Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИНАЛО, НЕЗАБРАВИМО!

В сряда (2 ноември) Съветът по сигурността към премиера реши да командирова контраразузнавачи от НСС, антимафиоти от НСБОП и спецове от Икономическа полиция по ГКПП-тата, за да държат под око какви ги вършат митничарите, граничите полицаи и останалите държавни служители край границата. Освен това участниците в съвета одобриха засилените мерки, предприети от МВР след разстрела на Емил Кюлев, решиха да се събират редовно и възложиха на т. нар. компетентни органи - МВР, Министерството на финансите, прокуратурата и следствието - до две седмици да изготвят доклад за организираната престъпност в България, бизнеса и богатството й.
Накрая Съветът по сигурността препоръча на правителството да отпусне на МВР 5 млн. извънбюджетни лева, от които 3 млн. лв. ще бъдат похарчени за купуване на видеокамери. Само десетина часа по-късно мафията поздрави решимостта на управляващите да се преборят с нея в типично свой стил: на 3 ноември през нощта, в столичния ж. к. Стрелбище, беше разстрелян 33-годишният Володя Герговски...
На 18 декември 2003 г. Народното събрание прие актуализираната стратегия за борба с организираната престъпност, сътворена от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов, който днес е министър на правосъдието. В този документ се казва, че трябва да се предприемат мерки за борба с мафията в шест основни направления: усъвършенстване на нормативната уредба; техническо обезпечаване на МВР; финансово обезпечаване на бората с мафията; подобряване на взаимодействието между МВР, прокуратурата, следствието, данъчните, митниците и финансовото разузнаване; управление на превенцията на организираната престъпност; повишаване спокойствието и сигурността на гражданите.
За изпълнение на Актуализираната стратегия за противодействие на организираната престъпност тогавашният финансов министър Милен Велчев пое ангажимент да осигури 3 млн. извънбюджетни лева на МВР за закупуване на видеокамери. А няколко часа по-късно (на 18 декември привечер) в столичния ж. к. Младост 2 беше разстрелян известният софийски бандит Николай Петров-Колята.
Това е положението!

Facebook logo
Бъдете с нас и във