Параграф22 Weekly

§22 Анализи

23° 19' ИЗТОЧНО ОТ ГРИНУИЧ: ОБЛАЧНО, ВАЛЯТ НАГРАДИ

Пет дни след като откъм Европейската комисия ни лъхна хлад, вместо да се вслуша в прогнозата, властта се разгащи като пред лятна отпуска. Ако някой твърди, че реакцията на държавниците ни към критиките в междинния доклад на ЕК се дължи на разликите в географската ширина и дължина, ще сбърка, защото по всичко личи, че иде дума за манталитет.
На тази тънка разлика явно се дължи фактът, че вътрешният министър Румен Петков активно използва дните след оповестяването на доклада, за да бие тъпана от успехите на министерството, включително и по случая Митьо Очите. Вместо заедно с главния обвинител да се замислят над въпроса как стана така, че най-спряганият като виден мафиот наркобос се отърва с толкова лека присъда и ще лежи броени дни в затвора, Петков извади торбата с даровете и награди спецполицаи и прокурори, работили по случая.
Извършеното е равностойно на героизъм, защото тези хора го направиха със съзнанието, че техният живот и животът на техните близки продължава и след като изтекат присъдите, заяви вътрешният министър на церемонията по награждаването. И поради тази причина може би, освен почетни отличия, раздаде пищови и кортици на бургаските прокурори Светлозар Костов, Никола Попов и Иванка Козарова.
Иначе МВР-шефът обяви доклада за непълен, защото в него не са отчетени актуалните данни в борбата с организираната престъпност и корупцията. За пример той посочи делото срещу Димитър Желязков и заловените с подкуп висши чиновници от Републиканска пътна мрежа. Изненадващо със самокритичен тон Петков заяви, че разминаването в диалога с Еврокомисията се дължи най-вече на него. Истината обаче е друга - в комисията със сигурност не ядат доматите с колците и биха приели леката присъда срещу Очите най-малкото като опит за шега.
А като се има предвид фактът, че шеф на Постоянното представителство на България към ЕС е бившият заместник-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който изнесе на плещите си евроинтеграцията на МВР, става пределно ясно, че грешката не е в диалога. По-скоро скандалният случай с измъкването на Димитър Желязков от справедливо наказание е пресметливо заметен под килима.
Подобно замитане наблюдаваме и по казуса Будимир Куйович, който разтресе МВР, този път от страна на депутатите от тройната коалиция. Докладът вече мина и замина, когато те най-накрая спретнаха временна анкетна комисия за проверка по случая. Разбира се, беше приет вариантът, предложен от Михаил Миков и група депутати от БСП, и се отхвърли предложението на ОДС комисията да бъде доминирана от опозицията заради пълната обективност при разследването.
Колкото до парламентарната проверка по работата на МВР срещу производството на амфетамини у нас, явно и там ще играе голямата баданарка. Междувременно службите на вътрешното министерство се разтичаха и като по поръчка само за седмица направиха два удара. Най-напред в началото на месеца във Варна бяха спипани 48 кг амфетамин, на обща стойност 200 хил. евро на едро. Дрогата била предназначена за Близкия изток, заловени бяха двама трафиканти от турски произход. А два дни по-късно, на 4 февруари, МВР спипа в Пловдив близо два килограма хероин и 25 грама амфетамин на прах.
Какво й остава на комисията, освен да впише тези удари в активите на МВР и да затвори страницата с проверката: има ли почва производството на синтетична дрога у нас и как се борим с нея. И пак - награди, награди. Печална истина обаче е, че у нас на всеки три дни става чудо и че всяко чудо трае три дни. Който не вярва, справка - съдбата на производителя на амфетамин Георги Николов-Жоро Дебелия, стр. 5.
( 23° 19' са кординатите на София, бел.ред)

Facebook logo
Бъдете с нас и във