Параграф22 Weekly

§22 Анализи

2010 година: провал за обвинението

Няма смисъл да се пишат специални доклади до Европейската комисия (ЕК) за състоянието на правораздаването в България. Няма смисъл да се чертаят стратегии за реформи в съдебната сфера и да се правят графици с мерки и действия в областта на съдебната реформа, какъвто кабинетът одобри десет дни. Достатъчно е да се надникне в работата на прокуратурата, за да се види колко незавидно е положението на правосъдната система. Това личи най-добре от доклада на Софийската градска прокуратура за работата й през 2010 г. (СГП), оповестен преди броени дни.
Една от най-шокиращите констатации в него е, че
няма корупция в аферата Приморско.
Разследването за корупция срещу магистратите, чиито роднини получиха право на строеж в черноморския курорт като крайно нуждаещи се, е прекратено, обясни градският прокурор Николай Кокинов във вторник (22 март) при представянето на отчета. Според Кокинов колегите му не са открили доказателства за престъпления на магистрати. Имало такива данни единствено за бившия кмет Димитър Димитров, срещу когото е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и делото е изпратено в Бургас. Така прокуратурата си изми ръцете в този скандален случай. Но остава пълна загадка на какво основание през май миналата година държавното обвинение подхвана магистратите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Андрей Икономов, Панайот Генков, тогавашния шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бургаския прокурор Йордан Иванов. Та преди година лично заместник главният прокурор Валери Първанов обяви, че срещу тях е образувано дело за подкуп заради раздадените на близките им на безценица парцели край морето. А прекратените досъдебни производства през цялото време се водеха срещу неизвестен извършител. Този бе моделът и в делото за търговия с влияние срещу фамозния корупционен посредник Красьо Черния.
Проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) уж бе установила, че роднините на магистратите са получили права на строеж незаконно, т. е. облага, която не им се полага, обясняваха тогава магистратите. В тази връзка се изтъкваше, че Урумов, Генков и Икономов гледали дела на община Приморско във ВАС, което не било случайно. Такива процеси имало и във Военноапелативния съд, когато го е оглавявал Веселин Пенгезов, съобщиха от прокуратурата преди година. Въпреки всички тези обстоятелства, установени от Върховната прокуратура, и до днес срещу нито един от висшите съдии не бе повдигнато обвинение - чакаше се събиране на достатъчно доказателства срещу тях. Сега разбираме, че разследването срещу тях не е събрало такива и не ги е уличило в корупция. Както и че по правило при подобни далавери доказателствата никога не са достатъчно.
За такива се отнася шеговитият въпрос: Тогава оти ручахме жабетата? Излиза, че
децата на магистратите са си били наистина бедни
и закономерно са получили имотите си като крайно нуждаещи се. Оказва се, че Веселин Пенгезов напразно бе низвергнат. А дъщерята на Николай Урумов - съдийката от Благоевградския съд Деница Урумова, която бе уволнена от системата навръх 8 март, е чиста като сълза. В момента Урумова обжалва решението на ВСС пред ВАС, делото е насрочено за 2 май и с оглед на прекратяването на наказателното преследване нищо чудно да я възстановят на работа. Освен това изхвърлената от храма съдийка е завела дело в Бургаския административен съд срещу община Приморско. Урумова оспорва отказа на главния архитект на града да й издаде документ за завършеност на сградата, която е вдигнала край нос Боруна на самия морски бряг.
В момента бащата й Николай Урумов продължава да правораздава във ВАС, където ще се гледа и делото за уволнението на дъщеря му. Все пак Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да покаже мускули и в сряда (23 март) отряза с 25% за срок от две години заплатите на тримата върховни съдии Генков, Урумов и Икономов, възнаградени с имоти в града. Никой от Висшия съвет и досега не е обяснил защо на Веселин Пенгезов бе наложено по-тежко наказание - уволнение заради скандала Темида бийч, при положение че дъщеря му се отказа от правото на строеж край Приморско?!
С променлив успех продължават усилията на обвинението да пребори организираната престъпност, констатира отчетът. Приключило е разследването на основното дело срещу Алексей Петров за рекет, от следващата седмица започва предявяването на материалите, обяви Кокинов при представянето на доклада. Той бе подтикнат да направи това изявление от началника си - главния прокурор Борис Велчев, който седмица преди това изрази недоумение защо прокуратурата вече 14 месеца се бави с Октопода. Междувременно, докато чака да влезе в съда, Алексей Петров се включи в работата на тристранката, ръководена от финансовия министър Симеон Дянков. В качеството си на шеф на Съюза за стопанска инициатива той продължава да дава акъл как да се преборим със скока на цените на продуктите от първа необходимост. Остава да видим дали ще сколасат да го осъдят, преди да е станал президент. Но вицепремиерът
Симеон Дянков да спи спокойно
пише между редовете на доклада. Прокуратурата все още не може да открие банков специалист с допуск до класифицирана информация, който да има и глобален поглед върху икономиката на страната. Той е необходим, за да бъде приключено делото срещу вицето за разгласяване на секретна информация. Става дума за изказване на Дянков от 30 октомври 2009 г., когато в Народното събрание вицепремиерът отговори на въпрос на предшественика си Пламен Орешарски, при което оповести секретно споразумение между предишното правителство и БНБ. Според него 1 млрд. лв. от фискалния резерв са депозирани в търговски банки.
По този случай Дянков осъмна като неизвестен извършител за прокуратурата - ако че е говорил от парламентарната трибуна. Няколко месеца се чакаше отговор на този въпрос от експерти в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), които през ноември миналата година най-сетне сколасаха да изпратят заключението си на прокуратурата. Но остана пълна тайна какво пише в него. С експертизата на ДКСИ се очакваше разследването да приключи, но то, изглежда, продължава, след като сега се търси глобален банков експерт, оторизиран за достъп до секретни материали. Както се развиват нещата, нищо чудно дотогава на правителството да му изтече мандатът. Иначе, ако се докаже вината му за разкриване на класифицирана информация по непредпазливост, наказанието му ще е до три години затвор.
Попросветнаха нещата и около делото срещу експремиера Сергей Станишев за изгубените секретни доклади на ДАНС. За шест от седемте липсващи документа са получени административни преписки за обявяване на документите за загубени. За седмия ДКСИ не е дала информация. Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев заяви, че прокуратурата прави последен опит да открие секретните документи, заради които разследват бившия премиер, и това бавело нещата. Документите са изчезнали от Министерския съвет в периода ноември 2005 - септември 2009 година. Това са папки, съдържащи класифицирана информация, изготвена от ДАНС, МВР, МО и НАТО. Една от тях неясно как се озова при бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и той като лоялен гражданин я предаде на сегашния премиер Бойко Борисов. Експремиерът обаче няма защо да се притеснява - дори да бъда осъден, той няма да носи наказателна отговорност, а ще плати единствено глоба.

