Параграф22 Weekly

§22 Анализи

2010-а от птичи поглед

Годините минават, кабинети и министри идват и си отиват, само съдебната реформа и коментарната рубрика от първата страница на Параграф 22 остават. Оттам, от височината, където е разположена колонката, популярна като пилето, се виждат като на длан всички обществени радости, страсти, страхове и надежди, които не са ни давали мира ни денем, нито нощем. Улисани в тях, не усетихме как годината се изниза. Разтворени в полет над събития и хора, крилата на пилето ни връщат към отминалите дни, за да се простим с тях с усмивка...

БР.1
Инвентаризация
Време е за инвентаризация! Поредната, която ще брои престъпниците и ще изследва ефективността на прокуратурата и МВР. Началото й огласи в четвъртък (7 януари) главният прокурор Борис Велчев. Всъщност рисуването на цялостната картина на кримиконтингента у нас започнало през септември, но Велчев ни го съобщи чак сега.
Помним и други преброявания на дивите зайци, които уж бяха от няколкостотин до няколко хиляди, но наесен все друго излизаше. Как ли ще ги подредят и опишат този път? Дали ще е по азбучен ред, или по брой висящи дела? Главният прокурор поясни, че в списъка ще влязат само онези с повече от две такива.
Отсега му казваме, че с този критерий цялостната картина на престъпността ще е като от Салвадор Дали - изкривена дотолкова, че допир с реалността да няма. Красиво за сетивата, но неразбираемо за разума.
В тази връзка се осмеляваме да дадем безплатно един съвет - инвентаризирайте ги не по имена, прякори и дела, а по бизнес, роднини и групировки! Всички групировки, не само завехналите от години ВИС и СИК.
И друго - уличните крадци, измамници и наркодилъри, че дори Крокодили и Нагли, които имат по половин дузина дела, трябва да са последни в списъка. На първите места задължително трябва да попаднат предимно муцуни, срещу които няма нито едно висящо дело или дори полицейска регистрация, но въпреки това и децата знаят какви далавери и афери въртят.
Това е цялостната картинка, господин главен прокурор, и тя е ясна за всички. Иначе, ако и тази инвентаризация мине и замине, ще се сдобием с поредното издание на Yellow pages...

БР.4
Шменти-капели
Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове...
Опитвам се да потъна сред енергетичния поток, идещ от космическите дълбини на разрушителния, но и съзиждащ всемир на човека, изрекъл тези думи.
Буквално се опасявам да не изпадна в гравитационното му поле, страхувам се реално от невъобразимата тежест на дебнещия ме колосален духовен модел, изкован сякаш вакхически още в древните епохи, но донесъл като дар за нас очистителната бяла светлина на таворския апостолически подвиг.
Ако не беше толкова трудно, хората нямаше да изберат нас...
Улавям жертвеното начало, заложено в духовните дебри на страданието, облагородило националната ни същност, но то е обжарено и свещенодействено закалено в огъня и на общочовешкия идеал към любовта и съвършенството. Именно това основополагащо за неговата духовна сърцевина откритие би могло да бъде най-сигурният ни водач и сред мистичната галерия на фотографските му преображения, и сред молитвените изповеди на лирическите му белетристични импресии.
Не искам нито хубавото, нито лошото от другите. Искам да носиме цялата отговорност ние сами и българите да знаят: ако сме добри - това сме ние...
Налага се да регистрираме, макар и във фрагментарен план, творческите му внушения от словесните му изяви през годините, осветяващи отделните, покорени от него върхове по билото на драматичното, натежало от конфликти, ала лично възлюбено от самия творец невъзвратимо изкачване към заветната, към собствената му духовна Лхаса...
Ясно ли е сега какво значи шменти-капели?!

