Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЦА ЗА ПРОДАН

.. 50. Хубаво ми е сутрин да виждам некролози на шестгодишни деца изнасилени от гнусни педофили.
51. Хубаво ми е, когато на следващата сутрин разбера, че гнусните педофили са ги освободили срещу гаранция от 500 лева.
Из шеговитата (уж) анкета 99 причини, за да остана в България, публикувана в ИНТЕРНЕТ сайта Моят свободен свят (www.myfreeworld.hit.bg)

За най-голямо съжаление българската държава - во главе с всичките й ковачи на закони, щитове, мечове, орли на правосъдието и слуги на Темида, се оказа безсилна да се справи както със стандартната мафия, така и с нейния по-нежен вариант. Става дума за организираните престъпни групи, които от години се занимават с трафик на малолетни и на непълнолетни проститутки, с покупко-продажбата на невръстна любов и с производството на детско порно. А безсилието на т. нар. компетентни органи е толкова явно, че от известно време насам България е една от най-привлекателните европейски дестинации за секстуризъм, наред с някои бивши съветски републики и Румъния.
Колкото и да звучат скандално, тези тъжни констатации не са плод на журналистическа фантазия, изригнала в стремеж за търсене на сензации на всяка цена. Те принадлежат на неколцина загрижени родители, обединени в единствената българска Асоциация Антидетска порнография, създадена през 2003 година. През март 2005-а те направиха опит да впечатлят депутатите, министрите и магистратите и да ги накарат да проявят държавнически интерес към проблема, но не успяха.
Повод за изявата на Асоциация Антидетска порнография стана разбиването тези дни на четири студиа в Пловдив и Варна за порно, разпространявано чрез ИНТЕРНЕТ в реално време. По данни на НСБОП, в продукциите са участвали пълнолетни и непълнолетни девойки, а основната част от клиентелата е била базирана в САЩ. Моделите са били набирани чрез обяви в местни вестници и чрез листовки по кафенетата, работили са по 8 часа на смяна и са получавали средно по 250 лв. на седмица. Колкото до клиентите им отвъд Океана, те са консумирали виртуалното си удоволствие срещу 6 щ. долара на минута.
На пръв поглед тази цена е доста солена, но... само според българските схващания за почасово заплащане. Причината е, че средната тарифа за подобен тип развлечения в световната мрежа е 15-20 долара на месец, но за неограничен достъп до прелестите и възможностите на пълнолетните порно актриси и актьори. С други думи, срещу космическата българска тарифа от 6 долара на минута американските любители на голата плът са получавали не стандартните креватни изпълнения на застарели 20-25-годишни хубавици, а нещо... далеч по-свежо - 12, 13 или 15-годишни момиченца и момченца.
Причината за превръщането на България в рай за европейските педофили е, че за един фотосеанс тук децата получават по 70-80 лева, докато на Запад връстниците им печелят по 1000 евро за невинна еротика или по 2500 евро за хардпорно сеанс, обяви тогава председателят на Асоциация Антидетска порнография Златко Златев.
Основанието да посегнем отново към тази тема днес са две акции, с които антимафиотите и полицаите в Пловдив, София и Добрич успяха да поразбудят надеждата на нормалните хора в България, че един от най-зловещите мутанти на организираната престъпност все пак не е забравен завинаги.
По време на първата акция, проведена на 2 декември от НСБОП, щатското ФБР, РЗБОП-Пловдив и Столичната следствена служба бе разбито българското разклонение на международна мрежа за разпространение на детска порнография по ИНТЕРНЕТ. Арестувани са шест души (на възраст между 25 и 30 години), а ден по-късно - в събота (3 декември) е задържан още един техен съучастник.
В хода на операцията антимафиотите са атакували едновременно в Пловдив и София два центъра за разпространение на детска порнография, както и офиса на фирмата доставчик на ИНТЕРНЕТ. От дома и офиса на един от задържаните - 26-годишния пловдивчанин П. П., са конфискувани лаптоп, сървър, над 30 000 педофилски снимки със сексуални посегателства върху малолетни момиченца, както и множество компактдискове с клипове и филми на изнасилване на упоени деца.
