Параграф22 Weekly

§22 Анализи

2012: годината на Октопода

Повечето от знаковите дела, за които Висшият съдебен съвет, правосъдното министерство и куп други структури безспирно взимат всевъзможни мерки за да ускорят ход, останаха за решаване през тази година. А по всяка вероятност ако имаме предвид непромененото статукво, ще си останат актуални и през следващите няколко години.


Под този знаменател обаче не можем да поставим, поне засега, процеса срещу един бивш служител на ДАНС, бивша барета и бивш кандидат-президент и срещу страховитата му група. В духа на модерните напоследък маиски, китайски и какви ли още не календари сегашната година ще се намести в съдебния календар у нас като година на Октопода.


Заради уникалния обществен интерес мегаделото срещу водената от Алексей Петров група за рекет и изнудвания се очертава като безспорен хит сред значимите процеси. Не е без значение и обстоятелството, че първите заседания ще се провеждат точно по времето, когато ще се пише междинният доклад на Брюксел по линия на правосъдието и вътрешния ред. Делото стартира на 12 декември 2011 г. - почти две години след ареста на Трактора и на неговите сподвижници в едноименната полицейска акция. По тази причини то не попадна в полезрението на Специализирания съд, а си остана в Софийския градски съд, където се очаква с нетърпение неговото развитие. Първото заседание за тази година е насрочено за 25 януари. Следващите ще са на 24 и 27 февруари. Цели седем заседания - почти по две седмично са предвидени за месец март, а за април са насрочени още четири. Този маратон не е учудващ, като с има предвид, че трябва да бъдат разпитани...181 свидетели и 31 експерти.


Според предварителните


прогнози на прокуратурата

nbsp;


към края на април трябва да са разпитани около 100 свидетели. Може да си представим при това положение колко дълго ще продължи мегаделото, особено ако заболее от характерните за знаковите дела отлагания. Нищо чудно през идната 2013 година, когато са парламентарните избори, главният обвиняем Алексей Петров да се кандидатира за депутат, след като не успя в президентската надпревара.


През януари се навърши и точно една година, откакто Мария Мургина бе осъдена на първа инстанция от Софийския градски съд (СГС) на четири години решетки за престъпления по служба в качеството й на шеф на Националната агенция по приходите (НАП). Веднага след това здравословното й състояние рязко се влоши и през цялата минала година делото се точеше на апелативната инстанция (където присъдата бе обжалвана). Най-сетне в началото на миналия месец тръгна и следващото заседание по него е насрочено за сряда (18 януари) .


Почти едновременно с Мургина бе осъдена и друга знакова фигура - бившият изпълнителен шеф на МК Кремиковци и бивш президент на футболния клуб ЦСКА Александър Томов. Той получи девет години лишаване от свобода за присвояване на 7 млн. евро от металургичния колос. Както се и очакваше, и той обжалва присъдата. Томов заяви самоотвержено в интервю пред Параграф 22, че не е откраднал и един лев. Междувременно във футболните среди от няколко дни се мълви, че бившият спортен деятел събирал сподвижници и се готвел да се завърне на бял кон начело на ЦСКА. Как ще стане това, като се има предвид, че го изпратиха оттам с ритници, не е ясно...


Отлаганото шест пъти дело срещу бизнесмена Марио Николов и неговата група за пране на 7 млн. евро от програмата САПАРД има вероятност да започне в края на този месец - на 30 януари да стартира на втора инстанция. На първата Николов получи 10 години, жена му Мариана Николова осем години, а останалите няколко души от групата - по шест години. Последната отсрочка в процеса дойде преди около месец заради смъртта на един от подсъдимите - Григор Главев, споминал се в началото на ноември миналата година. За разлика от България, замесените в аферата немци вече излежаха присъдите си и даже са на свобода.


С пълна сила

nbsp;


продължава да тече на първа инстанция в градския съд в София процесът срещу бившата социална министърка Емилия Масларова за длъжностно присвояване в особено големи размери - 11 млн.лева. Тя обаче няма защо да се притеснява за неговия ход и през идните месеци. Един подир друг ключови свидетели срещу нея се отказват от показанията си в този процес, а на всичкото отгоре и част от техническите експертизите се оказаха калпави и сега ще ги правят наново. Това ще удължи допълнително съдебната сага. През февруари тази година ще се навърши една година, откакто й бе предявено обвинението за присвояване на милиони при построяване на социален дом в Стара Загора. Тези дни се разбра, че и е успяла да изхарчи 6111 лв. за гориво за пътуване до Хасковския избирателен район през 2011 година.


Мнозина се питат също какво става и къде се дяна първият низвергнат от Бойко Борисов член на кабинета му - здравния министър Божидар Нанев. И той скоро ще се появи в СГС. Според прокуратурата като здравен шеф в края на 2009 г. той сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и компанията Рош България за доставка на антивирусни препарати Тамифлу. Вредата, която е причинил, според обвинителите, е 2454 319.20 лева. Нанев отрича това. Следващото заседание е предвидено за 8 февруари. Причина за тази дълга пауза е заболяването на подсъдимата по делото Димитринка Николова, която е била оперирана и трябвало дълго да се възстановява.


Бившият военен министър Николай Цонев, обявен за абсолютен престъпник, с нетърпение очакваше 2012 г., за да се превърне в...


абсолютно невинен

.


Той вече е оправдан по три от общо четирите дела, които се водят срещу него. Остана най-шумното - за подкуп, за да бъде потулено дело срещу него. В процеса заедно с Цонев са подсъдими съдията Петър Сантиров и бившият секретар на МФ Тенчо Попов. В момента там тече голям скандал заради съмнения доколко независим е един от експертите от БАН, натоварен да изследва дали са манипулирани прословутите записи от СРС. Ако се окаже, че и записите са обработвани, ще стане интересно...


В изброяването на важните дела, които очакват своето решение - или поне значителен напредък в годината на Октопода, може и да изпуснем някое. Но това в никакъв случай не трябва да е процесът срещу съдебната звезда Красьо Черния. Делото срещу него за лъжесвидетелстване (за това, че отрекъл познанството си с магистрати) е първото от знаковите дела за тази година, по което ще има произнасяне на присъда, и това е предвидено да стане на 20 януари. Както се извъртяха нещата около процеса обаче, нищо чудно скандалният лобист да получи оправдателна присъда. Остава малко време...

Facebook logo
Бъдете с нас и във