БР.5
Цинично
Човешкият живот в България няма стойност. Затова и никой не го е грижа за неговото опазване. Това става все по-безпощадно ясно след всяка катастрофа с много загинали. Миналата година край Ямбол автобус Чавдар се вряза в тълпа от хора и уби 18 от тях. Тази седмица от петорната автотехническа експертиза се разбира, че автобусът е бил неизправен. Текущият ремонт е бил извършен по традиционен български начин - гвоздей, тел и монета са били поставени на мястото на оригиналните части. А за спирачките явно гвоздеите не са стигнали, защото те са си останали повредени.
Делото продължава. Възможно е виновните за смъртта на хората да получат символични присъди, ако въобще бъдат осъдени. Нека припомним, че шофьорът, който обърна автобус в р. Лим и причини смъртта на 12 деца, бе осъден на четири години. Около Коледа миналата година се разбра, че той изтърпява наказанието си като домакин на бунгало в курорта Пампорово. В момента все още тече и съдебният процес за пожара във влака София-Кардам, където изгоряха живи осем души. И там има обвинени - шафнерът и двама началници от най-ниския ешелон...
Ако виновните за всички тези случаи и за други подобни продължават да бъдат наказвани символично, всички гръмки приказки за справедливо правосъдие и за реформи в съдебната система стават смешни. Човешкият живот е с по-висока стойност от всякакви завлечени пари от еврофондовете. За разлика от парите, той не може да се възстанови.

БР.13
ИмПУЧмънт
Каква е разликата между импийчмънта на Бил Клинтън и този на Георги Първанов? Тази, че след петното върху роклята на Моника Люински бившият президент на САЩ стана в очите на сънародниците си пич, докато бившият сътрудник на Държавна сигурност с агентурно име Гоце се оказа жертва на пуч. Пучът беше спретнат спешно като поредната полицейска операция, а мотивите за него родиха кулоарната шега за акция Смешниците.
В нормалните държави за отстраняването на Първанов не би имало нужда от импийчмънт. Човек, чиято биография и поведение сочат за неразривна преданост към бившите тоталитарни структури и съвременните им мутанти, никога не би се добрал до втори мандат. А в съвсем нормалните - и до първи. Но в страна с умопомрачително екзотичен електорат като нашата той си е на мястото. Който иска да го катурне обаче, трябва да избягва екзотични средства като импийчмънта. Вместо да търсят под вола конституционно теле, управляващите да докажат по линия на ДАНС, ГДБОП и партньорските служби: милиардер ли е Първанов и ако не е - дали пък не е поне милионер? Да обяснят и защо се опъват за свикване на Велико народно събрание и нова конституция, която да спаси страната от посттоталитарния кошмар.
В противен случай Бойко Борисов и компания може да паднат жертва на собствената си нерешителност, ако изгубят следващите избори. А чудесната първоаприлска шега в една електронна медия да стане факт. В нея МВР съобщава за операция Тиквите, в хода на която е задържан премиерът Бойко Борисов и му е повдигнато обвинение за съучастие в престъпна група. Тогава обаче той едва ли ще може да позвъни, както съобщава шегата, от ареста на медиите: Не искаха да ме хващат, но им наредих. Където съм аз, там е прозрачността! Добър финал за постановка в театъра на сенките, наречен България.

БР.16
Бълнуване
Истински кошмар. Някъде между София и Варна изведнъж се сещам, че нямам винетка. Втасах я, казвам си, и започват да ми се привиждат катаджии в жълти елечета. Както си карам, встрани от пътя мярвам табела: Винетки - в пещерата на Али Баба! Разгеле, казах си и завих.
Тъкмо стигам до входа пещерата и се чудя къде да почукам, и изведнъж отвътре потни и ужасени заискачаха някакви разбойници. Четиридесет на брой. А след тях един суров гологлав човек. На багер, със заплашително вдигната кофа. Страхът е заразително нещо, по тази причина се улавям как търча, мятам се на колата и с писък на гумите се изнасям оттам.
Мисълта, че нямам винетка обаче не ми дава мира. Чак ме втриса от притеснение, вдигам температура, пътят пред мен почва да се мержелее. Спешно ми трябва помощ, някакъв лек, казвам си, докато с треперещи пръсти стискам кормилото. Изведнъж с премрежен поглед мяркам някакъв надпис. Нещо си там на здравеопазването. Това е мястото, все ще ми дадат лек за треската. Спирам и виждам една усмихната жена с очила. Стои и мълчи. Така и така, обяснявам аз, вдигнах температура, трябва лек.
Усмихвам се, усмихвам се, отвърна жената, клатейки глава като тигърче от задния прозорец на Москвич 418. Тресе ме, допълвам аз с надежда. Тигърчето продължава да се усмихва. Със сетни сили се добирам до дома. Веднага се увивам с одеялото, белким заспя и треската изчезне. Не би. Изведнъж вратата рухва, върху ми скачат няколко мъже с качулки и автомати. Горе ръцете, абсолютен престъпник! Стига бе, и всичко това заради една винетка, едва успявам да кажа. И се събудих. Истински кошмар.