От рокмагазин в центъра на София са иззети компютър с над 2 гигабайта с педофилско съдържание (плюс 60 компактдиска с клипове и филми), а от жилището на друг задържан - 32-годишния софиянец М. Д., са конфискувани още 3 харддиска и 300 компактдиска с идентично съдържание. Според източници от НСБОП, участниците в престъпната мрежа са създали и са поддържали огромна база данни, която съдържа десетки хиляди снимки, клипове и филми с педофилско съдържание, като жертвите са момиченца и момчета на възраст от 3 до 12 години. Поне засега се твърди, че снимките и видеото са правени в Украйна, в няколко други бивши съветски републики и в Далечния изток и в тях български деца не са били използвани.
Дали това наистина е вярно, засега е рано да се каже, тъй като експертизите на конфискуваните материали и евентуалното разпознаване на жертвите все още предстоят. Онова обаче, което буди много по-сериозна тревога, е друго. По данни на НСБОП арестуваните са предлагали стоката срещу заплащане или на бартер (предоставяне на връзки към сървъри с педофилски сайтове) на сродни душици в страната, които засега не са идентифицирани.
Според началника на РЗБОП-Пловдив - Калин Георгиев, все още не е изяснено колко голяма е мрежата за разпространение на детско порно, но по всичко личало, че не става дума за организирана престъпна група.
Втората операция бе проведена само три дни след разбиването на педофилската ИНТЕРНЕТ мрежа. На 5 декември през нощта, в Добрич бе арестуван местният бизнесмен Панайот Кехайов. По данни на РДВР той е задържан по сигнал за предоставяне на помещения за платена любов в стопанисваното от него бивше студентско общежитие в областния град. По време на акцията са задържани и няколко от проститутките на Кехайов - две от тях са непълнолетни.
На 6 декември (вторник) Добричкият окръжен съд наложи на 53-годишния Панайот Кехайов постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а прокуратурата повдигна срещу него обвинение за извършено престъпление по чл.155 - за склоняване към проституция и за предоставяне на помещения за полови сношения и за блудствени действия.
Ако доказателствата издържат в съда, максималната присъда, която Кехайов може да получи, е лишаване от свобода за срок от шест години. По-важното в случая обаче не е дали добричкият сводник някога ще влезе зад решетките и за колко години. Проблемът е, че в този случай МВР и прокуратурата също се задоволиха с арестуването на тартора, без изобщо да се интересуват какви точно люде са се ползвали от услугите му и срещу какви пари.
По данни на РДВР-Добрич, по време на акцията срещу Панайот Кехайов, са иззети множество актови снимки и порнофилми, с които момичетата на бизнесмена са стимулирали сексуалната мощ и щедростта на клиентите си. Според осведомени, бардакът на Кехайов е отворен поне преди три-четири години, а в него са работили проститутки от България, Украйна и Полша (включително и 15-годишни момичета). Въпреки че не пожелаха да споменат конкретни имена или фирми, ченгета споделиха, че клиентелата на Кехайов изобщо не е била случайна, защото вратата на публичния дом е била бронирана, достъпът в него е бил контролиран чрез видеокамера на входа, а в цената на услугата са били включени презервативи, еротично бельо и най-различни сексуални помагала и аксесоари.
По данни на РДВР-Добрич, Панайот Кехайов има няколко висящи дела за побой и за измами. С едно от начинанията си той завинаги ще остане в сърцата на съгражданите си. Става дума за незаконната телефонна централа, която Кехайов разкрива преди пет години и която обслужва цели... 82 домакинства.
През лятото на 2000 г. бизнесменът сключва договор с БТК и получава правото да оборудва собствения си хотел в Добрич с телефонна централа. По някаква случайност обаче новата придобивка се оказва далеч по-мощна от нуждите на хотела и Кехайов решава да запълни свободния й капацитет по...предназначение: срещу такса включване от 160 лв. той на бърза ръка телефонизира почти целия квартал около хотела си.
В началото на 2001 г. РДВР-Добрич уведомява Държавната комисия по далекосъобщения, която през март същата година извършва проверка и установява, че бизнесменът Панайот Кехайов извършва далекосъобщителна дейност без лиценз. На 8 март 2001 г. хотелската централа на Кехайов е изключена от системата на БТК, а 82-те семейства остават без телефони, въпреки че са си платили.
В Добричката окръжна следствена служба отлежава и друго дело срещу Панайот Кехайов, образувано за побой. Инцидентът се разиграва в същото бивше студентско общежитие, само че преди около три години. На 21 януари 2001 г. бизнесменът, заедно със свой съучастник (работещ по онова време като негов бодигард) пребива с бухалка двама младежи, дошли на гости при свои познати и забъркали скандал по никое време.
