Параграф22 Weekly

§22 Анализи

20 000 ЕВРО ПОДКУП = 3000 ЛВ. ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ

Тази седмица се оказа щастлива за обвинителя от отдел Досъдебно производство във Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев. В сряда (13 февруари) състав на Софийския градски съд промени досегашната му мярка за неотклонение от домашен арест в парична гаранция от 3000 лева.
Както е известно, магистратът в червена тога беше спипан на 19 декември миналата година точно в сюблимния момент, когато прибирал в джобовете си 20 000 евро. Подкупът получавал от колегата си от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев, като в замяна прокурорът от ВКП трябвало да прекрати водено срещу него дело.
Ангел Дончев беше сгащен при съвместна операция на МВР и Софийската градска прокуратура (СГП) в заведение в близост до жилището си в столичния кв. Младост.
В началото на декември по сигнал СГП започна проверка срещу Емил Милев за извършени от него документни престъпления. В хода на нея стана известно, че той започнал да изнудва и да заплашва Милев, че резултатите от нея ще имат негативни последици за него и ако иска да няма проблеми с органите, по-добре да си плати. Дончев поискал за услугата 20 000 евро, които щял да даде на вътрешния министър Румен Петков. Той пък от своя страна щял да съдейства за прекратяване на проверката.
След като прокурорите си уредили среща, за да бъдат предадени парите, разследващите дали на Милев белязани 20 000 евро. Дончев е задържан точно в момента, когато ги е получавал.
Срещу него е образувано досъдебно производство по чл.213а, ал. 3 от Наказателния кодекс, гласящ следното: Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.
Емил Милев и Антон Дончев били много близки приятели. И двамата са бивши следователи, тяхната дружба не била от вчера. Някои магистрати предполагат, че със сигнала си до главния прокурор Милев иска да се отърве от проверката срещу него. Един вид - ако натопи колегата и приятеля си за корупция, това щяло да наклони везните в негова полза при проверката.
Още при залавянето на Ангел Дончев източници на Параграф 22 подшушнаха, че разследващите органи ще проверят версията дали Емил Милев не е замесен в някоя митническа далавера, тъй Районна прокуратура-Сливница е на няколко километра от границата ни с Югославия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във