БР.17
Секс атака
Българският хелзинкски комитет удари коварно вътрешния министър Цветан Цветанов, като го обвини, че проявил сексуална дискриминация в свое телевизионно интервю. МВР-шефът съобщи, че службите разполагат с класифицирана информация за икономическата и сексуалната ориентация на съдии, прокурори и следователи, която трябва да бъде взета предвид от Висшия съдебен съвет, когато кадрува. По-разумно нещо - здраве му кажи! Но не - всички го разбират, само правозащитниците от БХК се цупят като обидени госпожици.
Ако трябва да започнем от тях, може на свой ред да изгубим ориентация. Затова няма да ги питаме какви са техните зависимости и кой им плаща, кой спуска списъка с правозащитните им каузи и има ли го изобщо в тоя списък правото на българските граждани на справедливо правосъдие. Но не можем да подминем упрека им към Цветанов, че насаждал хомофобия и от изказването му излизало, че сексуалната ориентация е едно от онези неща, факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване.
На първо място хетеросексуалните няма как да знаят как се отразява хомосексуалната ориентация на съдия или прокурор върху неговите актове. Въпреки че по закон сексуалната ориентация не е пречка за работа в системата, хомосексуалните упорито отказват да я споделят публично или поне с ВСС, който ги назначава и издига. Второ - всеки гражданин има право на свое мнение дали ще му е безразлично, ако узнае, че съдията или прокурорът по неговото дело е хомосексуалист. И трето - Фройд разшири значително границите на представата за сексуалното и е твърде вероятно либидото към рушвета и омразата към онзи, който търси правото си, без да го плаща, да е в центъра на магистратската сексуалност.

БР.20
Мечешко
Да не си мечка в България. Наскоро германски дентист съобщи, че зъбите на сръбските мецани, които обитават Белица, били много зле. А на нашите били направо в плачевно състояние, в сравнение с тези на сръбкините.
Ако си мечка тук, не зъбите, ами и ноктите ще ти паднат. От глобалното затопляне, от изместването на земната ос и от сечта на горите у нас зимата се измести и даже се посъкрати. Тръгва мечката през ноември като един точен човек да си легне за зимен сън, а то грее едно слънце, в пот се къпе майката земя, няма лягане.
От това мечката се ошашавява. Лута се из горите, белким намери пряспа. Но слънцето спряно сърдито пече ли, пече. Така чак до януари, когато изведнъж температурите падат с 25 градуса, потната земя се обледенява. Мечката е съвсем объркана и същевременно гладна. Добре че през февруари пада сняг, мецаната пада възнак и заспива. През март обаче температурите се вдигат с 25 градуса. По горите тръгват гъбари, летят мухи, хапят мечката по носа и тя се буди. Кисела, досущ като недоспал човек. Върти се из гората, търси нещо да тури в уста. Обаче ни дренки, ни мед по това време. Като партизанин от отряда Чавдар тя се скита, докато попадне на кошара в планината. Тръшва една овца - да залъже стомаха. Не щеш ли, ей го и стопанинът иде. Тръшва и него.
Мечката е обявена извън закона, прокуратурата образува наказателно производство срещу неизвестен извършител. Започват дискусии кой е виновен за престъпната проява. Следите водят към тройната коалиция и по-нататък. С кръвясали очи хората започват да чистят двуцевките... От НПО-тата апелират да не се стига до отмъщение...
Излиза потеря и гръмва животното. Температурите падат с 25 градуса, хората заспиват спокойни. Като мечки.

