, но никъде не пише, че по това време не могат да се взимат отпечатъци и да се правят регистрации. За Стефан Софиянски вече е късно да се прави досие - той отдавна беше оправдан по всички обвинения и дори да е имал някаква регистрация, отдавна щеше да е снет от отчет.


Подходящ е обаче моментът най-сетне да влязат в полицейските масиви бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнар Сефер, които отнесоха вече присъди на първа инстанция за злоупотреби при обществени поръчки. Те също си нямат полицейска регистрация, ако се вярва на информацията на МВР. Цяло чудо обаче ще е, ако не е правена полицейска регистрация например на сегашния депутат Щерю Щерев. Преди четири години той беше арестуван показно за пране на пари в големи размери, лежа сума ти време по арестите и го влачеха с белезници в съда. В началото на юли Сотир Цацаров му поиска имунитета заради подновяването на това производство. Така че и за него е дошло време да го регистрират в полицията...


nbsp;


nbsp;Едно към едно


Из Закона за МВРЧл. 59. (1) Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи.(2) Регистрацията е вид обработване на лични данни за лицата по ал.1, която се осъществява при условията на този закон.(3) За целите на регистрацията полицейските органи:1. събират за лицата личните им данни, посочени в чл.18 от Закона за българските лични документи;2. дактилоскопират и фотографират лицата;3. изземват образци за ДНК профил на лицата, когато това е необходимо.(4) За извършване на действията по ал.3, т.1 и 2 съгласието на лицата не се изисква.(5) Лицата са длъжни да предоставят изискваните образци по ал.3, т.3, а при отказ те се изземват принудително с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд.(6) Редът за извършване на полицейската регистрация се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във