Параграф22 Weekly

§22 Анализи

19 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА НЕДОКАЗАНА СТРЕЛБА - ПО ЗАСЛУГА ИЛИ ПОГРЕШКА?

Ето че взетото на специален отчет от Параграф 22 дело за убийството на 26-годишния ром Георги Маринов-Рабиша в Ботевград на 13 май 2005 г. вече достигна своята кулминационна точка. В понеделник (21 април) беше разпитан и последният свидетел в Софийския апелативен съд.
На първа инстанция двама от подсъдимите - Петър Митев и Ивайло Иванов, отнесоха по двайсет години затвор, а третият Стефан Цанов беше осъден едва на деветнайсет години лишаване от свобода от състав на Софийския окръжен съд. Останалите двама, изправени на подсъдимата скамейка - Тихомир и Теменужка Микова, бяха оправдани.
Както Параграф 22 вече писа, съдбата на Стефан Цанов можеше да бъде много по-различна. Разбира се, ако окръжните магистрати бяха преценили, че не той е пуснал контролен изстрел в главата на жертвата, а само е превозил Митев и Иванов след стрелбата.
Но след първа идва и въззивната инстанция, където все пак има шансове съмненията за необоснованост при издаване на някои присъди да бъдат туширани, а накрая решението на апелативните магистрати да обори това на окръжните или на градските.
Кървавата отплата
Накратко ще припомним историята, за която цял Ботевград говори вече трета година. Георги Маринов-Рабиша и приятелката му Леонора Миткова на 12 май 2005 г. попадат в среднощна засада на централния площад в града. Двама маскирани мъже изскочили от храстите и започнали да стрелят по тях. Рабиша е повален с два куршума, а приятелката му е простреляна три пъти в гърба.
По-късно се изяснява, че стрелците са гардовете на дискотека Ти Ви в Ботевград - Петър Митев и Ивайло Иванов. Килърите постъпили доста малоумно, защото атакували жертвите... един срещу друг. В резултат на фронталната стрелба Митев бил ранен в крака от приятелския огън на Иванов.
На помощ им се притекъл Стефан Цанов (управител на Ти Ви), който иначе следял стрелбата отстрани. Според обвинителния акт мъжът дръпнал пистолета от единия убиец (по делото не е уточнено от кой точно и какъв е бил пистолетът), върнал се до Рабиша и му теглил контролен изстрел в главата.
С три куршума в гърба Леонора Лекова успяла да познае Стефан Цанов по...изключително характерната походка, която не можела да се сбърка.
Пишман-килърите бяха заловени, след като успяха да вкарат в историята още петима-шестима души, които им оказали помощ след стрелбата. Кървящият Митев попадна след различни перипетии във Военномедицинска академия, Цанов е задържан в колата на баджанака си на път от София за Ботевград, малко по-късно в кауша попадна и Иванов, с което трагикомичната им история приключи.
Съдебната сага
Процесът срещу Митев, Иванов и Цанов започна през 2006 г. в Софийския окръжен съд (СОС). Срещу тях бяха повдигнати обвинения за умишлено убийство (чл.116 от Наказателния кодекс) и за опит за убийство (чл.116 във вр. с чл.20 от НК).
На подсъдимата скамейка са изправени и семейство Тихомир и Теменужка Микови с обвинение, че са укрили подсъдимите с ясното съзнание, че те са извършили убийство (чл.294, ал.1 от НК).
Криминалистите установяват, че по Георги Маринов е стреляно с Валтер, а по Леонора - с ИЖ. Така и не стана ясно обаче кой от стрелците с кой пистолет е гърмял.
Въпреки тези неясноти магистратите решават, че именно Митев и Иванов са килърите, тъй като по намерените маски има техен ДНК-профил, а по захвърлените ръкавици е открита капчица кръв на Митев.
По време на делото така и не бе изяснен мотивът за убийството, нито кой е неговият инициатор и откъде килърите са се снабдили с оръжията.
На 4 юли 2007 г. състав на Софийския окръжен съд даде на Петър Митев и Ивайло Иванов по 20 години затвор, а Стефан Цанов сюрпризира с 19 години лишаване от свобода.
Съдът обаче изцяло оправда Тихомир и Теменужка Микови с мотивите, че изобщо не са знаели за среднощната стрелба.
Топката е у въззивната инстанция
След протест на адвокатите на сочените за убийци на Рабиша подсъдими делото попадна в Софийския апелативен съд. На заседанието в понеделник (21 април) се случиха две събития, които само потвърдиха... съмненията в правилността на присъдата на окръжния съд по отношение на Стефан Цанов и ролята му в цялата история.
Първо бяха разпитани три вещи лица, изготвили съдебно-балистична експертиза. От нея стана ясно, че са намерени осем гилзи в близост до мястото на покушението. Отново не можа да се изясни категорично кой от подсъдимите с кой пистолет е стрелял. А съответно - дали наистина Стефан Цанов е взел един от тях и е пуснал контролния изстрел в главата на Маринов.
Освен това беше разпитан и последният свидетел - чичото на Стефан Цанов Цанко. Логично, той разви друга теза.
Според показанията му той работел като пазач на строителен обект, който бил владение на Стефан. Ходил през нощта само, за да охранява материалите от набезите на роми. И така в продължение на няколко месеца.
Във фаталната нощ Стефан дойде при мен малко след 3 часа, изпушихме по една цигара и си поговорихме 15 минути. Идва всяка нощ, за да заключи близко заведение с компютри, което също било негово. След това си тръгна с неговата кола може би към тях, разказа роднината на подсъдимия.
В пледоарията си адвокатът на Стефан Цанов Николай Беров доописа ситуацията по следния начин. Цанов си тръгнал към тях и на път за вкъщи бил забелязан от анонимна свидетелка по делото. Малко след като се прибрал, му звъннали с новината за убийството и той тръгнал към мястото на събитието. Когато се приближавал, вече бил видян от друг свидетел по процеса, който го описал.
Накрая подсъдимият качил убийците и оттам нататък нещата се развили горе-долу така, както държавното обвинение ги е описало.
Николай Беров постави няколко важни въпроса пред апелативните магистрати, които синтезирано звучат горе-долу по следния начин:
- дали откритата целулоза по ръцете на Цанов наистина е била от употребата на оръжие или е вследствие на боравенето със строителни материали, което било напълно възможно?
- как е възможно да се дадат 19 години затвор по обвинение в произвеждане на контролен изстрел, след като не е доказано кой от стрелците кой пистолет е държал?
Така топката влетя в полето на въззивните магистрати. За по-малко от месец съдебният състав с председател Теодора Стамболова трябва да реши окончателно съдбата на петимата подсъдими. И, разбира се, най-вече дали Стефан Цанов е узаконил смъртта на Рабиша, или само е бил шофьор на килърите. Каквото и да решат апелативните съдии, това дело ще остане в аналите като дело срещу пишман килъри. А ако действително Цанов е бил само шофьор на останалите, но все пак отнесе 19 години затвор, напълно ще пасне на компанията убийци без късмет от Ботевград.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във