БР.42
Нерде Доган - нерде Цветан
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов давал консултации по хармонизиране на българското законодателство с европейското още преди да се намърда като редови кадровик в МВР. Шокиращата новина, без да иска, произведе шефът на НАП Красимир Стефанов, обявявайки данни от данъчната проверка на Цветанов. Ревизията започна след изнесената от РЗС информация за имотното състояние на Цветанов, чието семейство се оказа притежател на девет апартамента в София.
И така - ВИФ-аджията Цветан цъфна редом с философа Доган. И двамата са страшно търсени консултанти. Доган - за хидроинженерни съвети, Цветанов - за юридически. Във времена, когато дипломирани хидроинженери и юристи нямат работа, Доган и Цветан прибират тлъсти хонорари. Но колкото Доган е философ, толкова Цветанов е юрист. Кой идиот му е плащал да синхронизира две законодателства, след като той не познава дори едното от тях?!
Цветан не е и спортист. Противно на ширещото се мнение, не е и полицай. И никога не е бил. Всички в МВР знаят какво е да си кадровик. Абсолютно връзкарска служба, която няма нищо общо с оперативната, охранителната или с дознателската дейност във ведомството. Толкова общо има и с борбата с престъпността. Но като кадровик на пресцентъра Цветанов е бил може би журналист? Никога. И никога няма да бъде, защото безподобният му словоред е нелечим.
За хонорара на Доган от 2 млн. лв. парламентарната антикорупционна комисия му заведе дело за конфликт на интереси. А за хонорара на Цветан ГЕРБ няма да допусне дело. По-точно премиерът Борисов, който е ГЕРБ-ът и лъвът на държавата. Той направи от ВИФ-аджията кадровик, от кадровика - журналист, от журналиста - заместник-кмет по сигурността на цяла София, а от експерта - вътрешен министър. Че и вицепремиер. А мъдрият народ помпа рейтинга на този многоук Шива за президент.

БР.43
Сексуално
Нещата у нас се развиват логично за държава, която според изследване на Transparency International се намира на 73-о място в света по степен на корумпираност. На дъното, на 178-мо, място е Сомалия, а на върха е най-некорумпираната европейска държава Дания.
Единственият скандал, родил се напоследък в страната на Ханс Кристиян Андерсен, на легото и бирата Карлсберг, е този с публикуваните карикатури на пророка Мохамед, дело на художника Курт Вестергаард.
У нас последният скандал също е карикатура - но на т.нар. политически елит. Парламентарно представената РЗС се раздира от хомосексуален скандал, свързан с деликатните отношения между Яне Янев и млад член на РЗС.
Какво да се прави - у нас сексуалността все още е повод за грандиозни дебати, при това в парламента. Сякаш сме родината на пророка Мохамед. Нещо от което в Дания, пък и навсякъде в Европа, биха се изненадали.
В същото време констатациите на Transparency International се приемат безболезнено, без лубрикант, сякаш сме свикнали с тях. И ако, не дай си, Боже, ни подминат, ще ни липсват.
А педерастията става актуална, когато например се отвори дума за имотното състояние на сегашния шеф на Столичния общински съвет, който е бивше ченге и данъчен служител, и бил натрупал за няколко години имоти за 10 млн. лева. В отговор на въпроса как е възможно това гръмва хомоскандал.
На този фон е разбираемо защо рейтингът ни за справяне с корупцията продължава да пада - от 3.8 миналата година сега е 3.6. Очевидно това е възможно там, където хомосексуалността е състояние на душата, а педерастията - на задниците. Сещате се кои...

БР.46
Тоалетно
По странен начин е устроен човекът. Да не виним Създателя, но например имаме къса памет. Това се наблюдава най-отчетливо при политиците, тази представителна извадка на народа.
За сметка на това пък ни е дал цели 10 метра черва. Възможно е при отделни индивиди те да са далеч по-дълги. Сигурен съм, че ще се сетите за примери.
Не е чудно в такъв случай, че един 70-годишен човек обикновено е прекарал в тоалетната средно пет месеца от живота си. Най-малко.
Такава статистика може да си направи всеки. В същото време едва ли ще се намери някой, който да пресметне колко години (месеци, дни!?) е прекарал в дълбок размисъл.
Практиката сочи, че обикновено мислите ни сполетяват, когато заседнем в онова място, с извинение. Значи онези пет месеца не са минали бадева, тъй като през това време сме и размишлявали. Да не говорим за индивидите с по-дълги черва, тези истински мислители, застинали в позата на прочутата статуя на Роден.
Защо все пак, въпреки сравнително редовното практикуване на мислене, паметта ни е къса? Преди една година изложбата на художествената инсталация Ентропа в сградата на Европейския съюз предизвика гнева ни. Спомняте си, нали - в паното на чешкия художник Давид Черни България беше представена като едно турско клекало. Странно беше, че не турците, а ние се обидихме жестоко. Сякаш ставаше дума за авторски права...
Изложбата мина и замина. А днес ученици от цялата страна ще клекнат символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни. В подкрепа на апела им за по-добри тоалетни в школата коляно ще присвие и Сергей Игнатов, министърът на образованието, младежта и науката...
Да ни е честит 19 ноември, Международният ден на тоалетната!

Facebook logo
Бъдете с нас и във