Параграф22 Weekly

§22 Анализи

2000 СТРАНИЦИ ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ТОПЛОТО И КОМПАНИЯ

Прокуратурата внесе на 2 април (сряда) в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу бившия изпълнителен директор на Столичната Топлофикация Валентин Димитров (Вальо Топлото) и още четирима души, свързани със скандала в дружеството. Заедно с Димитров в групата са неговият наследник на поста Георги Рогачев, бившият му заместник Емил Антонов, както и Лина Абланска и Мая Стоилова. Четиримата са обвинени, че са извършвали неправомерни доставки на машини и арматура за нуждите на столичната Топлофикация. Така от сделките, осъществявани от Антонов, Рогачев, Абланска и Стоилова, са нанесени щети на дружеството за близо 1 млн. лева.
Всички те са подведени по чл.203 ал.1 от НК, който предвижда за присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай лишаване от свобода от десет до двадесет години. Обвинителният акт е около две хиляди страници, като следственото дело и приложенията към него са събрани в 275 класьора и 109 тома материали. Образувано е наказателно дело от общ характер № 1068 по описа на СГС за 2008 година. Бившият шеф на столичното парно е обвинен по общо 9 члена от НК, като ще отговаря за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество, от което следват значителни щети за предприятието.
Това е вторият обвинителен акт срещу Вальо Топлото. Досега той е нарочен за валутни престъпления. На 21 март т.г. Софийският районен съд отложи за пореден път делото за валутни измами срещу бившия изпълнителен директор на столичното парно. Причина за отлагането този път стана зъбобол на подсъдимия, който му пречел да участва в заседанието, както и неявяването на единствения свидетел по делото Маркус Валеруц. Решението на съда бе протестирано от прокурора Божидар Джамбазов. Той размаха столичен вестник от същия ден с интервю, дадено предния ден от Валентин Димитров, като доказателство, че ексшефът на Топлофикация може да говори. Защитата обаче отвърна на удара, като извади медицинска бележка, според която Валентин Димитров има сериозен абсцес на кучешки зъб и изпитва остра болка, която му пречи да говори пред съда и да даде обяснение пред магистратите.
Обвинението предложи австрийският свидетел да бъде изслушан по телефона, ако не благоволи да дойде на крака в залата. В обвинителния акт за валутните измами се твърди, че за периода от 20.10.1999 г. до 25.06.2003 г. на територията на Австрия Димитров е извършвал мними финансови сделки в нарушение на валутното законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа за този период са на обща стойност от 432 581 щатски долара. Ескшефът на парното е обвинен също и за това, че между 2003 г. и 2006 г. в София е нарушил валутните закони и не е декларирал множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро.
Димитров бе арестуван на 4 юли 2006 г. след съвместна операция на българските и австрийските специални служби, при която бе установено, че в австрийска банка Валентин Димитров притежава влог от 1.64 млн. евро. Проверката е извършена по сигнал, постъпил в австрийското и в българското финансово разузнаване. На 7 юли 2006 г. Софийският градски съд постанови мярка за неотклонение задържане под стража на Топлото, която бе отменена едва на 21 май 2007 г., като съдът му наложи парична гаранция от 20 000 лева. В хода на разследването бе установено, че в Австрия има и друга сметка с 1.5 млн. евро, която е на името на майката на Димитров - 82-годишната Цеца Димитрова. В сметките били превеждани пари от офшорни фирми. Според експерти схемата, която е използвана за натрупването на сумите в австрийските банки, е била една и съща с всички фирми. Ексшефът на софийската Топлофикация е сключвал договори за доставка на горива или техника за топлофикационното дружество, а цените невинаги са отговаряли на стойността на продуктите. Разлика между реалната и обявената цена е превеждана по сметките на Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама. Следващото дело за валутните престъпления е насрочено за 30 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във