По случая е образувано следствено дело, което така и не завършва, въпреки че доказателствата за престъплението на Кехайов са били събрани още тогава: двете жертви са освидетелствани в Съдебна медицина и дават показания срещу побойниците. Едното момче излиза от схватката с пробито тъпанче и в момента почти не чува с лявото си ухо, а другото се разминава с две по-сериозни травми. Най-напред Кехайов го пребива с бухалката и му троши лявата ръка, а след това бодигардът на бизнесмена скача с два крака върху главата на нещастника.
В деловодствата на полицията, следствието и прокуратурата отлежават още три производства срещу Панайот Кехайов - за измама, за наркотици и за ползване на крадена кола с фалшиви номера. Плюс една среща с Темида очи в очи, по време на която е осъден на глоба от 500 лв., защото преди няколко години е доставил на общинската болница в Добрич некачествен мазут, вместо нафта, и е съсипал котела и отоплителната инсталация на здравното заведение.

И КРЪВ СЕ ЛЯ, И ПАК НИЩО

Колкото и нелицеприятно да звучи, публичният дебат за причините, поради които педофилията продължава да е престъплението, от което слугите на Темида бягат като дявол от тамян, трябваше да започне и да приключи още през зимата.
На 14 февруари 2005 г., в шахта край София, е открит трупът на временно пребиваващия в България американски гражданин Даниел Йегър, пребит до смърт с твърд предмет. За разлика от друг път, столичните криминалисти наистина светкавично разплитат случая и разкриват извършителите на зловещото престъпление. Оказало се, че това са трима младежи, които са работили за Йегърт, но той ги завлякъл с пари и те решили да си отмъстят.
Няколко дни по-късно стана ясно, че жертвата е част от международен канал за порноснимки и филми, в които са участвали и непълнолетни девойки. В хода на разследването е било установено, че в скандала е замесен и друг американски гражданин. Той е познат само с името Фред, като неговите задължения са били две - изпращал е на Йегър сценариите за бъдещите филми и се е грижил за пласирането на готовата продукция. Схемата е работила в продължение на две години и е установено, че Йегър е набирал модели от цялата страна, разкрепостявал ги е с дрога и им е плащал по 50 лв. на сеанс.
Според столични криминалисти, участвали в разследването, американецът е успял да нащрака над 10 000 снимки и да завърти шест филма с участието на 20 момичета, но това едва ли е цялата истина за двегодишната му продуцентска дейност в страната. Фактът, че в един от ИНТЕРНЕТ сайтовете на неговия партньор Фред е имало публикувани порноснимки и клипове на над 1000 български девойки, младежи и деца е показателен поне в две посоки: или Фред не е работил само с убития Даниел Йегър, или приживе покойникът е имал на разположение най-малко пет-шест снимачни екипа и площадки.
Само седмица по-късно - на 22 февруари, гръмна вестта, че български деца от ромски произход са изнасяни в Германия и са пласирани в тамошна педофилска мрежа. Тогава акцентът падна върху участието на няколко официални институции в Берлин и на германското посолство в София и по всичко личеше, че скандалът ще приключи с масови арести. Уви, само няколко дни по-късно, след като невинността на немските държавни чиновници уж бе установена по безспорен начин, нещата утихнаха и всички забравиха, че някога е ставало дума за търговия с деца. Вярно - български циганета, но... деца.
През март тази година антимафиотите от НСБОП удариха четирите студиа - по две в Пловдив и във Варна, но отново се оказа, че бурята е вдигната в чаша или леген с вода, защото никой така и не разбра докъде са стигнали следствените дела срещу ИНТЕРНЕТ сутеньорите.
А през юни Валентина Стефанова от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) съобщи, че за ИНТЕРНЕТ-маниаците 14-15-годишните български момиченца и момченца вече не са атрактивни, тъй като пазарът предлага далеч по-свежа плът. Нейният опит да възбуди обществения и политическия интерес към потребността от нормативно и институционално укрепване на борбата срещу педофилията също се увенча с неуспех, но поради други две причини. Първо - за медийния й гастрол нямаше конкретен повод (за щастие). И второ - през май и юни всички бяха толкова заети с парламентарните избори, че на никого не му беше до някакви си педофили и 9-10-годишните им жертви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във