Статистиката - в контраст с реалностите
С около 100 повече са осъдителните присъди през миналата година в сравнение с 2009 г., а броят на оправдателните намалява, сочи бодрата статистика на градската прокуратура. Осъдителните присъди са 509 на фона на 402 през 2009 г., а осъдените са 590, или с около 70 повече, отколкото през 2009 година.
Броят на обвинителните актове също нараства. Прокуратурата е внесла в съда 36 обвинения повече. През 2010-а те са били 509, в сравнение с 473 за 2009 година. За съжаление обаче в Брюксел броят само присъдите.
Осъдените с влезли в сила присъди са 512 срещу 433 за 2009 година. Оправданите подсъдими са 107 при 157 за 2009 година. Върнатите от съда дела са 109 при 126 за 2009 година.
Средната натовареност на прокурорите се е увеличила - през 2008 г. тя е била по 58 дела средно на обвинител, за 2009 г. цифрата е 62.3, а през 2010 г. - 73.13.
Образуваните досъдебни производства са 1187, а общо решените - 1135. Средно 9.67 обвинителни акта е внесъл в съда всеки прокурор, при 8.047 за 2009 година.
Прокурорските актове за тежка престъпност, внесени в съда, са 5.98, докато за 2008 г. са били три. Внесените предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоби пък от 4 през 2009 г. са станали 67 през 2010 година. В СГП за 2010 г. са образувани 23 дела срещу полицейски служители, повечето от които са за корупция.

Делото на Урумова
Деница Урумова съди община Приморско и кмета на курортния град Лиляна Димова в административния съд в Бургас. Тя оспорва два акта на общината, които са свързани с неин строеж в т.нар. Темида бийч. С единия от тях главният архитект отказва да извърши административна услуга - да издаде акт 16 за завършеност на обекта. Другият е заповед от юни 2010 г. на кмета, с която се спира извършването на административноправни услуги на Урумова, и на още шест човека, за които бе обявено, че незаконосъобразно им е учредено право на строеж.
Кметът Лиляна Димова обясни, че младата Урумова е завела срещу нея и гражданско дело за нанесени психически травми. Кметицата обаче се чуди какви точно са те. Общинското ръководство е притеснено повече от хода на делото, което то е завело за обявяване в нищожност на отстъпеното право на строеж. Към днешна дата мога да твърдя, че самото дело по същество не се гледа. Пишат се отговори, добавят се обяснения. Някак ми се струва, че трудно върви това дело в Царевския съд. Може би се намесва колегиалната гледна точка, коментира Димова...

Facebook logo
Бъдете с нас и във